Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez pečicích plechů se teď neobejdete. Víte, podle čeho je vybírat a jak se o ně starat?
Zdroj: Unsplash, Neven Krcmarek

Bez plechů na pečení se v žádné kuchyni neobejdete. Ke každé troubě jsou sice standardně dodávány dva nebo tři plechy jako základní vybavení, ale s nimi většinou nevystačíte. Obzvlášť ne teď před Vánocemi. Takže možná bude potřeba nějaké plechy přikoupit. Kromě materiálů a jejich vlastností však nezapomeňte sledovat i rozměry. Jedině tak si ušetříte nepříjemné překvapení, že se nový plech do vaší trouby nevejde, nebo naopak bude příliš malý.

Nebojte se hliníku

Mezi hlavní výhody hliníkových pečicích plechů patří malá hmotnost a skvělá tepelná vodivost. Díky ní se plechy rychle a rovnoměrně zahřívají, takže se na nich pečou různé sušenky včetně vánočního cukroví jedna báseň. Mýt byste je však měli pouze ručně houbičkou a neměli byste k tomu používat agresivní saponáty, které reagují s kovy. Bohužel je hliník poměrně měkký, takže musíte být při manipulaci s těmito plechy opatrnější. Hrozí totiž, že při nešetrném zacházení, nevhodném uskladnění (například šikmo přes sebe) a rychlé změně teplot se zkroutí.  Pokud se chcete vyhnout přímému kontaktu potravin s hliníkem, máme pro vás skvělou zprávu. K dostání jsou i hliníkové plechy s různě upraveným povrchem, kdy je vnitřek plechu potažený například vrstvou teflonu, keramiky nebo silikonu. Hlavní výhodou těchto povrchů je, že jsou nepřilnavé, takže se na ně jídlo nepřichytí. A tím pádem se také dobře udržují a snadno se myjí. Větší opatrnost vyžadují teflon a silikon, jimž nesvědčí ostré předměty ani drátěnky na mytí. Naopak keramická vrstva je odolná proti vrypům, takže při práci s ní můžete používat klidně kovové kuchyňské náčiní. Kromě toho existují také plechy perforované, umožňující unikání páry z pokrmu. Na nich upečete například báječně křupavou bagetu.

Uhlíková ocel je odolnější než hliník

Nádobí z uhlíkové oceli je odolné proti nárazu i poškrábání, takže se často používá v kuchyních restaurací a hotelů. Také pečicí plechy jsou vyráběny z oceli, která je pevnější a odolnější než hliník. Do té uhlíkové, jak už název napovídá, je navíc přidáván uhlík, který zajišťuje rovnoměrné rozvádění tepla, s čímž má jinak ocel trochu problém. Plechy z uhlíkové oceli můžete mýt v myčce, ale většinou stačí vnitřek vytřít houbičkou namočenou v teplé vodě se saponátem. K dostání jsou i plechy z uhlíkové oceli opatřené titanovým povrchem. Jejich výhodou je, podobně jako u ostatních antiadhezních materiálů, že se jídlo nepřichytává a připravíte ho s minimálním množstvím tuku.

Univerzální jsou plechy ze smaltované oceli

Smaltované nádobí určitě znáte. Smaltované pečicí plechy jsou léty prověřené, relativně levné a některé z nich se dají dokonce mýt i v myčce. Bezpečnější však bude je umýt vlhkým hadříkem namočeným ve vodě se saponátem na nádobí. Smaltované plechy vydrží teplotu trouby až 250 stupňů Celsia a dobře odolávají teplotním šokům. Nemusíte se tedy bát vynést horký plech s vánočním cukrovím ven a dát ho vychladnout na mráz. Nevýhodou smaltovaného povrchu je, že snadno poškodí, oprýská či popraská vlivem nárazu, a pak se začne smalt postupně odlupovat.

Plechy z nerezu mají výdrž

Plechy z nerezové oceli jsou v podstatě věčné. Nejvíce se hodí k pečení masa, u něhož chcete docílit křupavé kůrčičky, nebo ke grilování masa, ryb i zeleniny. Jsou odolné proti poškrábání a dají se mýt v myčce. Nicméně i ruční mytí je poměrně snadné. Jejich hlavní nevýhodou oproti ostatním materiálům je o něco vyšší cena. Vylepšenou variantou je ocelový plech s mramorovým povrchem, který je absolutně nepřilnavý a díky skvělé kombinaci oceli s keramikou zlepšuje tepelnou vodivost. Díky tomu je pokrm hotový za kratší dobu, a vy tak ušetříte čas i energii. Plechy s mramorovým povrchem se snadno se udržují a lze je mýt v myčce.

Pocínovaný plech ocení cukráři

Pocínovaný plech je oblíbeným materiálem cukrářů, protože se na něm skvěle pečou sladká těsta. Ne nadarmo se používá také na výrobu formiček na vánoční cukroví, forem na koláče, dorty, biskupský chlebíček apod. Mezi hlavní výhody pocínovaného potravinářského plechu patří, že má skvělou tepelnou vodivost a je odolný proti korozi i proti poškození, takže při manipulaci s ním můžete bez obav používat i kovové náčiní. Nevýhodou pocínovaného plechu je, že se musí mýt pouze ručně.

Silikon teď frčí

Oblíbeným materiálem v kuchyních je silikon. Je to především proto, že je lehký, jeho porvch je nepřilnavý a dobře se udržuje. Tyto vlastnosti samozřejmě najdete i u silikonového plechu. Po vyndání z trouby rychle vychladne, takže při manipulaci s ním se jen tak nespálíte. Přitom má skvělou tepelnou vodivost, díky níž se zkrátí doba pečení a tím se sníží i spotřeba energie. Můžete ho mýt v myčce, i když čas od času nezaškodí, když mu dopřejete speciální očistnou kúru. Jeho hlavní nevýhodou je, že se dá snadno poškodit ostrým předmětem.

A čím se plechy ještě mohou lišit?

Kromě toho, že jsou pečicí plechy vyrobeny z různých materiálů, mají také rozdílné rozměry,  proto je třeba ohlídat, aby se vešly do vaší trouby. Při výběru však musíte zvážit ještě jedno hledisko, a to, zda potřebujete plech s vysokými nebo nízkými okraji či se vám hodí plech tvarovaný.

  • Plech s nízkými okraji se hodí k pečení vánočního cukroví, různých sušenek, hranolek, ale třeba i závinu, vánočky nebo štoly.
  • Plech s vysokými okraji, tzv. hluboký plech, upotřebíte při přípravě jídel, která se zapékají či hodně podlévají. Je vhodný také na pečení moučníků, například buchet.
  • Tvarovaný plech nemá rovné dno, ale má místo něj výlisky různých tvarů, které se plní těstem. Asi nejznámější jsou formy na muffiny. Pomocí takového plechu si můžete usnadnit i pečení vánočního cukroví, například vanilkových rohlíčků.

Tři dobré rady na závěr

Při pečení na plechu bez nepřilnavých povrchových úprav se vyplatí použít pečicí papír nebo silikonovou podložku. Usnadníte si tak jejich mytí, protože z nich nemusíte drhnout zbytky a tím většinou i prodloužíte jejich životnost. Druhou radou je, že plech je vhodné nechat nejdříve vychladnout, a teprve pak začít s mytím. Předejdete tak (především u hliníku) jeho zkroucení. No a konečně, hotové pokrmy nikdy nekrájejte přímo na plechu, ale před krájením je přendejte na prkénko nebo jinou vhodnou podložku. Ostří nože nesvědčí žádnému z materiálů, z nichž bývají pečicí plechy vyrobené. A navíc byste mohli nůž na takovém povrchu ztupit.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více