Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

bylinky v květináčích
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Bylinky se dají pěstovat i doma. To, že nemáte zahradu, není důvodem, proč si nedopřát zpestření a ochucení jídla. Máme pro vás sedm bylinek, které můžete pěstovat na parapetu nebo na terase.

Bazalka - skvělý doplněk italské kuchyně

Bazalka pravá patří mezi neoblíbenější bylinky, které se objevují na našich parapetech, protože se velmi snadno pěstuje. Má ráda vlhkou a propustnou půdu. Když budete bazalku pravidelně zaštipovat, bude hezky obrážet. Podle knihy Gill Daviesové Bylinky se tradičně využívá na kašel, rýmu a bolesti hlavy. Pomáhá proti stresu a na zažívací potíže. Bazalka míří především do italské kuchyně. Ozdobou bývá i na různých zeleninových salátech a využít se dá i do pomazánek. Na pokrm se bazalka dává až nakonec.

Tymián - nejen elixír lásky

Také mateřídouška tymián patří mezi méně náročné bylinky a má široké využití. Miluje slunce a dobře propustnou zem. Nemá příliš rád hnojení, se zálivkou také opatrně. Podle knihy Gill Daviesové kdysi byl považován za afrodiziakum a patřil do elixírů lásky. Autorka upozorňuje na množství antioxidantů a na jeho antimikrobiální účinky. Tymián je jednou ze součástí směsí: provensálské koření a bouquet garni, kde je oblíbená pro svou nádhernou sladkou vůni. Tymián můžete přidat k masům všech druhů, včetně ryb, hodí se na grilování i zeleniny, do těstovin. Listy a květy se dají vložit do nádivek. Nezapomeňte ani na tymiánový čaj.

Rozmarýn - bylinka s magickou silou

Rozmarýn lékařský je nádherný dekorativní keřík a kromě toho oblíbené koření. Miluje slunce a teplo, občas mu prospěje přihnojení, ale nepřehánějte to se zálivkou. Zalívejte až suchou hlínu. Tato typická středomořská bylinka má podle Gill Daviesové využití při kašli a nachlazení, bolestích dásní a zubů, při problémech s pamětí a zrakem. Staří Řekové podle autorky věřili, že má magickou sílu.  
V kuchyni se hodně používá k masům (grilování, pečení), ale i k zelenině. Vyrobit si můžete bylinkové máslo, ale i bylinkový olej. 

Petrželka - šťavnatý poklad z parapetu

Že petržel listová - kudrnka musí růst na záhoně, není úplně pravda. Dobře ji můžete pěstovat i v květináči nebo truhlíku, za oknem se jí bude dařit výborně. Postavte nádobu na slunečné místo a hlídejte vlhkost půdy. Vysévá se na jaře i na podzim, jen buďte trochu trpěliví, než se rozroste, chvíli to trvá (klíčí až 5 týdnů). Můžete přihnojit přírodním hnojivem. Podobně pěstujte i petržel hladkolistou. Svěží zelená bylinka má všestranné použití. Nemusíte čekat, až svěží listy najdete v obchodech, ale sami si ji sklidíte z domácích zásob, stále dokola, protože hezky dorůstá. Můžete s ní ozdobit chleba, posypat brambory, ale využijete ji i v pomazánkách, petrželkovém másle a řadě dalších jídel. A co takhle vyzkoušet třeba hrnkové knedlíky s petrželkou?

Pažitka - využijete i květy

Pažitka pobřežní neboli šnytlík patří do rodu česnek a mezi oblíbené bylinky pro své typické aroma. Výborně se jí daří na slunečném místě a nezapomínejte ji dostatečně zalévat. Když vykvete, můžete využít i květy, které jsou mimochodem i velmi dekorativní. Pažitka klasicky míří do vajíčkové pomazánky, ale může mít mnohem bohatší využití, od bylinkového másla, přes nejrůznější kombinace s tvarohem, až po saláty. Podobně jako petrželku ji používejte nejlépe v syrovém stavu. Obě bylinky jsou slušnou zásobárnou vitamínu C a mohly by tak o něj přijít.

Oregano - provensálská bylinka odhání duchy

Dobromysl obecná neboli oregano je trvalka, příbuzná majoránce a roste prakticky všude. Poměrně rychle se rozrůstá, takže ji je třeba krotit. Podle Magdaleny Staňkové-Kröhnové a její knihy Bylinky pro děti a maminky ji Římané používali pro dezinfekci a konzervaci potravin. Ve středověku ji zase považovali za mocnou bylinu při odhánění duchů. Podle autorky knihy je známá jako antidepresivum, podporuje činnost trávení, slinivky a činnost srdce. Oregano má lehce nahořklou chuť. Bylinka je součástí provensálského koření. Najdeme ji ve spoustě italských jídel. Kromě pizzy a omáček na těstoviny se hodí i na pečenou a grilovanou zeleninu. Připravte si pikantní houbové ragú s oreganem.

Máta - klidní trávení

Máta peprná je podobně jako oregano takovým velmi šikovným plevelem. Co bychom ale dělali bez mátového čaje? Má ráda dostatek vláhy a polostín, slunce také zvládá při odpovídající zálivce. Podle Magdaleny Staňkové-Kröhnové a její knihy Bylinky pro děti a maminky pomáhá při zklidnění trávicí soustavy, při menstruačních bolestech, kloktá se s ní při bolestech zubů a dásní. Pozor by si na ni měly dát osoby s nižším tlakem. V kuchyni ji využijete do jogurtových zálivek, ale také k masu, rybám, hodí se do salátů i k luštěninám. Nesmíme zapomenout ani na oblíbený nápoj Mojito.

Zdroje informací:
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia/Esence, 2017
Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více