Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

tlakový hrnec
Zdroj: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Tlakový hrnec neboli lidově papiňák je sice na trhu dlouho, ale stále ho zlepšují. Proč si byste si ho měli pořídit? Prozradíme, co v něm můžete připravit a jak ho správně používat.

Kde se vzal tlakový hrnec

Se stále zvyšujícími se energiemi se možná vrátíte k tlakovému hrnci, který byl v poslední době spíše na ústupu oproti pomalému vaření. Papiňák používaly hodně naše maminky, tradice vaření pod tlakem sahá až do roku1679, kdy francouzský fyzik Denis Papin, vynalezl parní digestoř, aby zkrátil dobu vaření jídla. Tlakový hrnec pro domácí použití byl představen až v roce 1938. Dnešní tlakové hrnce jsou určené nejen k vaření na sporáku, ale jsou také elektrické.

Jak funguje tlakový hrnec

Princip tlakového hrnce spočívá v tom, že když dojde v uzavřeném hrnci k varu, vlivem páry vyskočí ventil a tím se hrnec natlakuje. Tento tlak se dostane až na 300 kPa, což způsobuje zvýšení teploty na 120-130 °C. V případě běžného vaření se jedná o teplotu okolo 100 °C. Var je tedy mnohem rychlejší. Vaření se tak zkrátí o necelou polovinu času.

Pro koho je tlakový hrnec určen?

Oceníte ho, když budete chtít vařit rychle, ušetřit čas a energii, podle známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha má jídlo také lepší nutriční hodnotu, protože se nevaří tak dlouho. Tím, že se jídlo připravuje v uzavřené nádobě, výrazněji se koncentrují všechny chutě a vůně. Že bychom přece jen vzali Papinův hrnec na milost?

Jak správně manipulovat s tlakovým hrncem

Při správné manipulaci nehrozí vybouchnutí. Moderní tlakové hrnce mají bezpečnostní pojistky. Když budete dodržovat pár základních pravidel, minimalizujete riziko, že papiňák takzvaně vybouchne a oběd místo na talíři skončí na stropě a všude okolo. S novým tlakovým hrncem se nejdříve seznamte a přečtěte si návod k používání. V tomto případě není vhodné návod podcenit.

Vždy než začnete s tlakovým hrncem pracovat, je třeba zkontrolovat jeho stav, že není nikde poničený. Před každým vařením zkontrolujte regulační a bezpečnostní ventil, návod najdete vždy u příslušného tlakového hrnce. Ujistěte se, že těsnící kruh je v neporušeném stavu a jestli je dobře nasazen (nesmí být překroucený, hodí se, když je trochu mastný a nesmí být jinak špinavý), jinak by nemohl narůstat tlak.

Jedno ze základních pravidel spočívá v naplnění hrnce. Zatímco tekutiny můžete nalít maximálně do dvou třetin nádoby, pevné potraviny by měly zasahovat maximálně do poloviny obsahu. Potraviny totiž při vyšším tlaku zvyšují svůj objem. Hodí se vzít na vědomí fakt, že se tolik tekutiny nevypařují a nemusíte jí tedy přidat tolik jako při obvyklém vaření.

Takhle se třeba vaří výborný maďarský guláš. S ohledem na bezpečnost je třeba dávat pozor na malé koření a natě čerstvých bylinek. Tyto drobné věci se totiž mohou dostat k pojistnému ventilu a ten mohou ucpat. Bylinky můžete nechávat třeba v bavlněném pytlíčku na koření. Nemusíte ho pak lovit. A to je také výhoda. Následný přetlak při ucpaném ventilu by hrnec nemusel zvládnout.

Připravte suroviny tak, jak je napsáno v receptu. Vyzkoušejte třeba tuto roštěnou na česneku. Pokud budete využívat maso z mrazáku, do hrnce dejte jen rozmražené potraviny. Než začnete pokrm vařit, je dobré získat základ, obzvláště při přípravě omáček. Nejprve v tlakovém hrnci zprudka osmažíte cibuli a následně maso do hněda. Až pak přidejte tekutiny a další ingredience, hrnec zavřete a nasaďte tlakovou pokličku.

Hrnec kontrolujte, než začne pravidelně vycházet pára, pak ztlumte oheň. Sledujte indikátor tlaku. Pokud funguje, měl by „vyskočit“ nahoru. Pokud se tak nestane, je něco špatně. Je třeba hrnec otevřít a vše překontrolovat. Občas v průběhu vaření byste měli zkontrolovat, že vše funguje tak, jak má.

Je důležité myslet na to, že hrnec bude zavřený a bude chvíli trvat, než se odtlakuje a půjde otevřít. Snížení tlaku trvá alespoň čtvrt hodiny. Elektrické plotny navíc mohou déle držet teplo. Proto by tam měly být suroviny, které se mohou dělat déle, případně hrnec včas odstavte. Pokud nemáte elektrický tlakový hrnec a pospícháte, můžete rychle snížit tlak tak, že přes pokličku necháte téct vodu.

Zkontrolujte, jestli se uvolnil veškerý tlak. Pokud žádný tlak nezasyčí, můžete sundat víko a zkontrolovat jídlo. Zbytek ingrediencí, které nepotřebují dlouho vařit, jde třeba přidat až po otevření a pokrm dokončit bez tlakovací pokličky. Jak počítat dobu varu? Začněte s tím od plného tlaku, kdy hrnec začne syčet. Na dobu je třeba dávat velký pozor, rozhoduje i minuta. Věděli jste, že v papiňáku se dá i zavařovat?

Některé potraviny mohou při vaření pěnit (například jablka, fazole, hrášek, ovesné vločky, kroupy, brusinky), malé částečky pak na této pěně vyskakují a mohou ucpat parní otvor. Zajímavou možností, jak připravit kečup, je právě v papiňákuNedávejte do tlakového hrnce olej a nepoužívejte jako fritézu, pokud tak není výslovně prodáván.

Tlakový hrnec

Takřka každá česká rodina má svůj papiňák, neboli tlakový hrnec. Má silné stěny a je pevně uzavíratelný, takže umožňuje vařit o vyšším tlaku, než je okolní tlak atmosferický, a tedy i o vyšší teplotě…

Jak hrnec skladovat

Dobré je také vědět, jak tlakový hrnec skladovat. Neměli byste ho totiž ukládat zavřený s nasazeným víkem. Tím by v hrnci zůstala vůně a kromě toho by se mohly ze zbylé vody tvořit plísně. Pryžové těsnění sundejte z pokličky.

Zdroje informací:
en.wikipedia.org
idnes.cz
thespruceeats.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více