Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

maso z jednoho hrnce
Zdroj: Pixabay, RitaE

Stále slyšíte o pomalém hrnci a nevíte, co si představit pod takovýmto vařením? Je to šikovný pomocník, nebo spíše další zbytečnost v kuchyni? Shrnuli jsme jeho klady i zápory.

Co je pomalý hrnec

Jedná se o elektrický spotřebič - hrnec, ve kterém se většinou připravují jídla při teplotě 80-95 °C. Vaření sice trvá dlouho, ale čas vám to žádný nezabere, vše se totiž bude dít bez vaší námahy. Pomalé hrnce mívají velikost od 2 do 7 l. Záleží na tom, jaké množství budete připravovat, jestli pro více strávníků, do zásoby a podobně. Na obvyklé vaření pro čtyři osoby budou stačit 4 l. Pokud v něm plánujete připravovat třeba kuře, kachnu, budete potřebovat zhruba 6 l a oválný tvar. Vyzkoušejte, jak chutnají kuřecí prsa se zeleninou ve smetanové omáčce.

Vnitřní nádoba může být hliníková (většinou s nepřilnavou povrchovou úpravou), případně keramická s vysokou tepelnou stabilitou. Taková nádoba si tedy dlouho udrží teplo, čímž současně šetří náklady na výhřev. Mezi další možnost patří kamenina a litina. Vhodná je i taková, nádoba, kterou můžete dát na sporák. Dobré je ale vědět, že některé přístroje mají funkci opečení.

Pomalý hrnec můžete mít na manuální ovládání a na digitální. Manuální ovládání vypadá trochu nemoderně, ale velmi ho oceníte při výpadku elektrického proudu. Při nahození proudu můžete pokračovat dál ve vaření. U digitálních verzí tomu tak není. Resetují se a znova se nespustí. Zase se lépe udržují v čistotě. Obvyklým příkonem u pomalých hrnců je 160 – 250 W. Větší hrnce pak mají příkon vyšší, některé i významně.

Co se dá připravovat v pomalém hrnci

Pomalý hrnec se hodí na taková jídly, při jejichž přípravě dáte všechny přísady dovnitř, nastavíte teplotu, čas. Typicky se tedy hodí pro guláše, polévky, perkelty nebo jídla, u nichž předpokládáte dlouhé pečení. V pomalém hrnci ale můžete i smažit, připravte si třeba skvělé řízky. Pokud chcete pokrm dopéct v troubě, můžete jídlo přenést v nádobě a tam jídlo dokončit. Musí se ale jednat o nádobu vhodnou do trouby. Pozor také na materiál poklice. Informace o obojím najdete v návodu k přístroji.

Skvělými masy pro vaření v pomalém hrnci je hovězí maso (plec, hrudí, kližka, žebra), vepřové koleno, vepřová kýta, vepřová plec, i kuře a kuřecí stehna, kachna, jehněčí kýta. Ideálně se tak používá maso s množstvím kolagenu, které vyžaduje delší vaření. S libovými kousky opatrně, mohly by se zbytečně vysušit, pro tento případ nalijte dostatek tekutiny. Maso krájejte na stejné kostky zhruba 2-3 cm. Dejte si pozor na tučné části. Obsažený tuk je lepší odříznout (menší místa můžete nechat). Tuk zrychluje vaření a to tady nechcete.

Hodí se v něm vařit i sušené luštěniny. Luštěniny nebo zelenina z plechovky by se mohly rozvařit. Opatrně se chovejte také při přidávání tekutin. Oproti obvyklému vaření snižte jejich množství o třetinu. Cibuli pod maso nijak nepřipravujte, jen ji dejte pokrájenou do nádoby. Ovšem když máte podle receptu maso nejdříve prudce opéct, udělejte to (pro lepší chuť), a pokračujte v pomalém hrnci (některý se dá dát na plotnu). Pokud se bez tuku přeci jen neobejdete, stačí přidat menší lžíci.

Jaké jsou tipy pro úspěšné vaření

Aby se jídlo podařilo, naplňte pomalý hrnec maximálně do ¾, aby nedošlo k převaření a přetečení. Zároveň je také dobré vědět, že byste v hrnci měli mít zaplněnou alespoň polovinu nádoby. Podle toho je třeba pořídit velikost přístroje. Přístroj při vaření pokud možno neotvírejte. Zbytečně byste přišli o teplo a prodloužili tak dobu vaření.

Myslete na způsob, jakým do hrnce dáváte potraviny. Ty nejtvrdší kousky a ty, které potřebují dlouhé vaření dejte dolů a ke stranám. Do hrnce dávejte nezmrazené suroviny, protože by to trvalo mnohem déle a třeba maso by bylo v prostředí, kde snadno zkazí. Ideální je pokojová teplota surovin. V pomalém hrnci můžete připravit i takové jídlo jako je knedlo vepřo zelo.

Jaké jsou výhody pomalého hrnce

Záměrem pomalého hrnce není na rozdíl od tlakového hrnce uvařit co nejrychleji, ale co nejpomaleji. Chuť je pak mnohem intenzivnější. Při tomto způsobu přípravy jídla přicházíte o mnohem méně vitamínů a minerálů, než při obvyklém vaření. Také nepřepalujete tuky při vysokých teplotách. To vše jsou velmi významné benefity, které ocení váš organismus.

Výhodou je také to, že jídlo dáte do hrnce a už se o něj nestaráte. Není potřeba míchat, odlupovat ode dna hrnce. Odpadá nepohodlné stání u plotny. Šetříte také množství nádobí k přípravě jednotlivých částí jídla. Zároveň šetříte váš čas.

Jaké jsou nevýhody pomalého hrnce

Záleží na tom, jaká jídla připravujete. Pokud to jsou jídla hotová během několika minut, pomalý hrnec potřebovat nebudete. Hrnce s větším objemem mívají větší výšku nádoby. To může představovat problém, když ho budete chtít dát do lednice. Jedná se o spotřebič, který musí mít někde stálé místo. Když chcete hrnec umývat v myčce na nádobí, zvolte takový, který má hrnec vyjímatelný ze základní jednotky.

Další tip: Vaření je nejoblíbenějším způsobem přípravy teplých jídel. Zaslouženě!

Zdroje informací:
tasteofhome.com
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/10-top-tips-using-slow-cooker

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více