Maďarský guláš (v tlakovém hrnci)

Suroviny

1 kg hovězí kližky (odblaněné a nakrájené na kousky velikosti sousta)
2 středně velké, nahrubo nakrájené cibule
5 lžic sádla nebo slunečnicového oleje
2 lžíce kořenící směsi Maďarský guláš
1 lžíce sladké papriky
1/2 lžíce uzené papriky
2 středně velké zelené papriky
1 větší červená kapie
4 větší zralá rajčata, nadrobno nasekaná
1 lžička soli
1 lžička třtinového cukru (na dochucení - nemusí být)
worchesterská omáčka (taktéž na dochucení - nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle nebo oleji necháme v širším hrnci (nejlépe s nepřilnavým povrchem) zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli, až lehce zezlátne.

  2. Přidáme nadrobno nasekaná rajčata a za občasného míchání dusíme, dokud se neodpaří skoro všechna tekutina, kterou rajčata pustí.

  3. Do tohoto základu následně přisypeme 2 lžíce koření Maďarský guláš, 1 lžíci sladké papriky a půl lžíce papriky uzené a za stálého míchání necháme vše chvíli rozvonět.

  4. Přidáme nakrájené hovězí maso, nadrobno nasekanou červenou kapii a za stálého míchání restujeme, dokud se maso nezatáhne a nezačne se přichytávat ke dnu hrnce.

  5. Osolíme 1 lžičkou soli, přihodíme na proužky nakrájené zelené papriky (kdo rád ostřejší, může přidat pokrájenou feferonku). Promícháme a v této fázi vše z hrnce přendáme do papiňáku (Pokud není papiňák, tak od této doby dusíme na mírném ohni cca 2 hod, průběžně mícháme a dle potřeby podléváme vodou či vývarem.).

  6. Podlijeme cca 0,7 l vody, promícháme, zaklopíme tlakovou poklicí a dusíme cca 30 min. od doby varu na mírném ohni.

  7. Po zchlazení hrnce, buď odstavením na studenou plochu, či zchlazením hrnce mokrou utěrkou, vyčkáme až spadne bezpečnostní ventil, sundáme poklici a přebytečnou vodu necháme, za stálého míchání, na prudkém ohni odpařit (zredukovat). Dle chuti dosolíme, případně dochutíme třtinovým cukrem a worcesterskou omáčkou.

Poznámka od kuchařky

Přílohou je nejlepší dobrý chléb s křupavou kůrkou. Kdo rád omáčku, může ke konci zavařit střídku chleba, aby omáčka byla hustější a podávat tak s knedlíkem, haluškami nebo těstovinami.

Vím, že je tu několik maďarských gulášů, ale tento recept je v mnohém jiný :) Inspirovala jsem se na kořeni.cz :)

Komentáře k receptu Maďarský guláš (v tlakovém hrnci)

  • clupmi clupmi

    Lenunka: Mám takovou zkušenost, že "maso ze staré krávy" je i při atmosférickém vaření pořád tvrdé a tvrdé, až najednou hop a je akorát. <3

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: Čas to chce, ale když mám dobrý hrnec nebo kastról, neznamená to, že stojím 3 hodiny u plotny a míchám a míchám a ...... ;-(

    Lenunka, be.amenity: Právě že ta stará kráva skončí někdy v provázkovitém stavu, což se mi při pomalém, ale je fakt, že taky zdlouhavém dušení nikdy nestalo. Nicméně chápu, že každý hájí to své oblíbené, a že ten, kdo se guláš teprve vařit učí, si musí najít to své taky. A je úplně jedno, komu dá za pravdu: hlavně že mu bude chutnat! ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    be.amenity: Lenunka:
    No, jen jsem zapomněl dodat:
    Guláš vařím den dopředu :-):yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    be.amenity: :-Knení zač

    Odpovědět

  • be.amenity be.amenity(autor receptu)

    Lenunka: Děkuji za výstižný komentář :-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    casino: musím se přiznat, že ač se s gulášem až tak nešmajchluju :-), tak přesto si užívám jeho přípravu podobně, a užívám i vynález páně Papina. Základ na gulášek dělám v papinově hrníčku normálně jako v každém jiném hrnci, pak přidám maso, počkám až pustí šťávu, zaliju jen aby bylo potopené a vařím 20-25 min. Pak vypnu zdroj tepla, nechám hrnec odfouknout, otevřu a zkontroluju tuhost masa, pokud je ještě "žvejkavé", doliju trochu vody a dám vařit na dalších 10 - 15 min. Díky Papinově vynálezu tak minimalizuji "syndrom staré krávy" - to, že maso bude tvrdé např. po třech hodinách vaření. Pak už v otevřeném hrnci pokračuji v přípravě guláše klasicky....ono se to většinou vydusí až na tu šťávu, takže by to jeden snědl už tak, ale přesto pokračuji v domazlovací akci, aby taky zbylo i na ostatní členy rodiny něco. Jinak, provázkové maso z kližky nevznikne nikdy, naopak, dá se "krájet lžící" a ty klihovatiny omáčku povznesou tak, že v ní "stojí lžíce":-) a dodají jí nevídaný rozměr - na guláš by se jiné maso používat nemělo.

    Odpovědět

  • be.amenity be.amenity(autor receptu)

    casino: Děkuji za poeticky pojatý názor, ale takto se s gulášem nebudu mazlit ani v důchodu:-p

    Odpovědět

  • be.amenity be.amenity(autor receptu)

    Dajda: “Provázkové” maso z papiňáku rozhodbě nebylo, naopak, po 30 min. vaření bylo krásně šťavnaté a jen se rozplívalo, jako dortík, na jazyku:-8 Nicméně vím, že několikahodinová příprava guláše má bez pochyby také skvělý výsledek ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Ke guláši mám takřka intimní vztah: už předehra na kuchyňské lince mi přináší jakés takés uspokojení a když ho pak hodiny opečovávám a laskám se s ním a mazlím na plotně, tak než chuťově vyvrcholí, jest mi potěšením ho ochutnávat a olizovat ho...:-D:-D:-D
    No, "ďáblovy vynálezy" máme dva... Používám je akorát když starosta hlásá, že nepoteče voda 8-( To je pak naplním, že aby bylo z čeho vařit. Nevím tedy jaký je chuťově guláš z nádoby páně Papina, leč dovolím si pochybovat, že maso ze skotu nakrájené na KOSTKY si udrží šťávu, vaří-li se déle než cca patnáct minut. Nevylučuji, že zvýšený tlak může hrát roli, ale guláš dělá gulášem především šťáva. Maso je do jisté míry druhořadé (viz hafo gulášů z kdečeho, např. i z hlívy), ale kližka se používá (vedle kdysi relativní láce) především z důvodu vysokého obsahu glutinu, který aby se z masa vyvařil a z vodové šťávy udělal hodnotnou gulášovou šťávu, TAK TO CHCE ČAS:-! Ba co dím: chce to hafo času, že :-)
    OT
    Maso sice také čistím, ale posléze i nepoživatelné odřezky vařím společně s masem a až před podáváním z guláše odstraním:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    be.amenity: rihana: Tlakáč sice vlastním, ale maso na guláš raději "trápím" dlouhými hodinami pomalého dušení. Je měkounké a šťavnaté, nemám totiž ráda provázkové maso z papiňáku. V něm vařím především luštěniny a třeba koleno nebo jazyky. Ale to je věc vkusu.:-8

    Odpovědět

  • be.amenity be.amenity(autor receptu)

    rihana: Přesně má řeč;-) Děkuji :-) Navíc vše z tlakáče následně vrátím zpět do hrnce, ve kterém se základ připravil a v něm guláš doupravím k dokonalosti, neboť tlakáč už svou skvělou práci odvedl (maso se totiž nemusí trápit dlouhými hodinami vaření a zachová si tak svou šťavnatost a chuť během krátké doby tepelné úpravy), nedám na něj dopustit:-*:-D

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Každý guláš dělám v tlakáči, je to hned a taky maso přendávám. Lépe se to osmaží a jeden kastrol navíc mi nevadí. Příště vyzkouším s těmi rajčaty a paprikami.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    be.amenity: ;-) Ďakujem. Napíšem ti sz, tu nech sú komentáre k receptu. Myslím, že teraz si to napísala lepšie. :yes:;-)

    Odpovědět

  • be.amenity be.amenity(autor receptu)

    tejaja: Ano, už jsem to opravila ;-) A opravdu moc děkuji za poznatek zkušené kuchařky jako jsi Ty:-K Neboť muž vždy nedočkavostí páru postupně upouštěl:-D Po Tvé radě, už si na hrnec nenechám sáhnout, dokud nevychladne ;-):yes: Díky za radu:-K A ještě mě zajímá Tvé dokončení ale... ? Ráda se přiučím ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    be.amenity: no, nech je to tak, ale...;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: hovězí guláš v tlakovém hrnci guláš v tlakovém hrnci hovězí guláš v papinaku hovězí guláš v v tlakovém hrnci guláš v papináku guláš z kližky v papiňáku maďarský guláš v papiňáku maďarský guláš z kližky madarsky gulas v pomalém hrnci tlakovy hrnec guláš příprava guláše v tlakovém hrnci hovězí guláš z papiňáku papinuv hrnec recepty připrava guláš recept gulas v papinaku gulas z tlakového hrnca hovězí guláš z tlakového hrnce gulas v tlakovom hrnci gulas tlakový hrnec gulas z tlakový hrnec