Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kupte si obě naše kuchařky za 449 Kč (ušetříte 129 Kč)!

Do obchodu

Maďarský guláš (v tlakovém hrnci)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

15. 2. 2018 23:11

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie3 620 kJ / 865 kcal
Bílkoviny5,76 g
Tuky76,49 g
Vláknina6,24 g
Cholesterol 68 mg
Sodík 3,22 g
Sůl8,00 g
Sacharidy35,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Přílohou je nejlepší dobrý chléb s křupavou kůrkou. Kdo rád omáčku, může ke konci zavařit střídku chleba, aby omáčka byla hustější a podávat tak s knedlíkem, haluškami nebo těstovinami.

Vím, že je tu několik maďarských gulášů, ale tento recept je v mnohém jiný :) Inspirovala jsem se na kořeni.cz :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

clupmi

6. 3. 2018 17:18

Lenunka: Mám takovou zkušenost, že "maso ze staré krávy" je i při atmosférickém vaření pořád tvrdé a tvrdé, až najednou hop a je akorát. <3

Dajda

19. 2. 2018 08:30

casino: Čas to chce, ale když mám dobrý hrnec nebo kastról, neznamená to, že stojím 3 hodiny u plotny a míchám a míchám a ...... ;-(

Lenunka, be.amenity: Právě že ta stará kráva skončí někdy v provázkovitém stavu, což se mi při pomalém, ale je fakt, že taky zdlouhavém dušení nikdy nestalo. Nicméně chápu, že každý hájí to své oblíbené, a že ten, kdo se guláš teprve vařit učí, si musí najít to své taky. A je úplně jedno, komu dá za pravdu: hlavně že mu bude chutnat! ;-)

casino

18. 2. 2018 22:27

be.amenity: Lenunka:
No, jen jsem zapomněl dodat:
Guláš vařím den dopředu :-):yes:

Lenunka

18. 2. 2018 20:58

be.amenity: :-Knení zač

be.amenity

18. 2. 2018 20:53

Lenunka: Děkuji za výstižný komentář :-K

Lenunka

18. 2. 2018 19:47

casino: musím se přiznat, že ač se s gulášem až tak nešmajchluju :-), tak přesto si užívám jeho přípravu podobně, a užívám i vynález páně Papina. Základ na gulášek dělám v papinově hrníčku normálně jako v každém jiném hrnci, pak přidám maso, počkám až pustí šťávu, zaliju jen aby bylo potopené a vařím 20-25 min. Pak vypnu zdroj tepla, nechám hrnec odfouknout, otevřu a zkontroluju tuhost masa, pokud je ještě "žvejkavé", doliju trochu vody a dám vařit na dalších 10 - 15 min. Díky Papinově vynálezu tak minimalizuji "syndrom staré krávy" - to, že maso bude tvrdé např. po třech hodinách vaření. Pak už v otevřeném hrnci pokračuji v přípravě guláše klasicky....ono se to většinou vydusí až na tu šťávu, takže by to jeden snědl už tak, ale přesto pokračuji v domazlovací akci, aby taky zbylo i na ostatní členy rodiny něco. Jinak, provázkové maso z kližky nevznikne nikdy, naopak, dá se "krájet lžící" a ty klihovatiny omáčku povznesou tak, že v ní "stojí lžíce":-) a dodají jí nevídaný rozměr - na guláš by se jiné maso používat nemělo.

be.amenity

17. 2. 2018 21:27

casino: Děkuji za poeticky pojatý názor, ale takto se s gulášem nebudu mazlit ani v důchodu:-p

be.amenity

17. 2. 2018 21:23

Dajda: “Provázkové” maso z papiňáku rozhodbě nebylo, naopak, po 30 min. vaření bylo krásně šťavnaté a jen se rozplívalo, jako dortík, na jazyku:-8 Nicméně vím, že několikahodinová příprava guláše má bez pochyby také skvělý výsledek ;-)

casino

17. 2. 2018 12:03

Ke guláši mám takřka intimní vztah: už předehra na kuchyňské lince mi přináší jakés takés uspokojení a když ho pak hodiny opečovávám a laskám se s ním a mazlím na plotně, tak než chuťově vyvrcholí, jest mi potěšením ho ochutnávat a olizovat ho...:-D:-D:-D
No, "ďáblovy vynálezy" máme dva... Používám je akorát když starosta hlásá, že nepoteče voda 8-( To je pak naplním, že aby bylo z čeho vařit. Nevím tedy jaký je chuťově guláš z nádoby páně Papina, leč dovolím si pochybovat, že maso ze skotu nakrájené na KOSTKY si udrží šťávu, vaří-li se déle než cca patnáct minut. Nevylučuji, že zvýšený tlak může hrát roli, ale guláš dělá gulášem především šťáva. Maso je do jisté míry druhořadé (viz hafo gulášů z kdečeho, např. i z hlívy), ale kližka se používá (vedle kdysi relativní láce) především z důvodu vysokého obsahu glutinu, který aby se z masa vyvařil a z vodové šťávy udělal hodnotnou gulášovou šťávu, TAK TO CHCE ČAS:-! Ba co dím: chce to hafo času, že :-)
OT
Maso sice také čistím, ale posléze i nepoživatelné odřezky vařím společně s masem a až před podáváním z guláše odstraním:yes:

Dajda

16. 2. 2018 21:49

be.amenity: rihana: Tlakáč sice vlastním, ale maso na guláš raději "trápím" dlouhými hodinami pomalého dušení. Je měkounké a šťavnaté, nemám totiž ráda provázkové maso z papiňáku. V něm vařím především luštěniny a třeba koleno nebo jazyky. Ale to je věc vkusu.:-8

be.amenity

16. 2. 2018 20:51

rihana: Přesně má řeč;-) Děkuji :-) Navíc vše z tlakáče následně vrátím zpět do hrnce, ve kterém se základ připravil a v něm guláš doupravím k dokonalosti, neboť tlakáč už svou skvělou práci odvedl (maso se totiž nemusí trápit dlouhými hodinami vaření a zachová si tak svou šťavnatost a chuť během krátké doby tepelné úpravy), nedám na něj dopustit:-*:-D

rihana

16. 2. 2018 20:16

Každý guláš dělám v tlakáči, je to hned a taky maso přendávám. Lépe se to osmaží a jeden kastrol navíc mi nevadí. Příště vyzkouším s těmi rajčaty a paprikami.

tejaja

16. 2. 2018 09:51

be.amenity: ;-) Ďakujem. Napíšem ti sz, tu nech sú komentáre k receptu. Myslím, že teraz si to napísala lepšie. :yes:;-)

be.amenity

16. 2. 2018 09:17

tejaja: Ano, už jsem to opravila ;-) A opravdu moc děkuji za poznatek zkušené kuchařky jako jsi Ty:-K Neboť muž vždy nedočkavostí páru postupně upouštěl:-D Po Tvé radě, už si na hrnec nenechám sáhnout, dokud nevychladne ;-):yes: Díky za radu:-K A ještě mě zajímá Tvé dokončení ale... ? Ráda se přiučím ;-)

tejaja

16. 2. 2018 09:08

be.amenity: no, nech je to tak, ale...;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: hovězí guláš v tlakovém hrnci guláš v tlakovém hrnci hovězí guláš v papinaku hovězí guláš v v tlakovém hrnci guláš v papináku guláš z kližky v papiňáku maďarský guláš v papiňáku maďarský guláš z kližky madarsky gulas v pomalém hrnci tlakovy hrnec guláš příprava guláše v tlakovém hrnci hovězí guláš z papiňáku papinuv hrnec recepty připrava guláš recept gulas v papinaku gulas z tlakového hrnca hovězí guláš z tlakového hrnce gulas v tlakovom hrnci gulas tlakový hrnec gulas z tlakový hrnec

Suroviny: kližka hovězí, cibule, sádlo, paprika sušená sladká, paprika sušená uzená, paprika čerstvá zelená, kapie červená, sůl, cukr třtinový, omáčka worcesterová

TopRecepty.cz

Maďarský guláš (v tlakovém hrnci)

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mmo9