Sladká americká kuchyně: Limetkový koláč nebo čokoládové sušenky nemají chybu. Takhle si je připravíte snadno i doma
12. 5. 2022 Historie a zajímavosti
Když se řekne americká kuchyně, většinou si žádné kulinářské zázraky nepředstavíme, a přece pro vás máme tři výborné sladké dezerty. Ty si podle našich receptů připravíte snadno i tady, u nás.
Limetkový koláč
V souvislostí s americkou kuchyní si představíte spíše produkty rychlého občerstvení, než kdovíjaké výborné recepty. Naše tři dezerty jsou spíše světlou výjimkou. Většina jídel, která jsou v USA oblíbené, pochází původně odjinud. Tento limetkový koláč je oficiálním státním koláčem Floridy. Jeho popularita začala ve Florida Keys, odkud pocházejí drobné limetky, které daly koláči jeho jméno. Měly by být typické svou tenkou kůrou a barva slupky občas přechází ze zelené do žluté. Samotný koláč byl vyroben koncem 19. století Sally, kuchařkou prvního floridského milionáře, stavitele a zachránce lodí Williama Curryho.
Koláč získal obrovskou popularitu, kuchařka uznání a koláč se proslavil po celém světě. Jenže možná koláč nevyrobila jako první teta Sally, jak se jí říkalo, jen ho zdokonalila, a uznání zaslouží rybáři, kteří dostávali na lodě jen pár surovin. Ty právě obsahovaly vejce, limetky a kondenzované mléko, což je základ náplně tohoto limetkového koláče. Podobně jako to bývá s oblíbenými jídly, i tento Key lime pie má mnoho variant napříč Floridou. Pokud chcete, aby byl autentický, náplň by měla mít přírodní nažloutlou barvu, ne zelenou.
Zelená je pouze ozdoba z kůry nastrouhané kůry. A pozor, abyste si tam nenastrouhali bílou část, která je pod kůrou, protože je hořká. Pokud vás napadlo vyměnit limetky za citrony, tak to nedělejte, byl by velmi kyselý. Na spodní část dezertu by měly přijít ovesné sušenky. Vyzkoušejte tento Key lime pie.
Mohlo by vás zajímat
Čokoládové sušenky
Pro americkou kuchyni jsou velmi typické čokoládové sušenky s kousky čokolády. Sušenky se dostaly do Ameriky spolu s přistěhovalci. Čokoládové sušenky vymyslela ve 30. letech 20. století Ruth Wakefieldová z Massachusetts. O tom, jak skutečně vznikly, panují dohady. Jedni tvrdí, že připravovala sušenky Butter Drop Do (celočokoládové sušenky) a nasekala sekáčkem na led čokoládovou tyčku na kousky o velikosti hrášku a nasypala je do těsta.
Ty se ale nerozpustily, jak měly, a v těstě zůstaly kousky čokolády. Ve druhé variantě se ale tvrdí, že paní Wakefieldová byla příliš perfekcionistka, než aby její kuchařské umění ovládala náhoda. Jejím heslem bylo: „zmatek neznám“. Čokoládové lupínky se každopádně do těsta dostaly a vznikla ikonická dobrota. Čokoládové sušenky mají nespočet variant. Vyzkoušejte třeba tyto s máslem z para ořechů. Skvostně vypadají i tyto sušenky, které voní skořicí a oříšky.
Americká kuchyně si získala pověst nezdravého způsobu stravování. Podíl viny na tom jistě mají řetězce fast foodů, protože většina těch nejslavnějších, například McDonald’s nebo KFC, pocházejí právě…
Americký jablečný koláč
Jablka jsou vděčnou surovinou i v Americe. Recept na jablečný koláč byl zahrnut do úplně první americké kuchařky American cookery v roce 1796. Dnes je v Americe spojován především s oslavami 4. července na Den nezávislosti, kdy ho najdete téměř na všech stolech. Jablečný koláč je jasným národním favoritem USA mezi koláči s náplněmi.
Zaujal přední místo před dýní, čokoládou, citronem a třešní. Ani tento koláč není zcela původní. Podle potravinářského kritika Johna Marianiho se datuje výskyt jablečných koláčů ve Spojených státech od roku 1780. Ovšem v té době byly v Anglii už dávno populární. Správnou podobu měli ale obyvatele Ameriky naučit nizozemští a němečtí přistěhovalci.
Vznikl tak dezert s máslovým těstem plněný tence nakrájenými jablky a kořením, ikonický americký dezert. Čím se ten americký liší od anglického? Podle očekávání je sladší. V náplni najdete citron, skořici, muškátový oříšek, mouku, cukr bílý i hnědý. Ale i tady záleží na tom, který recept si vyberete. Variací na slavné americké jablečné koláče je spousta.
Zdroje informací:
whatscookingamerica.net
nytimes.com
bhg.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku? Zdravá a rychlá polévka zachutná malým i velkým strávníkům
Brokolice má mnoho zdravotních benefitů, proto ji neváhejme zařadit do jídelníčku. Má pozitivní vliv na oči, pokožku, kosti a zuby, pomáhá také… Číst více
Jak uvařit rychle a chutně polévku? Čekáte návštěvu a nemáte čas stát dlouho u sporáku? U nás máte z čeho vybírat
Pokud máme v mrazničce zásobu míchané polévkové zeleniny, uvaření výborné polévky pro nás bude hračka. Nemusíme se ani zdržovat čištěním, krájením… Číst více
Zahřejme své děti v chladných dnech správnými potravinami. Hřejivý jídelníček na celý týden přijde vhod
Některé potraviny mají dle tradiční čínské… Číst více
Kurkuma v zimě prohřeje: Stačí špetku přidat do vaječné tlačenky nebo do zlatého mléka, pikantně ochutí i různé pomazánky
Rozproudit organismus je za chladných teplot… Číst více
Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod
Polévka, jeden z nejlepších vynálezů proti… Číst více
Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Během chladných podzimních dnů nám chybí teplo a sluníčko. Venku jsou mlhy, někdy poprchává a večer se brzy šeří. V takových dnech máme chuť hlavně… Číst více
Jak se používá pečený čaj? Dopřejeme si ho během chladných dnů pro zahřátí. Lahodně chutná a příjemně voní
Pečený čaj se připravuje z různých druhů ovoce, můžeme využít jeden druh, ale obvykle se používá směs více druhů různých barev a chutí. Velmi vhodný… Číst více
Jak připravit krémovou polévku z dýně hokkaido? Rychlá a jednoduchá polévka chutná výborně a skvěle zahřeje
Dýně hokkaido je velmi jednoduchá na zpracování. Nemá totiž tak tvrdou slupku jako ostatní dýně a tak ji nemusíme loupat, čímž se její zpracování… Číst více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Čokoláda je vlastně zdravá potravina, obsahuje množství antioxidantů, má protistresové účinky a vyvolává pocit pohody. Je lékem na špatnou náladu,… Číst více
Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy
Možná teď sedíte s hrníčkem dobré kávy nebo lahodného čaje a chystáte se na tradiční sezónní punč, svařák či grog nebo horkou čokoládu? Pojďte se… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Legendární americká křidýlka Buffalo wings vznikla z nouze. Dnes má tahle delikatesa svůj vlastní festival!
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Banana split
Přidáno před 11 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Květákové muffiny se salátem
Přidáno 27. 4. 2024 18:01
Přečtěte si Zobrazit více
Jedlíkova cesta kolem světa: Americká kuchyně, to nejsou jen hamburgery a hot dogy
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu