Key lime pie - limetkový koláč

Evane Kuchařka: Evane

Doba přípravy: cca 1 hodina + min. 2 hod. v lednici Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 18 názorů

Suroviny

Těsto:
300 g sušenek Bebe (používám obyč Anglické sušenky z Alberta, lze použít Bebe nebo obdobné suché sušenky)
hrst mandlí
100 g rozpuštěného másla (popř. více - záleží na sušenkách, jak moc budou sát)
60 g cukru (já jsem dala 1/2 třtinového, 1/2 normálního)
Náplň:
1 konzerva sladkého kondenzovaného mléka (Salko)
1 vejce
200 - 230 ml šťávy z limetek (cca 6 ks limetek)
kůra z jedné limetky (jemně nastrouhaná, pozor bílá hmota pod kůrou je hořká)
Na ozdobení:
Šlehačka
tvaroh - co kdo má rád
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mixeru dáme sušenky a mandle a rozsekáme na strouhanku. Do tohoto základu přidáme cukr, přilijeme rozpuštěné máslo a promícháme. Vznikne nám hmota konzistence drobenky.

  2. Tuto hmotu dáme do formy (dortové nebo na koláče), kterou jsme si předtím vymazali máslem a na dno dali pečící papír. Hmotu musíme ve formě udusat lžící, sklenkou (jak co komu vyhovuje) a vytvarujeme tam vyšší okraje.

  3. Korpus dáme péci do vyhřáté trouby na 200°C zhruba na 10 minut.

  4. Mezitím si připravíme náplň. V mixeru smícháme Salko s vejcem a poté přidáme šťávu z limetek a kůru a ještě promícháme. Náplň vylijeme na zchladlý korpus a dáme do vyhřáté trouby zhruba na 170°C asi na 20 minut. Po dvaceti minutách zkusíme špejlí píchnout doprostřed - náplň by měla být ztuhlá. Po vychladnutí dáme dortík ještě odležet do lednice.

  5. Podáváme nejlépe se šlehačkou nebo se sladkým tvarohem.

Poznámka

Tento recept mi dal bratr, který se tento moučník naučil v práci a může se po něm utlouct. :) Recept jsem si trošku upravila, aby plně vyhovoval i mým chuťovým buňkám. :)))

Pozor, limetek kupte vždy více! Nahrazovat chybějící limetku citrónem se totiž nevyplácí a je to pak až moc kyselé. ;D

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 74 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Key lime pie - limetkový koláč

  • hladovahana hladovahana

    Ja jsem delala vyborny ze zazvorovych susenek, muzou se pouzit napr. Lotusky. Rozmixujou se, smichaji se 100g rozpusteneho masla a poradne se natlaci do formy, 5-10 minut se to pece na 170 stupnu. Na to se nalije limetkove testo. Vsechno ma pokojovou teplotu. Sleham 4 zloutky 10 minut, pak pridam nizkotucne Salko, sleham 5 minut, pak pomalu pridam 150 ml stavy z limetek a kuru ze 2. Pecu 15min na 160 stupnu. Necham pomalu vychladnout. Musi odpocivat minimalne 2 hodiny v lednici nez se muze servirovat. Nejlepe se slehackou.

    Odpovědět

  • janinka janinka(neregistrovaná)

    Luxusní záležitost,nedělala jsem ho naposledy. :-):-):-*:-*

    Odpovědět

  • Stáňa Stáňa(neregistrovaná)

    Já dělám taky limetkový dort, ale trochu jinak. Korpus je z lehkého piškotového těsta,do kterého přidám strouhanou kůru z limetek a trochu vanilky,ten nechám upéct.Na vychladlý kurpus dám krém,který je z jemného tvarohu,limetkové štávy,limetkového pudinku (uvařeného a mírně vychladlého) a cukru podle chuti. Kdo chce ten dort vyšperkovat,může korpus potřít marmeládou z černého rybízu nebo z dokonce z limetek. Já si ji dělám, protože tenhle dort máme rádi a mezi návštěvami s ním slavím úspěch.

    Odpovědět

  • sekova sekova(neregistrovaná)

    :-(( Vůbec to nešlo jíst, celé se to rozsypalo.:-//;-(:-(:-((:-((:-((:-((:-((

    Odpovědět

  • ingrid ingrid(neregistrovaný)

    Výborný ;-)

    Odpovědět

  • Kika Kika(neregistrovaná)

    Bohužel, vůbec nám nechutnal :(
    Šíleně přeslazený, to Salko udělalo svoje.
    Avšak pro ty, kdo mají rádi hoodně sladké v kombinaci s kyselým, je to dobrá volba :)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

  • Kanyla Kanyla

    Hezké! ;-)
    K předchozím komentům: salko do cheesecaku proč ne. Korpus taky vždycky předpékám. Cukr do korpusu bych též vynechala. Přiznám se, že špejlí bych do toho nerýpala, radši bych pekla na méně stupňů a o něco déle, ale jestli to funguje i tak, jak je psáno v receptu, proč ne. Musí být dobrý :yes:

    Odpovědět

  • Evane Evane(autor receptu)

    Moc díky, doufám, že nebudete jen koukat, ale vyzkoušíte a dáte sem nějaké hezčí foto.;-)
    To Vlahos: Někdy korpus nechávám v troubě jen pět minutek a taky to jde...jen jednou jsem se nějak zamyslela a dala hmotu na nepečený korpus a buď jsem to měla málo udusané, nebo to opravdu chtělo upéct, ale tekutá hmota mi narušila korpus a nevypadalo to moc valně...:-D Takže už to neriskuju a peču zvlášť.

    Odpovědět

  • vlahos vlahos

    Nedalo by se to upéct najednou a ne nejdřív korpus a pak korpus s náplní?

    Odpovědět

  • plotna plotna

    Tak ten bude určitě hodně osvěžující.A dobrý.:-p:yes:

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Já dávám salko do cheesecaku a vždy je díky němu krásně hutný a chuťově , stejně tak limetky. ;-):yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    pěkný receptík:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Zajímavý recept:yes:

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Zajímavé, tím pečením toho salka, láká k vyzkoušení :yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: limetkový koláč limetkový koláč kondenzované mléko key lime pie key lime pie recept limetkovy pie limetkový nepečený dort key lime dort nepeceny limetkovy dort limetkovy dort limetkový koláč recept vyborny limetkovy kolac limetkový koláč s tvarohem nepečený limetkový koláč limetkový dort z kondenzovaného mléka limetková buchta lime pie limetkový cheesecake limetkový koláč nepečený limetový koláč key lime recept