Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlíkova cesta kolem světa: Americká kuchyně, to nejsou jen hamburgery a hot dogy
Zdroj: Wyron A, Pixabay.com

V prvním díle nového seriálu Jedlíkova cesta kolem světa, kde budeme společně poznávat chutě ze všech zákoutí naší planety, se vydáme do USA. A to není náhoda, ve Spojených státech totiž právě vyvrcholila volba jednoho z nejmocnějších mužů planety – prezidenta USA. Na čem si bude pochutnávat nový prezident Joe Biden v Oválné pracovně Bílého domu? A jak se americká kuchyně vyvíjela a jak se dnes liší v jednotlivých regionech? Připravte si chuťové pohárky, vyrážíme!

Historie americké kuchyně

Americká kuchyně reflektuje historii Spojených států, výrazně se na ní podepisuje diverzita a různorodé národnostní složení této země. Mísení kuchyní z různých koutů Asie, Jižní Ameriky, Evropy a Afriky vytváří jedinečnou syntézu chutí. Je omyl, že nejtradičnějším americkým jídlem jsou hamburger a hranolky. Téměř všechny regiony USA mají kořeny v kuchyni původních Indiánů, pro kteří využívali jednoduchých metod pro obhospodařování půdy, pěstování kukuřice, fazolí a snadno vypěstovatelné zeleniny. Do jídelníčku Indiánů patřilo i maso: jeleny, bizony, srnce a králíky Indiáni lovili celá staletí před příchodem kolonistů. Lovená zvěř se samozřejmě lišila podle podnebných podmínek, severní kmeny, jako kmen Ojibwe si pochutnávali na sobech, kdežto ty nejjižnější lovili v hlubokých bažinách Louisiany želvy a aligátory. Příchod anglických kolonistů na východ země znamenal i dovoz nových plodin a způsobů hospodaření totožných s těmi, na které byli kolonisté zvyklí v Anglii.

Sentiment po starém domově může naznačit i množství kuchařek přivezených do Nového Světa, první čistě americká byla vydána v roce 1796. Krom kultivovaných obilovin, kupříkladu žita, ze kterého noví obyvatelé pekli chléb, dovezli Angličané také zálibu k alkoholu. Smutnou součástí historie USA byl i obchod s otroky převážně z Afriky, jejichž kuchyně se v té americké všehochuti také promítla V 18. a 19. století se díky průmyslové revoluci mohla rozběhnou i masová produkce potravin. Už z této doby známe colu, popcorn, smažené kuře nebo typické brownies. 20. století se neslo díky četným válkám po celé planetě ve znamení přistěhovalců z Itálie, Polska, různých zemí Asie, ale i Československa. Doba se začíná zrychlovat a technologické postupy se vyvíjejí stále rychleji. Na scénu tedy přicházejí polotovary a balené potraviny, kterých je třeba na frontě obou světových válek.

Regionální kuchyně

Spojené státy jsou 3. největší zemí na světě a jak bylo zmíněno výš, už Indiáni se snažili přizpůsobit přírodním podmínkám místa jejich bydliště, a to se jistě odrazilo i v jídelníčku.

  • Severovýchod je území, kde žili původní kolonisté z Anglie. Tradiční pokrmy bývají jednoduché a syté většinou z klasických potravin, jako brambory a kukuřice. Tento region je konzervativnější i co se týče koření. Mezi typické pokrmy můžeme zařadit chléb Anadama z melasy (zbytek po vykrystalizování cukrové řepy), „bulkie rolls“, což jsou prakticky sendviče z klasických housek nebo novoanglický hnědý chléb. Čím blíže oceánu, tím víc se v typických pokrmech vyskytují mořské plody, například tzv. crab cake
  • Středozápad je křižovatkou USA a zároveň jejich kuchyní. Typická jídla jsou zároveň nejvíce poznamenané těmi původními, indiánskými, protože právě na zdejších prériích dříve s velkým výskytem bizonů, bychom hledali nejvíce původních kmenů. Známý je velmi vydatný vývar „booyah“ původem nejspíš z Belgie, časté je dochucováni chilli papričkami.
  • Jih Spojených států je ovlivněny Mexikem a dalšími jihoamerickými zeměmi. Právě zde bychom hledali klasická americká smažená kuřata a vafle. Velmi populární je zde také vepřové maso a grilování. Tradiční dezertem jižanských zemí je rozhodně batátový koláč servírovaný často na Den díkůvzdání. Osobitá je kreolská kuchyně, s níž se setkáme v okolí Louisiany a dalších bývalých francouzských kolonií.
  • Západ USA můžeme také považovat za do značné míry ovlivněný Indiány. Kuchyně je také plná asijských vlivů, a to právě díky přistěhovalcům z Číny a Japonska. Pochutnat si tedy můžeme na kalifornském sushi, pokrmech z krabů a dalších pochoutkách s mořskými plody. Na jihu by se nám na talíř dostala i nám notoricky známá jídla jako Chilli con carne a nechybí ani sladkosti, jako máslové sušenky biscochito dochucené skořicí a vykrajované často do tvaru hvězdy nebo měsíce

Amerika na našem stole

Pro nás jsou ale nejznámějšími jídla z velkých řetězců fast foodů, které jsou vskutku americkým vynálezem. Nejznámější je pro nás již zmiňovaný hamburger, ale nenechme se mýlit. Hamburger původně přivezli přistěhovalci z Německa, konkrétně z města Hamburk. Nejčastěji se jedná o plátek hovězího mletého masa se zeleninou dochucený o různé druhy omáček. Dalším, nám velmi dobře známým pokrmem, je hot dog, což je ekvivalent českého párku v rohlíku. Američané si ale nevystačí pouze s kečupem a rádi si hot dogy dochucují smaženou cibulí, párky si smaží v těstíčku (corn dog) a rádi přidávají i zeleninu.

Mezi sladkosti bychom zařadili donut, sladký zákusek ze smaženého těsta, podobný našim koblihám. Rozdíl je ten, že v donutech většinou najdeme díru uprostřed a místo náplně se na povrch donutu přidává poleva různých příchutí. Apple pie je dalším, stále více se v Česku vyskytujícím americkým zákuskem. Jde o koláč s jablky kulatého tvaru velmi často s mřížkou vytvořenou z těsta na povrchu. Američané si mají tendenci přisvojovat i pizzu, ačkoliv se jedná o vynález Italů, který byl jako většina jídel do USA přivezen imigranty. Američanům můžeme přiznat tzv. New York-style pizzu (pizza po newyorsku) s křupavými okraji a často jen rajčatovým protlakem a mozzarellou.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více