Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milovníci pizzy pozor! Tu nejúžasnější si připravíte sami v domácí peci. Kolik za ni zaplatíte?
Zdroj: Pixabay, Joshuemd

Pec na pizzu asi nepatří k běžnému vybavení českých kuchyní, ale určitě se mezi námi najdou tací, kteří po ní už dávno touží. Navíc se při jejím umístění nemusíte omezovat jen interiérem. Existují totiž i pece přenosné nebo venkovní, které můžete dát třeba na krytou terasu nebo pod pergolu.

Proč mít doma pec na pizzu?

Pokud máte pocit, že se bez pece na pizzu neobejdete, protože to z klasické elektrické trouby prostě není ono, máte pravdu. Pizza prostě potřebuje pořádný žár, který dosahuje až 400 stupňů Celsia, a to z trouby nikdy „nevymáčknete“.  Dostatečně vysokou teplotu pro pečení pizzy vám poskytne pouze pec na pizzu. Navíc je důležitý také její příkon, který by měl být vyšší než 1200 Wattů.

Kam s ní?

Tuto tradiční nerudovskou otázku za vás nikdo nevyřeší. Pec na pizzu nepatří k běžnému vybavení českých domácností. Kupují si ji skuteční gurmáni, kteří se bez skvělé pizzy prostě neobejdou. Podmínkou ale je, abyste na pec měli doma místo. Pokud máte terasu nebo zahradu, bude pro vás rozhodování jednodušší. Prodávají se totiž i pece venkovní nebo přenosné, takže si můžete dopřát nejen italskou, ale třeba i francouzskou pizzu opravdu kdykoli.

Možná vystačíte jen s pečicím boxem

Pokud vám nevadí kompromisy a disponujete malou kuchyní a potřebujete využít každý kousek místa, tak vám bude stačit přenosný box. Je skladný, takže se dá uložit do kuchyňské linky, není drahý, snadno se obsluhuje a jednou podmínkou je, aby byla v jeho dosahu elektrická zásuvka.

Máte plynovou varnou desku? Můžete péct na keramice

Pro majitelé plynových varných desek se nabízí ještě jedno řešení. Můžete si pořídit nerezový box s keramickou deskou, kterou postavíte na zapálené plynové hořáky a můžete péct pizzu.

Elektrická pec versus plynová

Máte-li v kuchyni dostatek místa, nic vám nebrání si pořídit elektrickou pec na pizzu. Má několik výhod. Je cenově dostupná, dobře se udržuje a využijete ji také k přípravě jiných pokrmů. Variantou k elektrické peci je pec plynová. Její instalace i podmínky provozu jsou podstatně náročnější, takže si raději její nákup předem důkladně zvažte.

Venkovní pece na pizzu

Zděná cihlová pec sice nemusí být v kuchyni tabu, ale předpokládáme, že se do tak náročné akce pouštět nebudete. V exteriéru se jí však vzdávat nemusíte. Objednat si ji můžete rovnou na míru, takže vám ji domů přivezou téměř hotovou a na místě ji nainstalují. Nicméně venkovní kuchyň nabízí uplatnění i pro jiné varianty. Velmi oblíbená je kombinace pec na pizzu/gril. Díky tomu si pochutnáte nejen na skvělé pizze, ale i grilovaném mase na různé způsoby.

Pec jedině s kamennou deskou

Materiál, z něhož je vyrobena pečicí deska, je při pečení pizzy velmi důležitá. Ostatně podobné je to třeba s formami na bábovku. Přestože jsou k dostání i modely s teflonovou nebo smaltovanou pečicí deskou, upřednostněte raději desku kamennou nebo keramickou. Tyto materiály totiž rovnoměrně rozvádějí teplo a pizza se díky tomu propeče všude pěkně do křupava.

Výkonnou pec na pizzu pořídíte kolem pěti tisíc

Pec na pizzu nemusí nutně být velkou investicí. Za ty nejjednodušší, elektrické nemusíte zaplatit víc než 2000 korun. Ale protože jde přece jen o výkon, je lepší si trochu připlatit a při výběru se zaměřit na cenovou kategorii mezi čtyřmi až šesti tisíci korun. Výjimkou není ani model za 10 000 korun. Jste-li opravdoví příznivci tohoto jedinečného pokrmu, kterým bezseporu je například i pizza turecká, možná nebudete váhat investovat do profi pecí, které vás však vyjdou i na 30 000 korun a více.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více