Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pizza s vůní Orientu: Proč turecká placka lahmacun rozhádala fanoušky Kim Kardashian?
Zdroj: Showpix, Niviere David a Freepik, KamranAydinov

Vypadá skoro stejně jako italská pizza, na rozdíl od ní se ale na lahmacun nedává mozzarella, ale mleté maso a místo bazalky paprika a římský kmín. V Turecku je populárním pouličním jídlem. Turci se jej hned po zakoupení pokapají citronem a srolují do ruličky a pak jedí jako pitu s kebabem.

Nejlepší je zarolovaný

Kebab nebo falafel jsou u nás již poměrně známé speciality, lahmacun za nimi zatím trochu zaostává. A přitom je tato původem turecká specialita, která je rovněž populární v Arménii, Libanonu nebo v Sýrii, přímo geniální. V Turecku patří dokonce k nejpopulárnějším street food specialitám. Občas se jí říká turecká pizza, kterou ze všech jídel připomíná úplně nejvíc. Často se také stejným způsobem jí – Turci si ji ale krájejí spíš na úzké proužky, které pak pokapou tahini omáčkou. Častěji si ale lahmacun kupují u stánku a pak ho konzumují na ulici. Aby se jim placka, která se navíc ještě posype nasekanou petrželkou a červenou cibulkou a občas i obloží různými dalšími druhy zeleniny (třeba lilkem), lépe jedla, zarolují ji do ruličky. Někdy dokonce lahmacun plackou nahradí chlebové placky, do nichž se balí grilované maso při přípravě tzv. dürüm kebabu. Vznikne tak vylepšená verze už tak dokonalého jídla. K lahmacunu se tradičně servíruje kousek citronu. Pár kapek totiž dodá kořeněnému masu příjemnou svěžest.

Spor o lahmacun

Přestože se lahmacun považuje za typický turecký pokrm, občas se o jeho původ přou Turci s Arménci. Když slavná americká modelka arménského původu Kim Kardashian označila lahmacun na svém instagramovém profilu za arménskou pizzu, strhl se kolem toho velký poprask, samozřejmě hlavně mezi jejími „followery“ z řad Turků. Podle stránek Nomadsguidetoturkey.com se prý placky podobné lahmacunu pečou již více než 5000 let. Pravděpodobně byl lahmacun oblíbený ve všech zemích bývalé Osmanské říše a protože jeho historie úplně jasná není, považuje se za tradiční turecké i arménské jídlo. Ani v názvu nehledejte žádné záludnosti, podle stránek En.wiktionary.org v překladu znamená slovo lahmacun prostě a jednoduše „těsto s masem“.

Kam na lahmacun?

Lahmacun u nás koupíte v některých tureckých bistrech nebo restauracích, hlavně v Praze. Výborný lahmacun s jehněčím a hovězím masem mají například v turecké restauraci Mangal na Václavském náměstí, v bistru Arslan Kebab Pizzerie na Smíchově nebo v restauraci Turquaz Grill na Starém Městě. Jestliže žádný takový podnik nemáte poblíž, upečte si tureckou pizzu doma. Pokud se vám chce, můžete si udělat jako podklad domácí těsto na pizzu, klidně ale kupte rovnou hotové kynuté pizza placky v obchodě. Těsto v případě lahmacunu totiž není zas tak důležité.

Jehněčí lahmacun jako v Turecku

Tajemství chuti této orientální pizzy je ve speciální směsi koření, která okoření maso. A co budete potřebovat? 1 balení těsta na pizzu (výborné korpusy na pizzu mají třeba v prodejnách  La Formaggeria Gran Moravia, ale i běžně v supermarketech), ½ sladké červené papriky, rozpůlenou a nakrájenou na kousky, 1 šalotku, 2 oloupané stroužky česneku, menší svaze čerstvé petrželky, 200 g mletého jehněčího nebo mletého hovězího masa, 1 lžičku uzené papriky, 1 lžičku mletého nového koření, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky pepře, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky kajenského pepře, ½ lžičky soli, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce kvalitního extra panenského olivového oleje, klínky citronu k podávání.

Příprava: Nejprve rozehřejte troubu na 230 °C. Připravte masovou směs. Červenou papriku, šalotku, česnek a petrželku nasekejte v kuchyňském robotu se sekáčkem nadrobno. Vše pak přidejte do mísy k mletému jehněčímu nebo hovězímu masu. Dochuťte kořením a solí. Přidejte rajčatový protlak a extra panenský olivový olej a dobře propracujte, ať se všechny chutě prolnou. Plech vyložte pečicím papírem a masovou směs rozetřete na pizza těsto. Směs by vám měla vyjít na dvě velké nebo čtyři menší pizzy, záleží na velikosti plátů. Lahmacun vložte do předehřáté trouby a pečte, dokud maso nebude propečené a okraje těsta krásně křupavé. Trvá to 5-7 minut. Placky pak pokapejte citronovou šťávou a srolujte. Placky lahmacun jsou nejlepší ještě teplé. Stylově je můžete zapíjet třeba oblíbeným tureckým nápojem ayran.

Zdroje informací:
Marks, Gil: Encyclopedia of Jewish Food
Nomadsguidetoturkey.com
En.wiktionary.org
Themediterraneandish.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více