Pizza s vůní Orientu: Proč turecká placka lahmacun rozhádala fanoušky Kim Kardashian?
17. 3. 2022 Vaření
Vypadá skoro stejně jako italská pizza, na rozdíl od ní se ale na lahmacun nedává mozzarella, ale mleté maso a místo bazalky paprika a římský kmín. V Turecku je populárním pouličním jídlem. Turci se jej hned po zakoupení pokapají citronem a srolují do ruličky a pak jedí jako pitu s kebabem.
Nejlepší je zarolovaný
Kebab nebo falafel jsou u nás již poměrně známé speciality, lahmacun za nimi zatím trochu zaostává. A přitom je tato původem turecká specialita, která je rovněž populární v Arménii, Libanonu nebo v Sýrii, přímo geniální. V Turecku patří dokonce k nejpopulárnějším street food specialitám. Občas se jí říká turecká pizza, kterou ze všech jídel připomíná úplně nejvíc. Často se také stejným způsobem jí – Turci si ji ale krájejí spíš na úzké proužky, které pak pokapou tahini omáčkou. Častěji si ale lahmacun kupují u stánku a pak ho konzumují na ulici. Aby se jim placka, která se navíc ještě posype nasekanou petrželkou a červenou cibulkou a občas i obloží různými dalšími druhy zeleniny (třeba lilkem), lépe jedla, zarolují ji do ruličky. Někdy dokonce lahmacun plackou nahradí chlebové placky, do nichž se balí grilované maso při přípravě tzv. dürüm kebabu. Vznikne tak vylepšená verze už tak dokonalého jídla. K lahmacunu se tradičně servíruje kousek citronu. Pár kapek totiž dodá kořeněnému masu příjemnou svěžest.
Mohlo by vás zajímat
Spor o lahmacun
Přestože se lahmacun považuje za typický turecký pokrm, občas se o jeho původ přou Turci s Arménci. Když slavná americká modelka arménského původu Kim Kardashian označila lahmacun na svém instagramovém profilu za arménskou pizzu, strhl se kolem toho velký poprask, samozřejmě hlavně mezi jejími „followery“ z řad Turků. Podle stránek Nomadsguidetoturkey.com se prý placky podobné lahmacunu pečou již více než 5000 let. Pravděpodobně byl lahmacun oblíbený ve všech zemích bývalé Osmanské říše a protože jeho historie úplně jasná není, považuje se za tradiční turecké i arménské jídlo. Ani v názvu nehledejte žádné záludnosti, podle stránek En.wiktionary.org v překladu znamená slovo lahmacun prostě a jednoduše „těsto s masem“.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kam na lahmacun?
Lahmacun u nás koupíte v některých tureckých bistrech nebo restauracích, hlavně v Praze. Výborný lahmacun s jehněčím a hovězím masem mají například v turecké restauraci Mangal na Václavském náměstí, v bistru Arslan Kebab Pizzerie na Smíchově nebo v restauraci Turquaz Grill na Starém Městě. Jestliže žádný takový podnik nemáte poblíž, upečte si tureckou pizzu doma. Pokud se vám chce, můžete si udělat jako podklad domácí těsto na pizzu, klidně ale kupte rovnou hotové kynuté pizza placky v obchodě. Těsto v případě lahmacunu totiž není zas tak důležité.
Mohlo by vás zajímat
Jehněčí lahmacun jako v Turecku
Tajemství chuti této orientální pizzy je ve speciální směsi koření, která okoření maso. A co budete potřebovat? 1 balení těsta na pizzu (výborné korpusy na pizzu mají třeba v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia, ale i běžně v supermarketech), ½ sladké červené papriky, rozpůlenou a nakrájenou na kousky, 1 šalotku, 2 oloupané stroužky česneku, menší svaze čerstvé petrželky, 200 g mletého jehněčího nebo mletého hovězího masa, 1 lžičku uzené papriky, 1 lžičku mletého nového koření, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky pepře, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky kajenského pepře, ½ lžičky soli, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce kvalitního extra panenského olivového oleje, klínky citronu k podávání.
Příprava: Nejprve rozehřejte troubu na 230 °C. Připravte masovou směs. Červenou papriku, šalotku, česnek a petrželku nasekejte v kuchyňském robotu se sekáčkem nadrobno. Vše pak přidejte do mísy k mletému jehněčímu nebo hovězímu masu. Dochuťte kořením a solí. Přidejte rajčatový protlak a extra panenský olivový olej a dobře propracujte, ať se všechny chutě prolnou. Plech vyložte pečicím papírem a masovou směs rozetřete na pizza těsto. Směs by vám měla vyjít na dvě velké nebo čtyři menší pizzy, záleží na velikosti plátů. Lahmacun vložte do předehřáté trouby a pečte, dokud maso nebude propečené a okraje těsta krásně křupavé. Trvá to 5-7 minut. Placky pak pokapejte citronovou šťávou a srolujte. Placky lahmacun jsou nejlepší ještě teplé. Stylově je můžete zapíjet třeba oblíbeným tureckým nápojem ayran.
Zdroje informací:
Marks, Gil: Encyclopedia of Jewish Food
Nomadsguidetoturkey.com
En.wiktionary.org
Themediterraneandish.com
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Lepkavý dezert plný oříšků: Upečte si pravou řeckou baklavu…nebo tureckou?
Zázrak ze sezamových semínek: Z tahini pasty vytvoříte dokonalý dresink a hodí se i do dezertů
Znáte slané jogurtové mléko ayran? Nejoblíbenější turecký nápoj zvládnete udělat sami doma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami