Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malou kuchyň opticky zvětší zrcadlový efekt. Víte, jak ho docílit s minimálními náklady?
Zdroj: Pixabay, Anna Lisa

Naplánovat rozměry své kuchyně se poštěstí málokomu. Většinou si člověk nemůže vybírat a musí respektovat kuchyň, jejíž velikost navrhl někdo jiný. To ale není žádná tragédie. I v té sebemenší kuchyni stačí použít pár triků, které ji opticky zvětší a dodají jí šmrnc.

Volte světlé barvy

Malou místnost provzdušníte a opticky zvětšíte pomocí světlých barev. To se netýká nejen stěn, ale i zařízení. Rozhodně zapomeňte na barevné kontrasty. V malé kuchyni na takové experimenty není místo. Nedá se prostě nic dělat, ale jestli nechcete mít stísněný pocit, musíte vsadit pouze na světlé odstíny. To ale neznamená, že to u vás v kuchyni musí vypadat sterilně jako v nemocnici. Bílá sice není zakázaná, ale určitě jí prospěje, když k ní přidáte nějaký teplejší tón. Mohou to být například béžová, vanilková, broskvová, světle modrá nebo zelenkavá. Navíc můžete pomocí barevné výmalby místnost opticky zúžit, nebo naopak rozšířit. Ptáte se jak? Kuchyň zúžíte, když použijete tmavší odstín na delší stěny. Místnost naopak opticky zkrátíte, když vymalujete sytější barvou kratší stěny.

Vyzkoušejte zrcadlový efekt

Šikovné rozmístění zrcadel v místnosti patří mezi nejčastější fígle, díky nimž se dá prostor zvětšit a prosvětlit. Nebojte se, nebudeme vám radit, že si máte dát zrcadla i na stěny v kuchyni. Tam jejich roli sehrají jiné doplňky. Zrcadlového efektu totiž docílíte například pomocí kuchyňské linky ve vysokém lesku, a to především tehdy, když skříňky umístíte naproti sobě. Další lesklou plochou jsou nerezové spotřebiče, a to především chladnička a myčka. Cíl zrcadlení vám však pomůže splnit i další vybavení kuchyně v nerezu, ať už se jedná o dřez na nádobí a baterii, varnou desku či troubu, kávovar, rychlovarnou konvici, kráječ na chleba, domácí pekárnu nebo kuchyňský robot.

Místo květovaných závěsů si pořiďte pruhované

Triky s pruhovanými látkami nemusíte využívat jen k zeštíhlení postavy. Svou roli totiž skvěle splní i při rozšíření kuchyně. Zrušte závěsy s motivem květů, konviček nebo ovoce a zkuste dekorovat okna v kuchyni pruhovanou látkou. A jak to funguje? Dáte-li pruhy vodorovně, bude kuchyň vypadat širší. Pokud je naopak pověsíte svisle, „zvednete“ v kuchyni strop.

Upřednostněte lesklé látky

Trik s pruhy určitě znáte minimálně z módních kreací a možná jste ho už v interiéru už někdy vyzkoušeli. V oděvním návrhářství se designéři inspirovali ale ještě v jedné věci, a tou jsou struktury látek. Také pomocí nich totiž můžete ovlivnit dojem, jakým na vás místnost bude působit. Struktury v interiéru totiž úzce souvisejí s vnímáním barevných odstínů. Stejnobarevné látky budete ve finále vnímat úplně jinak, pokud se budou lišit svou strukturou. Konkrétně to znamená, že textilie v lesklém provedení odrážející světlo bude v malé místnosti působit daleko příznivěji, než hrubě tkaná látka s uzlíky ve stejné barvě. Je to tím, že hrubý povrch rozptyluje světlo, takže barvy vypadají tmavší. Abyste dosáhli prosvětlení kuchyně, musíte tedy volit hladké a lesklé textilie, které odrážejí světlo. Barvy tím pádem budí dojem, že jsou jasnější.

Pořiďte si novou podlahu nebo alespoň koberec

Nicméně látkami to nekončí. Jestli máte chuť pustit se do větších úprav, můžete vyměnit podlahu v kuchyni. Pomocí vhodně zvoleného vzoru totiž místnost pěkně opticky rozšíříte. Je jedno, jestli si vyberete dlažbu nebo plovoucí či vinylovou podlahu, případně linoleum se vzorem. Pokud chcete, aby místnost působila prostornějším dojmem, je potřeba, aby vzory (dlaždice či lamely) opticky spojovaly dvě delší stěny. V opačném případě, když bude vzor vést od kratší strany k té protější, bude kuchyň vypadat menší. Nemusíte však za každou cenu měnit podlahu. Existuje ještě jeden šetrnější způsob, jak kuchyň trochu opticky zvětšit, a tím je pruhovaný běhoun u kuchyňské linky. Jen nezapomeňte správně zvolit směr pruhů, abyste docílili požadovaného efektu.

Zrušte úchytky a schovejte zbytečnosti

K tomu, aby kuchyň vypadala větší, přispěje i volba vhodného interiérového stylu. V tomto případě byste jednoznačně měli vsadit na minimalismus, pro který jsou typické jednoduché linie a rovné plochy bez zbytečných doplňků. Znamená to, že byste měli místnost maximálně „odlehčit“, zapomenout na poličky s upomínkovými předměty nebo s miniaturami. A to platí nejen o stěnách, ale i o pracovní desce. Co tam být nemusí, to schovejte do skříněk. Už žádná vystavená prkénka, nože nebo pokličky. Upřednostněte také vestavěné odpadkové koše. K jednotnému a čistému dojmu skvěle přispěje ještě jeden detail a tím jsou úchytky na kuchyňské lince. Jde-li to, zbavte se jich a volte dotykové otevírání skříněk i šuplíků systémem push to open. I tato maličkost totiž může přispět k pěkné, uklizené kuchyni, která bude vypadat na první pohled větší.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více