Balkánská kuchyně: Jak na oblíbené ražniči na grilu? Masu prospěje odležení, otáčení i alobal
24. 6. 2022 Vaření
Máte rádi maso? Pak vsaďte na tuhle balkánskou specialitu. Je šťavnatá, na talíři krásně vypadá a zvládnete ji snadno. Připomeňte si s námi dovolenkovou dobrotu.
Kde se vzalo balkánské ražniči na grilu
Grilování na špejli je báječnou záležitostí. Zase si můžete připravit něco trochu jiného, než jen samostatně naložené maso. A kromě toho špíz krásně vypadá. V Řecku mají souvlaki, na Balkáně zase ražniči. Kořeněné kousky masa na jehle spolu se zeleninou jsou oblíbené v Chorvatsku (ražanj neboli špíz), nebo v Srbsku. Právě ze Srbska by měl tento pokrm pocházet a odtud se pak dostat dále do světa. Jak je to obvyklé v balkánské kuchyni, obsahuje jídlo i zeleninu. Někdy se kousky prokládají i špekem nebo slaninou. Většinou místní grilují na dřevěném uhlí. Ražniči se sice dá připravovat na plechu, ale na grilu je to mnohem větší zábava. Jídlo je nejen skvělé, ale i rychlé. Podávat k němu můžete i ajvar.
Mohlo by vás zajímat
Jaké maso se hodí na ražniči
V souvislosti s ražniči se většinou objevuje vepřové (ideálně krkovička, plec), výjimkou ale není kuřecí maso (prsa), nebo mix obou. Ražniči můžete také připravit ze skopového nebo jehněčího. Pokud vám zbylo čevapčiči, můžete využít i toto maso. V Chorvatsku se špízu z mletého masa říká pljeskavica. Nejčastěji se ale ražniči vyrábí z čerstvého masa vcelku, které nakrájíte na středně velké kousky.
Když mluvíme o balkánské kuchyni, máme často na mysli především tradiční pokrmy zemí bývalé Jugoslávie. K těm je ale třeba přidat i Rumunsko, Řecko nebo Bulharsko. Přestože se od sebe jednotlivé…
Jak se připravuje ražniči na grilu
Maso krásně vsákne marinádu a lehce změkne. Pak je báječně aromatické. Součástí marinády většinou bývá sůl, pepř, česnek, trocha červené papriky a olej. Maso namočte do marinády, dobře ho v ní obalte a nechte pár hodin (zhruba 2) odležet v lednici. Ražniči můžete připravovat na dřevěných nebo kovových špejlích. Když zvolíte dřevěné, je třeba špejle nechat zhruba 30 minut ponořené ve vodě, aby se při pečení masa nepřipálily. Jehlu s ražniči můžete doplnit o zeleninu.
Většinou se využívá cibule, rajčata, červená a zelená paprika. Napíchejte na špejle nebo kovové jehly střídavě maso a různé kousky zeleniny, znovu ještě vše přetřete marinádou a dejte na rozpálený gril. V průběhu grilování špejle/jehly otáčejte, aby se maso rovnoměrně propeklo (na jedné straně zhruba 6 minut). Pokud se obáváte o šťávu z masa a zeleniny, můžete zabalit špízy do alobalu a dát je na gril v této podobě. Vyzkoušejte také třeba ražniči z vepřové plece s bylinkovo-pivní marinádou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Banánové palačinky, lívance, dorty a další moučníky pro slavností příležitosti. Pochoutky z oblíbeného ovoce
Banánové lívance: Atraktivní snídaňovou pochoutku zvládnete za několik minut
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 6 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 7 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 21 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 22 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno 1. 5. 2024 14:30
Hruškový karamel
Přidáno 1. 5. 2024 13:14
Přečtěte si Zobrazit více
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Chorvatsko na talíři: Zapomeňte na paštiku a ochutnejte vynikající černé rizoto nebo pikantní guláš s klobáskou
Prostřeno z Chorvatska: Dnes bude vařit „jadranská snoubenka“ Blanka Čechová. Tohle je její pljeskavica