Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové těsto
Zdroj: Toprecepty, mika59

Přemýšlíte každý den, jaké jídlo dětem uvařit, abyste se nesetkali s odmítnutím? Pokrmům z bramborového těsta málokteré dítko odolá. A naučíte-li se připravovat základní a univerzální bramborové těsto podle našeho receptu, máte vystaráno na hodně dlouhou dobu. Můžete ho totiž využít pro spoustu slaných i sladkých pokrmů.

Jednoduché a univerzální bramborové těsto

Na bramborové těsto, které je možné použít v rozličných receptech, potřebujete jen brambory, hrubou mouku, dětskou krupičku, vejce a sůl. Tak jednoduché to je, ale přesto je lépe některé další zásady si připomenout. 

  • Brambory na univerzální těsto pořiďte moučnaté. Balení nese označení varného typu C, tedy stejný typ, jako na bramborovou kaši. Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Připravit si je můžete i den předem.
  • Pšeničnou hrubou mouku přidávejte do těsta po částech. V případě těsta vždy platí, že množství ingrediencí v receptu je orientační. Na výslednou konzistenci má vliv nejen obsah lepku v mouce, ale také savost a obsah škrobu v bramborách, který se může lišit jak odrůdou, tak původem nebo podmínkami při růstu. Nic z toho nejste schopni ovlivnit ani rozpoznat na syrových bramborách, proto se vždy řiďte svými smysly více, než přesným receptem. Někdy může stačit méně mouky, aby bylo těsto vláčné a drželo pohromadě, někdy naopak musíte přidat i 1,5násobek doporučené dávky.
  • Dětská krupička v bramborovém těstě zajistí celistvost a správnou konzistenci i po uvaření.
  • Vejce použijte nejlépe domácí, aby těsto mělo krásnou žlutou barvu.

Na 750 g uvařených a oloupaných brambor budete potřebovat přibližně 250 g hrubé mouky, 50 g dětské krupice, 1-2 vejce podle velikosti a větší špetku soli. Jak na to?

Brambory nastrouhejte nebo použijte lis na brambory. Přidejte vejce, krupici, sůl, asi polovinu mouky a zamíchejte. Dále přisypávejte zbytek mouky po částech, až vám pod rukama vznikne dobře tvarovatelné a nelepivé těsto. To je vhodné ihned dále zpracovat, neboť po delším odpočinku mění konzistenci. A jak jej můžeme využít?

Knedlíky naslano i nasladko

Bramborové knedlíky se jako příloha báječně hodí k pečené kachně, králíkovi nebo vepřovému masu, perfektně si rozumí také se zelím nebo dušeným špenátem. Vytvoříme-li z těsta menší kuličky bez náplně, budou jim ve vroucí osolené vodě stačit asi 4 minuty. Hotové knedlíčky poznáte tak, že vyplavou na hladinu.

Bramborové těsto také můžete plnit nejrůznějšími náplněmi. Stačí ho rozdělit na kousky, z každého udělat dlaní placku, na střed dát trochu náplně, zabalit a dlaněmi uválet kuličku. Na slanou náplň se hodí například uzené maso s osmaženou cibulkou, pikantní klobáska, podušené houby, vyzkoušet můžete i směs tofu a sušených rajčat. Bramborové knedlíky nasladko lze plnit oblíbeným ovocem, mimo sezónu povidly či marmeládou, ale například i čokoládovými pralinkami.

Plněné knedlíky ovšem nemusí mít vždy kulatý tvar. Rolovaný bramborový knedlík se špenátem je toho důkazem.

Placky na nekonečno způsobů

Z těsta můžete rukama vytvořit menší placky o tloušťce asi 1 cm, osmažit je z obou stran na rozehřátém oleji a podávat například s jogurtovým dipem. Nebo do něj lze zamíchat cokoli, co máte rádi a připravit tak pokaždé trochu jiný pokrm. Experimentujte se strouhaným sýrem, nadrobno nasekanou šunkou, jarní cibulkou, petrželkou, medvědím česnekem, škvarky, pikantní klobáskou, uzeným masem, osmaženou cibulkou, česnekem, sušenými houbami nebo kořením.

Máte raději placky na sladko? Vyzkoušejte makové milouše s povidly.

Zdravější variantou přípravy, než je klasické osmažení dozlatova, je pečení v troubě při teplotě 180 °C přibližně 25 – 35 minut.

Záviny s náplněmi pro masožravce i vegetariány

Vyválíte-li těsto na tenčí plát, potřete náplní, zamotáte do ruličky, upevníte konce, potřete vajíčkem a upečete dozlatova, získáte opět spoustu receptů na slané i sladké bramborové záviny. Ty lze plnit masem, zelím, houbovou či zeleninovou směsí, ale i jablky, hruškami, mákem, povidly nebo tvarohem.

Noky s omáčkou

Z těsta vytvořte válečky, které nakrájejte na menší kousky. Pro lepší vzhled na každý kousek přitiskněte vidličku, která udělá typické vroubky. Noky vařte v osolené vroucí vodě tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Po uvaření je lze ihned podávat s různými omáčkami, nebo nechat v cedníku okapat a následně ještě osmažit na troše rozehřátého oleje. K nokům se hodí především smetanové omáčky, které můžete ochutit třeba špenátem, sýrem, houbami, sušenými rajčaty nebo orestovaným lososem a koprem.

Další využití bramborového těsta

Dětem i dospělým budou zaručeně chutnat taštičky z bramborového těsta plněné podobnými náplněmi, jako knedlíky. Do natenko rozváleného těsta můžeme zabalit rozklepané maso a osmažit na rozehřátém oleji. Aby se maso dobře propeklo, zvolte střední až mírnou teplotu. Stejným způsobem se dá připravit i těsto plněné párečkem, hermelínem nebo jiným sýrem. Zkrátka, jak vidíte, možností je skoro nekonečno. A to vše z jednoho těsta!

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více