Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Itálie je nejen pro české turisty oblíbenou destinací díky písečným plážím, horám a historii, která na vás dýchá kamkoli se vydáte. Lehká středomořská kuchyně vonící čerstvou zeleninou, bylinkami a olivovým olejem je proslulá po celém světě. Koncentrací těch nejlepších chutí, vůní a zážitků je vyhlášené Toskánsko - oblast Itálie, kde vás lahodné víno a vybrané pokrmy provází na každém kroku.

Do Toskánska za vínem, jídlem i potravou pro duši

Region Toskánsko s hlavním městem Florencií se rozléhá na přibližně 23 000 km2 ve střední Itálii. Je to oblast proslulá bohatou historií, uměním, nádhernou členitou krajinou a především významnou produkcí kvalitního vína. Toskánské Chianti, Vino nobile di Montepulciano, Rosso a Brunello di Montalcino patří k opravdovým světovým špičkám. Kromě vinné révy se zde daří také olivovníkům, piniím, lanýžům, slunečnicím či šafránu.

Co ochutnat v Toskánsku?

Stačí se projít v malebným uličkách plných restaurací, vináren, kaváren, cukráren a prodejen regionálních specialit a pochopíte, že toskánská kuchyně patří mezi největší lákadla regionu. Představíme vám ty nejslavnější a nejchutnější pokrmy, které si při návštěvě určitě nenechte ujít.

Pizza a těstoviny jsou v celé Itálii a samozřejmě i v Toskánsku na té nejvyšší úrovni, kterou není třeba stále připomínat. Stejně tak vepřové prosciutto či ovčí sýr pecorino jsou typickými italskými produkty, bez jejichž ochutnání se domů nevracejte. Zejména prosciutto v kombinaci s melounem je vynikající svačinkou nebo doplňkem ke skleničce místního vína.

Jako couvert v mnoha tradičních místních restauracích dostanete nesolený toskánský chléb, který se namáčí do extra panenského olivového oleje. A jaké další gastronomické zážitky na vás v Toskánsku čekají?

Ribollita

Dvakrát vařená toskánská polévka vydá svou bohatostí a hustotou za celé hlavní jídlo. Základ tvoří bílé fazole, kapusta, rajčata a další zelenina, polévka se dále zahušťuje starším bílým chlebem a dochucuje parmezánem a olivovým olejem.

Fotogalerie - Ribollita, Pappa al pomodoro a Bistecca alla Fiorentina

Ukázat 4 fotografie

Pappa al pomodoro

Slavná rajčatová polévka vonící bazalkou se rovněž zahušťuje bílým chlebem, ale na rozdíl od ribollity se dá konzumovat i v horkém létě, neboť je lehká a svěží. Příprava pappa al pomodoro je velmi jednoduchá. Vyzkoušejte ji třeba podle receptu Emanuela Ridiho. Na 4 porce budete potřebovat 500 g zralých oloupaných masitých rajčat bez semínek, 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, asi 500 ml zeleninového vývaru, svazek bazalky, 200 g staršího bílého chleba, sůl, pepř a extra panenský olivový olej. Jak na to?

Na troše oleje při mírnější teplotě orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte asi polovinu nasekané bazalky, nakrájená rajčata, osolte, opepřete a vařte asi 15 minut. Přimíchejte kousky bílého chleba, zalijte horkým vývarem a chvíli povařte do zhoustnutí. Polévku nechte po odstavení ze sporáku ještě 15 minut dojít pod pokličkou a servírujte s čerstvou bazalkou a olivovým olejem.

Bistecca alla Fiorentina

Na tenhle luxusní T-bone steak z mladého býka, který je pro toskánskou kuchyni typický, se nevydávejte sami. Minimální porce zahrnuje 800 g masa, většinou ale nenajdete menší, než kilovou nálož tmavě růžového málo propečeného bifteku s kostí servírovaného s balzamikovou redukcí, bylinkami a citronem.

Panzanella

Osvěžující salát z rajčat, cibule a další sezónní zeleniny je doplněn opět o bílý toskánský chléb a nechybí v něm zálivka z octa a olivového oleje.

Lampredotto

Houska namočená do vývaru naplněná vařenými hovězími dršťkami možná není nejlákavější upoutávkou, ale vězte, že jde o starodávný pokrm typický pro hlavní město Toskánska – Florencii. Seženete ho zde na stáncích rychlého občerstvení a chuť vás navzdory možným předsudkům přesvědčí, že některé tradice je zkrátka dobré dodržovat.

Gelato

Italská zmrzlina je na dovolené v Toskánsku přímo povinností. Místní gelaterie nabízejí desítky druhů vysoce kvalitní zmrzliny, které na uspokojení chuťových buněk stačí ta nejmenší velikost. Na cokoli většího než „piccolo“ totiž budete potřebovat prázdný žaludek, protože porcemi se obvykle nešetří.

Fotogalerie - Lampredotto, Gelato a Cantuccini

Ukázat 4 fotografie

Cantuccini

Mandlové sušenky Cantuccini jsou hned po lahodné zmrzlině nejčastější cukrovinkou, kterou po celém Toskánsku najdete na každém rohu. Namáčejí se do dezertního vína nebo likéru a Italové si je dávají po jídle jako zákusek. Bez namočení jsou velmi tvrdé, křupavé a připomínají sladké suchary.

Jak se vyvarovat nepříjemným gastronomickým zážitkům?

I když mnoho lidí tvrdí, že v Toskánsku nemůžete s jídlem udělat chybu, není to tak úplně pravda. V bezprostřední blízkosti nejznámějších turistických atrakcí, kde se koncentrují masy pouličních prodejců zboží pochybné kvality, nechybí ani podniky, kde se na kvalitu pokrmů nehledí tolik, jako mimo tato centra turismu. Za gastronomickými zážitky se proto raději vydejte dále od nich, kde si vychutnáte místní speciality i pohostinnost daleko lépe.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:

sitalemvkuchyni.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více