Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kvašené okurky, pickles
Zdroj: Toprecepty

Zpracovat okurky můžete různými způsoby, velmi zdravé jsou kvašené potraviny. Proč si pro tentokrát nepřipravit místo klasických zavřených okurek kvašené okurky, takzvané pickles.

Co je kvašení

Mléčné kvašení je velmi stará metoda a v posledních letech je fermentování (jak se způsobu úpravy také říká) značně populární. A ne jen tak náhodou. Při mléčném kvašení zůstávají v zelenině vitamíny a enzymy, což vaše tělo ocení. Fermentování velmi prospívá organismu, ale také vytváří velmi chutné produkty. Fermentovat se dají okurky, ale i zelí, mrkev a další zelenina. Při přípravě fermenovaných dobrot, takzvaných pickles, je třeba použít tvrdé okurky nakládačky.

Jaké suroviny jsou potřeba na pickles

Na výrobu kvašených okurek má většina lidí ten svůj osvědčený a samozřejmě nejlepší recept. Hlavní roli vždy hraje individuální chuť. Základem jsou okurky, voda a sůl. Dál ale můžete okurky vylepšit za použití různých ingrediencí jako je cibule, hořčičné semínko, mrkev, chilli paprička, kopr, česnek, kari koření, bobkový list, křen, nebo třeba pepř.

Co je potřeba připravit na kvašení

Zajistěte, aby všechna zelenina byla dobře očištěná, případně oloupaná. Po omytí okurek často zkušenější hospodyně doporučují nechat tuto zeleninu pár hodin namočenou ve studené vodě. Někdy dokonce uvádějí na několika místech propíchat vidličkou. Pokud to neuděláte, nejspíš při konzumací vystříknou. Připravte i pečlivě vymyté a vysterilizované sklenice. Do nálevu je důležitá obyčejná sůl bez jódu a floru, ideálně kamenná. Do klasických kvašených okurek ocet nepatří. 

Jak vyrobit pickles

Nejdřív si připravte nálev, kdy na litr vody dáte 1 až 2 lžíce soli. Nechte projít varem a sůl rozpustit. Okurky nandejte do sklenic, případně vložte další zeleninu a koření a vše zalijte nálevem. Navrch položte vinné listy a na ně dejte něco na zatížení. Zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém a dobře větraném místě týden až dva kvasit. Jak poznáte začátek kvašení? Nálev se zakalí. Když se nálev začne projasňovat, bude čistší, je kvasný proces dokončen. Pak sklenici pevně uzavřete a uložte do temna a chladu. Okurky hned můžete jíst.

Okurky

Okurky obsahují hodně vody a hodně vitamínů a minerálů. Proto je využijete nejen při vaření, ale třeba i v rámci péče o pleť. Dát si čerstvě ostrouhané slupky od okurky na kruhy pod očima je totiž…

Na co si dát pozor při kvašení

Je potřeba hlídat, aby byla naložená zelenina pořád pod vodou, jinak se bude kazit. Na povrchu se může objevit pěna, které se říká křís. Tu dejte pryč a doplňte solný roztok. Kvašenou zeleninu průběžně kontrolujte.

Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/
Holly Davisová, Fermentace, Grada, 2021
Dunja Gulinová, Kvašené potraviny pro vitalitu a zdraví, Ikar, 2015

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více