Lanýžový olej fantasticky dochutí rizoto i míchaná vajíčka. A stačí ho jen pár kapek!
8. 10. 2021 Vaření
Jen málo delikates světa je tak drahých jako lanýže. K dochucení jídla sice stačí jen špetička, ale i ta špetička stojí poměrně slušné peníze. Pokud se vám do lanýžů investovat nechce a nedisponujete čuníkem nebo psem speciálně vycvičenými na sběr lanýžů, řešením je levnější lanýžový olej.
Na lanýže jen se psem nebo prasetem
Na první pohled by to do nevzhledné černé houby nikdo neřekl, přesto jde o jednu z nejluxusnějších potravin vůbec, za kterou se někdy platí téměř zlatem. Dražší už je pak jen pravý kaviár. Cenné jsou lanýže až natolik, že se ty nejdražší prodávají v dražbách. Ne nadarmo se lanýžům říká králové hub. Jsou totiž poměrně vzácné a navíc je těžké je najít, neboť rostou až 30 cm pod zemí. Právě proto se ke sběru lanýžů využívala speciálně vycvičená prasátka, která aroma lanýžů vycítí na „míle“ daleko. Ostatně i divoká prasata lanýže milují a rádi si na nich v lese pochutnávají. Protože ale na čuníky nebyl úplně spoleh a často lanýže zbaštili, dává se nyní přednost vycvičeným psům. Nejoblíbenější je italský vodní pes, který vyniká vytříbeným čichem a vytrvalostí při hledání lanýžů. Lanýže se vyskytují hlavně v listnatých lesích, rostou totiž u kořenů stromů, nejčastěji dubů, ale i habrů a lísek. Období sběru lanýžů začíná na přelomu července a srpna a trvá v závislosti na oblasti až do února. Vzhledem k tomu, jak těžké je najít lanýže v přírodě, začaly se pěstovat i uměle na farmách. Nepěstují se ale jen samotné lanýže. Nejprve se vysázejí stromy, jejichž kořeny se naočkují výtrusy. Takové pěstírny jsou i u nás. Pěstování je ale poměrně náročné a dlouho trvá, než lanýže vyrostou, proto jsou i lanýže z pěstíren drahé.
Mohlo by vás zajímat
Aroma někdy až příliš výrazné
Lanýže si většinou spojujeme s francouzskou kuchyní, sběrem lanýžů je ovšem vyhlášená také Itálie, hlavně kraj Piemont, i Chorvatsko, konkrétně oblast Istrie. Možná vás překvapí, že třeba ještě na počátku 20. století se lanýže běžně sbíraly i u nás. Je to sice nepravděpodobné, ale pokud by se vám náhodou poštěstilo na ně natrefit, musíte je v lese nechat. Lanýže jsou u nás totiž přísně chráněné a za jejich sběr hrozí velké pokuty. Vyskytují ve dvou druzích – černé a bílé. Černé mají zvrásněný povrch, ty bílé vypadají trochu jako zašpiněné brambory, jsou ale vzácnější a také mnohem dražší. Bílé lanýže mají hodně silné aroma, které může někomu až vadit. Popis vůně některých lanýžů nezní úplně lákavě. Připodobňuje se dokonce zatuchlině, petroleji, česneku a potu, chuť je ovšem vynikající. Sbírají se v zimě, proto je obtížné je nalézt. O trochu levnější jsou černé zimní lanýže, které mají také velice silné aroma. Jemnější je černý lanýž podzimní, jenž vyniká oříškovou a jemně medovou chutí. Nejlevnější pak je černý lanýž letní, který není tak vzácný a v jeho chuti ucítíte hříbky i oříšky.
Mohlo by vás zajímat
I z obyčejných jídel vytvoří delikatesy
Lanýže vynikají hlavně svou dokonalou vůní a chutí, která se nedá ničemu připodobnit a nemůžete ji ani nijak nahradit. Používají se jako ochucovadlo a jsou samy o sobě tak výrazné, že není vhodné je kombinovat s jinými výraznými potravinami, třeba hodně aromatickými sýry nebo výrazně kořeněnými jídly. Lanýže se také nesmí vařit ani ohřívat. Dají se koupit buď celé (ty jsou samozřejmě nejdražší) levnější jsou plátky lanýžů naložené v oleji, lanýžové máslo, omáčka, med nebo sůl s lanýži. K nejdostupnějším lanýžovým produktům patří lanýžový olej. Jde většinou o olivový olej, v němž je macerovaný lanýž. Právě v tuku se nejlépe uvolní většina aromatických sloučenin obsažených v lanýži. K dostání je spousta druhů olejů a dost výrazně se liší kvalitou. Nejlepší a chuťově nejvýraznější jsou samozřejmě oleje, v nichž jsou kousky pravých lanýžů, těch černých i bílých. V levnějších olejích bývá jen lanýžové aroma. I takové oleje výborně ochutí mnoho pokrmů. Aroma lanýžů a tedy i lanýžového oleje pozvedne hlavně jemná jídla, jimž dodá šmrnc. Lepší chuť dodá například pravému italskému houbovému rizotu či polévce, neboť zvýrazní aroma hub. Obyčejné těstoviny nebo noky pozvednete na vyšší úroveň, když je jen zakápnete pár kapkami lanýžového oleje a nemusíte přidávat už ani nic dalšího. Dochucují se jím také často míchaná vajíčka nebo vaječná omeleta. Z obyčejného jídla totiž udělají přímo luxusní snídaňovou delikatesu. Trochu oleje zkuste přimíchat třeba i do bramborové kaše nebo jím ochuťte tatarský biftek. Zajímavostí je, že se chuť lanýžů báječně hodí třeba i ke květáku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně uvařit zelí, aby bylo chutné a zachovalo si blahodárné účinky. Poradíme, jak na to
Umíte správně vybrat a uvařit zelí, které je v našich zemích nejběžnější, neznámější a nejoblíbenější zeleninovou přílohou? Víte, jak se liší… Číst více
Jak nakrájet zelí jako v restauraci. Obdobně zpracujete i kapustu
Příprava hlávek Při nákupu zelí vybíráme svěže působící hlávky. Jejich okrajové listy by měly být spojeny s košťálem, aby neosychaly. Spodek košťálu… Číst více
Jak dlouho se vaří kysané zelí? Čas není vše, důležité je i pravidelné ochutnávání
V létě si dopřáváme lehká a svěží jídla, k podzimu zase neodmyslitelně patří ta o něco tučnější. Pečené maso s kysaným zelím patří k těm velmi… Číst více
Jak ochutit červené zelí, aby chutnalo božsky: Med dodá sladkost, ořechy křupavost, šéfkuchaři sázejí ale ještě na jednu surovinu
Dušené zelí je oblíbenou přílohou obzvláště na… Číst více
Jak na fantastické červené zelí ke svatoštěpánské kachně? Skvělou chuť zajistí jablka a svařené víno
Připravujete každoročně na Štěpána pečenou kachnu… Číst více
Vepřové výpečky jsou poměrně levné jídlo a s knedlíkem a zelím tvoří výborný nedělní oběd. Vyzkoušejte je podle našich rad
Výpečky se připravují z levnějšího masa, většinou bůčku. Pokud je hodně prorostlý, přidáme k němu libové maso z plece nebo kýty. Kdo nemá rád bůček,… Číst více
Jak připravit kysané zelí ke kachně či huse? Nezapomeňte na sádlo a zlatavou cibulku
Ke svatomartinským oslavám neodmyslitelně patří husa se zelím. Kyselost zelí pomáhá k lepšímu trávení tučného masa, proto je zelí skvělou přílohou ke… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 3 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 13 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42