Pečeme s Ivou: Hruščák, koláč s hruškovými povidly a s tvarohovou náplní, pekly už kdysi dávno naše prababičky
29. 9. 2022 Vaření
Co je hruščák? Jsou to jednoduché kynuté řezy nebo koláč na celý plech? Obojí je správně! Náplň je dvojí, tvarohová a hrušková, a výborně se spolu doplňují. Celý koláč je pak korunován máslovou drobenkou.
Když pekařka promluví...
U nás doma máme s podzimem spojený hruščák. Že snad nevíte, co to hruščák je? Kynutý koláč s hruškovými povidly. Jsou bezkonkurenční, vynikající. A koláč s nimi také. Své jméno získal už kdysi pradávno, právě podle hrušek. Doufám, že bude chutnat i u vás doma!
Co budeme na úžasný hruščák potřebovat? Těsto na jeden plech: 160 g vody, 70 g měkkého sádla, 80 g cukru, špetka soli, 400 g hladké mouky, 15 g čerstvého droždí
Náplň: 250 g tvarohu, 1 vejce, 1 lžíce pudinku Creme Olé pudink bez vaření), 2 lžíce cukru, 300 ml hruškových povidel
Posýpka (drobenka): 120 g polohrubé mouky, 60 g moučkového cukru, 60 g studeného másla
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na těsto (nejprve tekuté, pak sypké, droždí až nahoru na mouku) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Ve vodě dobře rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin (sádlo změklé) a uhněteme příjemně tvárné těsto, které necháme přibližně hodinu kynout.
Mezitím si připravíme drobenku a náplň: Suroviny na drobenku v misce prsty promícháme tak, až se začne drobit a žmolkovatět. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s vejcem, cukrem a sypkým pudinkem.
Vykynuté těsto propracujeme a rozválíme na velikost klasického plechu, kam ho pak na pečící papír nebo fólii uložíme. Potřeme tvarohovou náplní, na ni lehce rozetřeme hrušková povidla, posypeme posýpkou a necháme tak asi 30 minut kynout. Vykynuté upečeme ve vyhřáté troubě (180°C/25-35 minut).
Drobečky z ošatky
- Hrušková povidla mám pouze domácí, s úspěchem je připravuji a zavařuji podle zdejšího receptu - pečená v troubě. Jsou bezkonkurenční!
- Kynuté těsto můžete použít kterékoliv svoje, vyzkoušené, nejen to moje.
- Rozválet můžete klidně už přímo na pečicím papíře a i s ním pak bezproblémově přenést na plech.
- Pokud posýpka zbyde, vydrží v lednici nebo dobře zabalená v mrazáku, až do dalšího pečení.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den kuchařů
Den všech kuchařů můžete oslavit třeba tím, že zajdete do vyhlášené restaurace či oblíbené hospůdky. Mezinárodní den kuchařů se pojí také s… Číst více
Historie zavařování: Původně se sklenice uzavíraly pytlíkem z vepřového měchýře a na marmelády se lil parafín
Nakládání do soli, octa, medu i oleje, sušení,… Číst více
Pěstování brambor v českých zemích: Připomeňte si s námi, co to je plečkování a k čemu sloužil rozbíječ nebo čert
Jídla z brambor najdete v jídelníčcích napříč… Číst více
Šéfkuchař radí: Jak si doma připravit dokonalý Caesar salát a jak se nenechat napálit v restauraci? Tohle si hlídejte!
K létu jednoznačně patří osvěžující saláty. Mezi… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Vyhlášený kuchař Miroslav Kalina dělá na Vánoce kapra po Novohradsku, který voní česnekem a na přípravu je snazší
Miroslav Kalina rád vaří z kvalitních surovin a z… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené vepřové pepřenky a přidal i recept navíc
Vepřenky nebo pepřenky? Pro šéfkuchaře Hliněné… Číst více
Stravovací návyky modelky Naomi Campbell: Má seznam zakázaných potravin a v letadle by jídlo nikdy nepozřela, říká její kuchař
Naomi Campbell patří od svých patnácti let mezi… Číst více
Ladislav Špaček radí, jak se zachovat při placení v restauraci: Nedat „dýško“ je neobvyklé, v Americe vyžadují i 18 %, říká expert na etiketu
Návštěva restaurace má být spojena především s… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Hrušková povidla vaříme z dobře vyzrálého ovoce. Výborně chutnají a jsou oblíbenou náplní buchet, koláčů a knedlíků
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Do leča se hodí jiná než na salát, výběr je ale veliký
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 16 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 22 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 23 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40