Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Hruščák, koláč s hruškovými povidly a s tvarohovou náplní, pekly už kdysi dávno naše prababičky
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Co je hruščák? Jsou to jednoduché kynuté řezy nebo koláč na celý plech? Obojí je správně! Náplň je dvojí, tvarohová a hrušková, a výborně se spolu doplňují. Celý koláč je pak korunován máslovou drobenkou.

Když pekařka promluví...

U nás doma máme s podzimem spojený hruščák. Že snad nevíte, co to hruščák je? Kynutý koláč s hruškovými povidly. Jsou bezkonkurenční, vynikající. A koláč s nimi také. Své jméno získal už kdysi pradávno, právě podle hrušek. Doufám, že bude chutnat i u vás doma!

Co budeme na úžasný hruščák potřebovat? Těsto na jeden plech: 160 g vody, 70 g měkkého sádla, 80 g cukru, špetka soli, 400 g hladké mouky, 15 g čerstvého droždí

Náplň: 250 g tvarohu, 1 vejce, 1 lžíce pudinku Creme Olé pudink bez vaření), 2 lžíce cukru, 300 ml hruškových povidel

Posýpka (drobenka): 120 g polohrubé mouky, 60 g moučkového cukru, 60 g studeného másla

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na těsto (nejprve tekuté, pak sypké, droždí až nahoru na mouku) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Ve vodě dobře rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin (sádlo změklé) a uhněteme příjemně tvárné těsto, které necháme přibližně hodinu kynout.

Mezitím si připravíme drobenku a náplň: Suroviny na drobenku v misce prsty promícháme tak, až se začne drobit a žmolkovatět. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s vejcem, cukrem a sypkým pudinkem.

Vykynuté těsto propracujeme a rozválíme na velikost klasického plechu, kam ho pak na pečící papír nebo fólii uložíme. Potřeme tvarohovou náplní, na ni lehce rozetřeme hrušková povidla, posypeme posýpkou a necháme tak asi 30 minut kynout. Vykynuté upečeme ve vyhřáté troubě (180°C/25-35 minut).

Drobečky z ošatky

  • Hrušková povidla mám pouze domácí, s úspěchem je připravuji a zavařuji podle zdejšího receptu - pečená v troubě. Jsou bezkonkurenční!
  • Kynuté těsto můžete použít kterékoliv svoje, vyzkoušené, nejen to moje.
  • Rozválet můžete klidně už přímo na pečicím papíře a i s ním pak bezproblémově přenést na plech.
  • Pokud posýpka zbyde, vydrží v lednici nebo dobře zabalená v mrazáku, až do dalšího pečení.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více