Hrušková povidla na koláče

Zavařeniny Doba přípravy: 6 hodin 29 názorů

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky umyjeme, rozčtvrtíme, stopka, okvětí a jádřinec odstranit, slupka zůstává. Hrušky dáme na pekáč nebo do velkého hrnce, který se vejde do trouby a přikryté dusíme na 180°C. Hrušky se vydusí na polovinu tak můžeme dát plný hrnec. Dušení trvá 2-4 hodiny podle množství a šťavnatosti hrušek.

  2. Během dušení několikrát promícháme. Do zlatova upečené hrušky necháme vychladit, pomeleme na mlýnku, plníme do sklenic a sterilujeme 45 minut od bodu varu. Takto zavařené vydrží i 3 roky. Nejlepší je povidla dělat z hrušek, které nemají moc šťávy. Máslovky jsou hodně šťavnaté, tak ji musíme během dušení odebírat.

Poznámka od kuchařky

Zkoušela jsem je rozmixovat, ale nebylo to dobré, vznikla z toho řídká kaše.

Na koláče povidla osladím mletým cukrem, vanilkovým cukrem a přidám špetku mletého badyánu.

Komentáře k receptu Hrušková povidla na koláče

  • hospodyne hospodyne

    casino: jo, z úsporných důvodů. Do vypečených hrušek jsem přimíchala část usušených, uvařených a pomletých. Barvit netřeba, barva tmavě hnědá. Zato doplatek za elektřinu čtyři tisíce. Ale to nebude jen hruškama:-D:-D
    Úsporné důvody jsou u nás vágní pojem:-//

    Odpovědět

  • casino casino

    Hruškovou náplň dělám z křížal takřka podle tohoto rcp :yes:
    https://www.toprecepty.cz/recept/41617-hruskova-po...
    Sušená jablka se přidávají především z úsporných důvodů, trnková povidla kvůli lepší barvě :-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    hladovahana: přidejte si do nich trošku skořice, trochu vývaru z hřebíčku a mletý badyán, pokud seženete. Je to ambrozie<3

    Odpovědět

  • hladovahana hladovahana

    Tady v Anglii lidi nemaji lidi ovocne stromy (moc prace), takze jsem koupila 2 kg hrusek v Lidlu za 3 libry. Recept se mi libil, protoze se hrusky nemuseji loupat. Nakrajela jsem je na ctvrtiny, byl toho plny litinovy hrnec a soupla do trouby, celkem tam byly 6 hodin, sebrala jsem z toho jen 1 sberacku stavy. Pak jsem je nechala trochu dosusit v troube odkryte. Povidla jsou skvela, hrusky se redukovaly tak na 1 desetinu :-). Mlynek nebyl treba, rozmackala jsem je mackadlem na bramborovou kasi. Ale uz se tesim na frgal!!

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Veronika.Hrozna: branku nepůjčím, utíkala by mi havěť, ale povidla mohu poslat:-D:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Nepůjčíš tu branku? :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-K Dnes ráno se mi u branky objevily dvě bedýnky a velká krabice hrušek. Tipuji přes čtyřicet kilo. Mám radost, protože nám se letos neurodily. A tak trouby jedou a elektroměr se točí jak splašený:-D Letos asi koláče a vdolky s hruškami už nebudou jen sváteční moučník.
    Před mnoha lety jsme měli obrovskou hrušku " no name" s úžasnými plody k sušení. Také elektřina nebyla tak drahá. Usušené hrušky se uvařily, pomlely, ochutily kořením a rumem. Byl chuťový zážitek, ale výše uvedená povidla jsou také úžasná. Kdo má možnost, vřele doporučuji. Žádná jiná se jim nevyrovnají.

    Odpovědět

  • Veram14 Veram14

    Povidla jsou opravdu vynikající :-K

    Odpovědět

  • zdezdenicka zdezdenicka

    Hotovo ,děkuji za recept opravdu moc dobré. :yes::-):-)

    Odpovědět

  • Miroslav  1.10  2017  14.2O Miroslav 1.10 2017 14.2O(neregistrovaný)

    Dobrý den recept není špatný ale já používám trošku jiný do hruškových povidel se u nás na frgále přidávají i sušené jablka já suším i hrušky pak je rozvařím pomelu i z jablky dam naplotku přidám krystalový cukr vanilkový trošku rumu badyán mletý trošku je povařím jek vychládnou tak druhy den si je rozvážím na 3 kusy frgálu to je asi 980 až 103O gramů do sáčku co jsou do mrazničky a nechám je zamrazit mivám tak kolem 5 až 8 kilo povidel a vydrží pěkně dlouho i 3 roky u nás to ale spotřebujeme dříve

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Dnes jsem dělala vaše povidla a musím říc, že jsou vynikající. Super recept. Děkuji za něj:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • janina87 janina87

    jsou výýýborný:) +1bod

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    Můj recept z Valašska na hrušková povidla: hrušky bez jader a oloupané /stačí nakrájet na čtvrtiny/ rozmixujeme, nalijeme do pekáče a dáme do trouby péct, ale nemíchat! Jsou hotové až se odpaří voda /půl i více množství/. Pak dát do skleniček a sterilovat.;-)

    Odpovědět

  • zavojnatka107 zavojnatka107

  • eva hubova eva hubova(autorka receptu)

    isindy:díky za fotečky a jsem ráda,že povidla chutnají:-))

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: hrušková povidla hrušková povidla v troubě nejlepší hrušková povidla hruškové povidla recept na hruskova povidla hrušková povidla z trouby hrušková povidla recept hrušková povidla na frgály hrušková povidla na frgale hruškové koláče hrušková povidla bez míchání hruškové povidla recept povidla z hrušek hrušková povidla z valašska hruškový povidla hruškova povidla z čerstvých hrušek dobrá hrušková povidla hruškové povidla v troubě prave hruskove povidla recept hrušková povidla