Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablko na chlebu: Výtečné variace jablka v pomazánce, čatní, povidlech nebo ve slané verzi se sýrem si zamilujete
Zdroj: Pixabay, FAKTOR_1

Že je jablko na chlebu zvláštní? Vůbec. Přesvědčte se, kolik máte možností, když si budete chtít připravit jablka na chlebu. Uvidíte, že chuťové buňky budou tančit.

Jablka na chlebu

Jablka jsou snadno dostupná. A v různých chuťových a barevných variantách. Když je zkombinujete s chlebem, který nabízí také spoustu možností, máte postaráno o zajímavé jídlo. Můžete si ho dát ke snídani, ke svačině, k večeři a získáte několik zdravých jídel.

Jablka se sýrem a oříšky

Úplně tou nejjednodušší záležitostí je chléb s máslem, sýrem, plátky jablek a navrch posypaný oříšky. I na tomto jednoduchém pokrmu se můžete vyřádit. Bude jinak chutnat, když pokaždé využijete jiný druh chleba. Jako sýr můžete zvolit obyčejný eidam, ale i výraznější čedar. Sáhněte raději po sladkokyselých jablkách a celou dobrotu zakončete půlkami vlašských ořechů. I takhle může vypadat výborná svačina do školy.

Chléb s oříškovým tvarohem a jablky

Tvaroh na chlebu je velmi osvěžující, v případě jablek je to to samé. Tvaroh smíchejte s nasekanými vlašskými ořechy nebo s mandlemi a namažte ho na chleba. Pokrájejte jablko na plátky a rozložte je po tvarohu. Navrch jablka posypte skořicí a můžete ozdobit lístky máty, meduňky, petrželky, ale i pažitky. Vše krásně dohromady ladí. Tento pokrm můžete udělat i tak, že jablko nasekáte na malé kostičky, případně je nastrouháte a spojíte s tvarohem a ořechy. Nakonec nezapomeňte vše dochutit skořicí. Můžete kápnout i trochu vanilkové esence, dobře promíchejte.

Chléb s jablečnou pomazánkou

I když to nevypadá, jablka skvěle chutnají v různých pomazánkách. A že jich je spousta. Už jste se mohli inspirovat kombinací s eidamem a čedarem, vynikající je ale i tato hermelínová pomazánka s jablkem, vejcem, hořčicí a majonézou. Ozdobená jarní cibulkou vypadá nádherně.

Velmi zajímavou možností je varianta s červenou řepou, tvarohem a citronovou šťávou. Když ji kromě soli a pepře okořeníte křenem, bude velmi pikantní a nevšední. Kdo křen nemusí, nebude litovat, protože i bez něj je pomazánka velmi lahodná. Kromě těchto surovin si jablko velmi rozumí s celerem a celerová pomazánka – to je dobrota. Tuto pomazánku s celerem a jablkem si připravte ještě z bílého jogurtu, sýru, majonézy, soli, pepře a česneku, který jí dodá říz. Jako chutnou ozdobu si nasekejte bazalku.

Chléb s jablečnými povidly

Jablečná povidla nemusíte využít pouze do koláčů a buchet. Výborně budou chutnat právě i na chlebu a mohou být příjemnou změnou ke snídani. Zvlášť na podzim oceníte hřejivé chutě aromatických povidel s voňavým kořením. Můžete si povidla namazat na chleba jen tak (můžete naspod natřít i trochu másla), ale výborná jsou i v kombinaci s tvarohem nebo lučinou. Ty případně namažte pod povidla.

Jablečné čatní na chlebu

V Indii by si dali čatní nejspíš s chlebem naan, případně s plackou čapátí, jablečné čatní si ale můžete připravit i na vynikajícím semínkovém chlebu. Čatní je lehká pikantní omáčka, která se hlavně využívá k masu, případně sýrům a zelenině. Ovšem úplně s klidem si ji namažte na chleba s máslem nebo tvarohem.

 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

27. 9. 2022 13:53

Já si občas namažu chleba máslem, posypu drobně nasekaným česnekem a navrch položím plátky kyselejších jablíček. A snídaně je hotová. ;-):-O

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více