Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rychlá zdravá svačina s fíky
Zdroj: Pixabay, RitaE

Domácí svačina je to nejlepší, co našim malým dětem můžeme nabídnout. Poradili jsme se s propagátorkou zdravého stravování, PharmDr. Margit Slimákovou, a nabízíme vám spoustu inspirace, jak dopřát dětem kvalitní jídlo.

Zdravá svačina je důležitou součástí dne

Možná se děti ráno trochu nasnídají, ale před tím, než se dostanou na oběd, potřebují hodnotnou svačinu. Někdy je ji možné ve škole zakoupit, ale často nemívá takové složení, jaké by si děti zasloužily. PharmDr. Margit Slimáková se už řadu let snaží změnit podmínky nejen v nemocnicích, ale právě i ve školách. Podle ní je důležité především nabídnout moderní zdravou výživu, která bude nabízet různé saláty, jogurtové dezerty a další různé skutečné potraviny. Ideální stav ale vidí v tom, že děti do školy dostanou čerstvě připravenou domácí svačinu, která bude pestrá a vyvážená. To, co každá hospodyňka ocení je i fakt, že domácí strava je levnější a čerstvější. Důležité je přitom respektovat chuti a potřeby vlastního dítěte.

Jak svačinu připravovat

Co můžete udělat pro to, aby vaši malí rošťáci a princezny dostali dobrou a zdravou stravu? Česká specialistka na zdravotní prevenci a propagátorka zdravého stravování PharmDr. Margit Slimáková k tomu dále říká: „Tím, že svačinu připravujete doma, ukazujete dětem, jak si připravit jídlo a pečovat o své zdraví a současně je i vzděláváte.“ A co znamená tato příprava konkrétně? Margit uvádí, že by bylo vhodné, aby čtvrtinu stravy tvořila zelenina, čtvrtinu ovoce, chybět by neměly rozmanité a přirozené obiloviny, bílkoviny. Bílkoviny je možné poskládat z různých semínek, ořechů, zakysaných mléčných výrobků. Ovoce a zelenina by měly být ideálně sezónní a lokální, budou tak maximálně přirozené. „Poměry ale nejsou to zásadní a není je třeba hlídat, jsou jen pro orientaci. Důležitý je také pitný režim: voda, voda s bylinkami, neslazené čaje,“ říká dále Margit Slimáková.

Zdravá svačina ve skleničce

Příprava není složitá: propagátorka zdravého stravování třeba nabízí připravit si v předvečer skleničku, nebo misku, která se naplní různými druhy ovoce, zasype oříšky a zalije bílým jogurtem. Do druhého dne dojde k fermentaci, což je pro organismus velmi prospěšné. Suroviny můžete střídat, aby nabídka byla pestrá. Variantou mohou být různé druhy vloček (ovesné, pohankové, špaldové, žitné). Ovoce může být čerstvé, pro zpestření se někdy dá sáhnout i po sušeném. Do skleničky se připravuje také zeleninový salát.

Domácí müsli

Milují vaše děti müsli? I to si můžete připravit doma a budete přesně vědět, z čeho se lákavá směs müsli skládá. Opražené oříšky, semínka, voňavá skořice zajistí, že nebudete muset tolik sladit. A co si budeme povídat, děti často sladké milují. Šťavnaté a slaďounké jsou také plátky kokosu. Takhle se dají chutě trochu ošálit. Pokud milují čokoládu, můžete jim do směsi občas přidat i kvalitní kousky té vysokoprocentní. Když budete využívat sušené ovoce, hlídejte si, aby bylo nedoslazované a bez siřičitanů. I tak bude mít skvělou chuť. A o to nám jde především.

Svačina na delší den

Pokud vaše dítě čeká delší den, bude se mu hodit výživnější svačinka. Do směsi zeleniny se dá přidat rýže nebo těstoviny a hned je k dispozici víceméně oběd. Další možností svačiny pro děti jsou různé pomazánky, které může jíst z mističky a přitom přikusovat celozrnný rohlík.

Sendviče na 101 způsob

Velmi oblíbené jsou také různé varianty sendvičů. Mezi dva celozrnné chleby se výborně hodí například osvěžující tvarohová pomazánka (existuje jich celá řada), kterou můžete obložit plátky ředkviček, jindy se zase hodí třeba paprika. Malým dětem můžete pomocí zeleniny na pomazánce vytvořit třeba i různé obrázky. S našimi tipy se tak nabízí velmi široká paleta možností, které projasní den ve škole.

Zapojte školáka do přípravy

Když budete svačinku připravovat, je dobré vycházet ze surovin, které má dítě v oblibě a které patří mezi zdravou stravu. Časem můžete pomalu naučit dítě, jak se taková svačinka chystá a domluvit se, že si ji bude připravovat samo. Často se jedná o potraviny poskládané dohromady a prakticky není příležitost něco zkazit. Stačí se naučit krájet. S trochou pomoci na začátku brzy vše okouká. Slečna nebo chlapec pak navíc budou hrdi na to, že si jídlo chystají sami. Samostatnost je pro život velmi důležitá, nehledě na to, že si tímto způsobem rozvíjejí své schopnosti a dovednosti.

Často se stává, že děti nemají zájem svačinu jíst a nosí ji domů. Pokud bude ale nápaditá, barevná, chutná a děti se zapojí do její přípravy, nejspíš se po ní jen zapráší. A možná dostanou i vlastní nápady, co všechno se dá využít na přípravu svačiny.

Zdroje informací: 
www.margit.cz

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více