Jablečná povidla na 3 způsoby

Hella Kuchařka: Hella

Zavařeniny 8 názorů

Suroviny

Jablka
cukr krystal nebo krupice
jablečný ocet (může být i normální)
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve všech případech se jedná o čistou váhu jablek oloupaných a pokrájených nebo nastrouhaných.

  2. Na 1 kg jablek 250 g cukru a 0,5 dl octa, 1/8 litru vody. Jablka podlejeme vodou a za občasného zamíchání rozvaříme. Pak přidáme ocet a cukr a vaříme do husté kaše, tj. asi 30 minut. Hotová povidla nalejeme do vyhřátých sklenic, uzavřeme a při 80 °C sterilujeme 15 minut.

  3. Na 1 kg jablek 400 g cukru a 2 lžíce octa Pokrájená jablka promícháme s cukrem a octem a necháme odležet do druhého dne v chladu. Pak za stálého míchání vaříme na mírném plameni až zesklovatí. Plníme do sklenic. Zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme Petol. Sklenice zavážeme a necháme zaschnout v troubě.

  4. 2,5 kg jablek, 150 g cukru, 1/8 octa. Pokrájená jablka pod pokličkou na mírném ohni rozdusíme a je-li potřeba rozmixujeme. Pak teprve přidáme cukr, zalijeme octem a 30 minut zvolna vaříme. Horká nalejeme do vyhřátých skleniček, navrch můžeme nalít lžíci rumu. Skleničky plníme až k okraji, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
    Podle tohoto receptu jsou dělaná před 3 lety povidla na obrázku a pořád jsou dobrá.

Poznámka

Stejně tak můžete dělat i povidla hrušková. Hrušky se rády kazí, tak pokud chcete mít jistotu, že povidla vydrží, můžete je ve sklenicích ještě klasicky zavařit, nebo výhodněji zavařit v mikrovnce http://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v-....

Nemáte-li čas stát u plotny a dlouze povidla míchat, můžete si práci ulehčit a upéct je v troubě http://www.toprecepty.cz/recept/7803-povidla-pecen...

Krájení jablek si můžeme usnadnit tím, že použijeme kolečko, které používáme na bramborový salát. Pokud jsou jablka tvrdší, pokrájíme je neoloupaná na dílky, odstraníme jadřinec a protlačíme až k slupce (obr.2 a 3). Pak slupku otrhneme nebo zespoda odřízneme. Pokud jsou jablka měkčí, oloupeme je a po kouskách "protlačujeme", až nám zbyde v ruce ohryzek (obr.4).

Zdroj: recept 1+2 noviny Blesk

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 332 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablečná povidla na 3 způsoby

  • casino casino

    Potřebuji na zimu asi půl metráku ovocných polotovarů, tak jsem zkusil podle bodu 4.
    Je to špica: Bez Gelfixu, málo sladké, správně nakyslé :yes:
    Jabka jsem NELOUPAL, ani nemixoval :yes::yes:
    Nevím zda jsou to povidla:-O ale hned jsem to vyzkoušel tady: https://www.toprecepty.cz/recept/1113-kolac-s-jabl...
    No, na rozdíl od těsta byla náplň OK :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Díky moc za recept na který jsem teď narazil. Máme hromady jablek, letos to hrozně padá a nevěděli jsme co s tím. Už víme. Díky.:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes:

    Odpovědět

  • eevza eevza

    spagetka: kolik té kyseliny citrónové prosím? Já nemám totiz doma ocet

    Odpovědět

  • olisek olisek(neregistrovaný)

    Dělala jsem třetí způsob a jsou opravdu vynikající :-)) :yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    janatko, v tom případě jsi ale někde musela udělat chybu - protože když povidla vaříš, tak je už sterilovat nemusíš. Takže - sklenice i víčka byly čisté?(to asi ano, viď?)
    A co hlavně zkouška, zda chytla víčka? Já je po naplnění a uzavření nechávám vychladnout otočená na víčko, pokud z některé obsah teče, je jadsné, že to bylo špatně uzavřené. Spíš bych sázela na to uzavření, předpokládám, že sklenice i víčka jsi měla čistá.
    Jediné, co se mi nezdá, je ten 2.způsob, takhle bych to asi nedělala. V 1.způsobu Hella steriluje, ale to pokládám za zbytečné podle mě
    Jinak já dělám 3.způsob, jak píše Hella (dávám ale želírák pro diabetiky a ne ocet ale kys.citronovou, nebo ten jablečný ocet, ale to výjimečně).

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Tak už mám vyzkoušeno,že bez sterilování to nejde .Už na mě ze špajzu syčí.:-/Tak příště to zavařím pro jistotu.

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Tak mám vyzkoušeno a pochuťové stránce dobré, děcka mi to ujídaly pod rukama a tak dělám další dávku.:yes:Dělám třetí způsob.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Máš pěknou sklenici, jako buclák s ouškama :-O:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: jablková povidla jablková povidla s octem jablkova povidla recept jablečná povidla bez míchání nejlepší jablková povidla jablková povidla bez míchání recept na jablková povidla jablečná povidla v troubě jablkové povidla jablecna povidla s octem povidla jablková jablkový povidla jablečná povidla bez cukru jabková povidla jablka povidla recept na jablkové povidla povidla z jablek v troube jablkové povidla recept domaci jablkova povidla nejlepší recept na jablková povidla

Zapomněl/a jsem heslo