

Jablečná povidla na 3 způsoby
Suroviny
- Jablka
- cukr krystal nebo krupice
- jablečný ocet (může být i normální)
Postup přípravy receptu
Ve všech případech se jedná o čistou váhu jablek oloupaných a pokrájených nebo nastrouhaných.
Na 1 kg jablek 250 g cukru a 0,5 dl octa, 1/8 litru vody. Jablka podlejeme vodou a za občasného zamíchání rozvaříme. Pak přidáme ocet a cukr a vaříme do husté kaše, tj. asi 30 minut. Hotová povidla nalejeme do vyhřátých sklenic, uzavřeme a při 80 °C sterilujeme 15 minut.
Na 1 kg jablek 400 g cukru a 2 lžíce octa Pokrájená jablka promícháme s cukrem a octem a necháme odležet do druhého dne v chladu. Pak za stálého míchání vaříme na mírném plameni až zesklovatí. Plníme do sklenic. Zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme Petol. Sklenice zavážeme a necháme zaschnout v troubě.
2,5 kg jablek, 150 g cukru, 1/8 l octa. Pokrájená jablka pod pokličkou na mírném ohni rozdusíme a je-li potřeba rozmixujeme. Pak teprve přidáme cukr, zalijeme octem a 30 minut zvolna vaříme. Horká nalejeme do vyhřátých skleniček, navrch můžeme nalít lžíci rumu. Skleničky plníme až k okraji, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Podle tohoto receptu jsou dělaná před 3 lety povidla na obrázku a pořád jsou dobrá.
Poznámka od kuchařky
Stejně tak můžete dělat i povidla hrušková. Hrušky se rády kazí, tak pokud chcete mít jistotu, že povidla vydrží, můžete je ve sklenicích ještě klasicky zavařit, nebo výhodněji zavařit v mikrovnce http://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v-....
Nemáte-li čas stát u plotny a dlouze povidla míchat, můžete si práci ulehčit a upéct je v troubě http://www.toprecepty.cz/recept/7803-povidla-pecen...
Krájení jablek si můžeme usnadnit tím, že použijeme kolečko, které používáme na bramborový salát. Pokud jsou jablka tvrdší, pokrájíme je neoloupaná na dílky, odstraníme jadřinec a protlačíme až k slupce (obr.2 a 3). Pak slupku otrhneme nebo zespoda odřízneme. Pokud jsou jablka měkčí, oloupeme je a po kouskách "protlačujeme", až nám zbyde v ruce ohryzek (obr.4).
Zdroj: recept 1+2 noviny Blesk
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablečná povidla na 3 způsoby
-
Iva Tirhaz: v bodě 4 je 1/8 l, tj. osmina litru octa.
-
Co je 1/8 octa...to jako litru? V receptu je to 4.
-
Potřebuji na zimu asi půl metráku ovocných polotovarů, tak jsem zkusil podle bodu 4.
Je to špica: Bez Gelfixu, málo sladké, správně nakyslé
Jabka jsem NELOUPAL, ani nemixoval
Nevím zda jsou to povidlaale hned jsem to vyzkoušel tady: https://www.toprecepty.cz/recept/1113-kolac-s-jabl...
No, na rozdíl od těsta byla náplň OK -
Díky moc za recept na který jsem teď narazil. Máme hromady jablek, letos to hrozně padá a nevěděli jsme co s tím. Už víme. Díky.
-
spagetka: kolik té kyseliny citrónové prosím? Já nemám totiz doma ocet
-
Dělala jsem třetí způsob a jsou opravdu vynikající
-
janatko, v tom případě jsi ale někde musela udělat chybu - protože když povidla vaříš, tak je už sterilovat nemusíš. Takže - sklenice i víčka byly čisté?(to asi ano, viď?)
A co hlavně zkouška, zda chytla víčka? Já je po naplnění a uzavření nechávám vychladnout otočená na víčko, pokud z některé obsah teče, je jadsné, že to bylo špatně uzavřené. Spíš bych sázela na to uzavření, předpokládám, že sklenice i víčka jsi měla čistá.
Jediné, co se mi nezdá, je ten 2.způsob, takhle bych to asi nedělala. V 1.způsobu Hella steriluje, ale to pokládám za zbytečné podle mě
Jinak já dělám 3.způsob, jak píše Hella (dávám ale želírák pro diabetiky a ne ocet ale kys.citronovou, nebo ten jablečný ocet, ale to výjimečně). -
Tak už mám vyzkoušeno,že bez sterilování to nejde .Už na mě ze špajzu syčí.
Tak příště to zavařím pro jistotu.
-
Tak mám vyzkoušeno a pochuťové stránce dobré, děcka mi to ujídaly pod rukama a tak dělám další dávku.
Dělám třetí způsob.
-
Máš pěknou sklenici, jako buclák s ouškama