Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na výrobu domácí ricotty: Tento lahodný sýr zvládneme udělat i doma, stačí k tomu jen tři ingredience
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commnons/Paoletta S., CC BY 2.0

Historie ricotty sahá až do antických dob, kdy jejím základem bylo kozí a ovčí mléko. Dlouhá léta ale stála ve stínu „velkých“ a „slavných“ sýrů, protože byla jen vedlejším produktem.

Sýr z  „odpadků“

Ricotta je italský název pro měkký čerstvý sýr, který se tradičně vyrábí ze zbylé syrovátky při výrobě sýrů a v doslovném překladu znamená „znovu uvařený“. Zbytky horké syrovátky z mléka používané k výrobě sýra obsahují mléčnou sušinu a bílkovinu zvanou albumin, která za vysokých teplot tuhne.

Když se syrovátka znovu zahřeje (převaří), tuhé části mléka se odeberou a přecedí a vznikne ricotta. Nejlepší ricotta se vyrábí z ovčího mléka. Ricotta je chuťově podobná tvarohu, ale je obvykle hladší a jemnější než tvaroh.

Letem ricottovým světem

Řecký spisovatel Atheneus (asi 170-230 n. l.), který sepsal řadu knih o jídle, hovoří o „jemném sýru“ podávaném na hostině.

Další zmínky o ricottě se vztahují k Sicílii. Za vlády sicilského krále Fridricha II. na počátku 13. století narazil král se svou loveckou skupinou na chýši chovatele mléka, který vyráběl ricottu, a protože byl hladový, požádal o trochu a tekutý „sýr“ mu zachutnal.

Prvním vyobrazením výroby ricotty je ilustrace ve středověké zdravotní příručce Tacuinum sanitatis arabského lékaře Ibn Butlana z jedenáctého století.

Italský spisovatel Ortensio Lando v tehdy známé knize Commentario delle piu notabili e mostruose cose d'Italia (Komentář k nejpozoruhodnějším a nejpodivnějším věcem v Itálii) vydané v roce 1548 nechává  fiktivního cestovatele, aby se vypravil na okraj města Pisa pro údajně nejlepší ricottu na světě.

Nasladko i naslano

Dnes je ricotta je důležitou ingrediencí italské kuchyně a lze ji nalézt v mnoha receptech. Můžete ji použít na obložení chleba v kombinaci s sladkou marmeládou nebo drobným ovocem. Uplatní se jako sladká náplň dortů a pečiva.

Naslano s bylinkami nebo s pokrájenými mořskými plody (např. garnáty)  je luxusním pohoštěním. S několika lístky rukoly je ricotta skvělým předkrmem. Ochucenou ricottou se plní cannelloni a spolu se špenátem či další zeleninou je výborná do palačinek.

Domácí ricotta

Víte, že ji můžete vyrobit i doma? Ovčí mléko, které je k přípravě nejlepší,  asi běžně v domácnostech nenajdeme, proti klidně můžete použít to kravské. Podstatné je, že musí být čerstvé a nepasterizované!

Na 350 až 400 g ricotty budete potřebovat jen plátýnko na cezení (k dostání v domácích potřebách) a 3 suroviny:

  • 2 litry plnotučného mléka
  • 100 ml bílého vinného octa (lze nahradit i stejným množstvím přecezené čerstvě vymačkané citronově šťávy)
  • 1 lžička soli

A jak na to? Do velkého hrnce vlijte mléko, přidejte sůl a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, promíchejte ode dna, přidejte vinný ocet. Uvidíte, jak se se pomalu odděluje syrovátka a tvoří se malé hrudky sýra. Přiveďte opět k varu a poté ihned sundejte hrnec z plotny. Přikryjte a nechte 10 až 15 stát. Mezitím si do velké mísy vložte cedník, který vyložte plátýnkem. Pomocí děrované naběračky postupně nabírejte hrudky sýra a dávejte do cedníku. Nechte vykapat – minimálně 20 minut, ale můžete i hodinu, pokud chcete ricottu sušší.

Zbylá syrovátka se hodí například jako jedna ze surovin pro přípravu domácího chleba nebo do polévek.

Z ricotty si můžete podle našeho video receptu připravit například batáty plněné ricottou a petrželkou.

Pečené batáty s ricottou a petrželkou

Zdroje informací:

kniha Lexikon sýrů

cliffordawright.com: A History of Ricotta Cheese

Témata

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janatka janatka

23. 2. 2023 11:30

Povedla se a moc chutná. Hned jsem vyzkoušela pomazánku se sušenými rajčaty.;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více