

Domácí chléb se syrovátkou
Suroviny
- 150 g žitné celozrnné mouky
- 400 g pšenčné chlebové mouky
- 300 ml syrovátky (viz. poznamka nize)
- voda 180-200 ml
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 rovná lžička droždí
- sůl (dle slanosti syrovatky, testo ochutname, ja dala 1 rovnou lzicku)
Postup přípravy receptu
Suché ingredience promícháme, přilijeme syrovátku a promícháme. Vznikne lehce řidší těsto. U tohoto chleba jsem využila dnes již tradiční recepturu na chléb bez hnětení. Těsto pouze promícháme, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě 15 hodin kynout.
Poté těsto pomocí stěrky přendáme na pomoučenou pracovní plochu, několikrát přeložíme a vrátíme do misy. Opět posypeme moukou a necháme odpočívat.
Troubu předehřejeme na 230°C, vložíme do ní suchou nadobu, ve ktere budeme chléb péct a nechame 30 minut rozpálit.
Nádobu opatrně vyndáme, pomocí stěrky do ni vyklopíme těsto, přikryjeme poklicí, nebo jako já, pořádně uzavřeme a utěsníme alobalem, vložíme zpět do trouby a 30 minut pečeme.
Poté sundáme alobal a ještě 25 minut dopékáme.
Poznámka od kuchařky
Po syrovatce je chleb lehce nakysly, chutove lehce pripomina chleb Sumava. Kurka je mirne krupava a stridka kremova. Cerstvy vydrzi az 5 dni.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí chléb se syrovátkou
-
Chci se zeptat, neprichyti se mi chleba když nádoba není ničím vymazana ?
-
Ráda bych chleba vyzkoušela, jen prosím o radu, jak dlouho "odpočinout" u bodu 2? Stačí třeba půl hoďky? Děkuji
-
-
Renata:Povedl se chleba v pekárně? Zatím nemám moc zkušeností a tak nedokážu odhadnout, který recept na chleba se dá použít i pro pekárnu.
-
Tak holky, naše pekárna ho zrovna zpracovává, dneska už jsme měli i hotové žervé domácí takže se těším jak malé děcko až si ho dám s čerstvým chlebíkem. vypadá úžesně, doufám že se i mně povede a bud ok ikdyž jsem použila pouze chlebovou mouku.dávám bodík
-
Potřebovala jsem sdělat syrovátku a našla jsem tento recept.Jen jsem to všechno naházela do pekárny a chlepa je úžasnej. Měkký několik dní. Budu dělat častěji.
-
Airin: Moc dekuji za vyzkouseni, jsem rada, ze u vas chlebik chutna, moc me to potesilo..
-
Užasný chlebíček, už pár let peču pivní chleba, ale druhý den je suchý. Tento chlebíček je dnes ráno jak čerství, vřele doporučuji.
Syrovátku mám z lučiny, takže asi budu péct o duši, protože ta má u nás úspěch a spotřebe stoupá.
Aisho, děkuji za oba recepty. -
senky: Krasny chlebik..opravdu velmi povedeny..
..nadherne Ti popraskal..po zitne celozrnne mouce tolik nepraska. Dekuji za fotky a vyzkouseni..
-
Upečeno dnes brzy ráno k narozeninové snídani a musím moc pochválit
Měla jsem cca 300ml syrovátky, takže jsem podle receptu dodala 200ml vody a místo žitné celozrnné dala chlebovou
Peču takové chleby v nádobě k pomalému hrnci na pečícím papíru 30 min na 230°C a 20 min na 200°C, když se mi zdá, že by mohl moc ztmavnoutpřikryju kouskem pečícího papíru. Tentokrát vyšel na jedničku, jenom mohl být trošičku slanější, ale to je jen můj detail
Bodem jsem už hodnotila, ale přidávám
a foto.
-
aisha:Peču také na horní + dolní ohřev.Zkusím snížit tu teplotu na dopékání,ať je to pozvolnější a lépe se to ohlídá
Tmavší kůrka nám nevadí,ale už neměla daleko k černé
-
Dnes jsem pekla znovu, syrovatky jsem dala 400 ml a vody 100 ml . Bala jsem se, aby chleb nebyl moc kysely, ale je vyborny..
dexulka: Opet jsem pekla 30 a 30 minut..jeste by mozna pomohlo, pecu na horni a dolni ohrev. Nebo zkuste 30 minut pect zakryte pri 230 stupnich, pak snizte teplotu a odkryte dopekejte....moc dekuji za vyzkouseni a pridani fotek, chlebik je super. Ze je tmavsi vubec nevadi, alespon vice krupe..
krups: Testo je lehce ridsi konzistence, kdyz naklonim misu s testem, pomalu se sune ke strane a kdyz ho po vykynuti prendam na pracovni plochu, krapet se rozleva do stran.. -
Tak jsem se do toho pustila a vyšlo to
Použila jsem syrovátku z domácí Lučiny,kterou jsem si pak ten chlebík namazala
Jen budu muset příště upravit čas pečení,má trošku tmavší barvu,a to jsem pekla 30 + 10 min jen a musel rychle ven.Ale poslám bod i foto a ukládám
-
Mám jen dotaz, 500 ml tekutin (syrovátka 300 ml + voda 200 ml), není to mnoho na 550 g mouky?
Zdá se mně, že ten chleba (těsto) musí být řídký, poraďte prosím. Díky -
Chleba peču pravidelně s peč. papírem v dortové formě, v jánském skle, v pekáčku .. vždy perfektní. Váš úžasný krásných chlebík jdu zadělat do DP
Bod za kůrku