Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na podzim vrcholí sezona ořechů, možná vás ale překvapí, že u nás můžete sbírat nejen ty vlašské, ale dokonce i mandle. Budete sice muset kvůli tomu zamířit až na jižní Moravu, ale rozhodně je to blíž než do Středomoří, kde mandloně obvykle rostou.  A rovnou si návštěvu zpestřete i ochutnávkou výjimečného destilátu.  

Mandle z Moravy

Mandloňové sady v Hustopečích jsou unikátem nejen v rámci naší republiky, ale i v středoevropském měřítku. Mandloně totiž milují teplo, proto se jim nejvíc daří na jihu Evropy, v Itálii, ve Španělsku, v Portugalsku, v jižní Francii nebo dokonce až v Africe. Vzhledem k tomu, že mandle jsou příbuzné s meruňkami a broskvemi a ve skutečnosti nejsou ani ořechy, ačkoliv je tak používáme, prospívají na stejných místech jako tyto ovocné stromy. A protože je jižní Morava kraj meruňkám zaslíbeným, je tu dobře i mandlím. Tedy konkrétně jen na jednom místě, a sice v moravské městě ležícím mezi Brnem a Břeclaví, v Hustopečích.

Nasbírejte si vlastní mandle

Mandle se u nás překvapivě pěstovaly již v 17. století. První rozlehlý sad byl ale vysázen roku 1949 právě v Hustopečích s cílem zajistit soběstačnost socialistického hospodářství. Mandlím se tu dařilo a v době největšího rozkvětu v šedesátých letech tu rostlo přes 50 tisíc mandloní. Postupně ale zájem o mandle upadal, sady se zmenšovaly a po revoluci se přestaly úplně udržovat. Později je ale naštěstí město Hustopeče odkoupilo a začalo o mandloně opět pečovat. Nyní roste v místních sadech necelá tisícovka stromů, které na jaře nádherně kvetou růžovými květy a na podzim lákají k procházkách, během nichž můžete v trávě mezi spadaným listím sbírat čerstvě uzrálé mandle.

Procházka mezi mandloněmi

Mandlovými sady vede naučná stezka dlouhá 9 km, na níž se dozvíte o mandloních i mandlích mnoho zajímavostí. V současnosti si můžete procházku v mandloňových sadech zpestřit nejen výstupem na rozhlednu stojící na kraji sadů na hustopečském Starém vrchu, ale i ochutnávkou místní speciality – mandlovky. Tento destilát, který si vás získá omamnou vůní mandlí, se vyrábí v Hustopečích pěknou řádku let. Roku 2012 na původní tradici navázala nově vzniklá Hustopečská mandlárna, kde začali mandlový destilát vyrábět podle původní receptury od bývalého správce mandloňových sadů Rudolfa Poslušného.

Jak chutná mandlovka

Mandlovka, někdy nesprávně nazývaná mandlovice, není pálenkou v pravém slova smyslu. Připravuje se z vinného lihu dovezeného z Francie, který se smíchá s vinným moštem a vše se ovoní a dochutí přírodním mandlovým aroma. Výsledkem je jemný alkoholický nápoj s příjemnou mandlovou vůní a 38% alkoholu. Není divu, že místní mandlovka je jedním z velkých lákadel, za nímž lidé do Hustopečí jezdí. Pořídit si tu můžete samozřejmě i další mandlové dobroty a případně i hustopečské mandle ve skořápce, pokud byste náhodou v sadu na žádné nenarazili.

Nejoblíbenějším suvenýrem z Hustopečí je však stejně mandlový likér, který kromě klasické verze nabízejí i v různých příchutích. V zimě například určitě oceníte místní mandlový svařák, který spolehlivě zahřeje i toho největšího zimomřivce. Originální mandlovka je nejlepší samotná, klidně z ní ale můžete připravit i netradiční koktejl. Jak na to?

Na Mandlovka-Tonic budete potřebovat: 0,04 l Mandlovky, 0,25 l tonicu, plátky čerstvé okurky a led.

Postup: Jednoduše nalejte Mandlovku na led, přidejte Tonic, a nezapomeňte na plátek čerstvé okurky.

Náš tip: Podívejte se, jak to v hustopečských mandloňových sadech vypadá: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více