Mořské řasy jako potravina budoucnosti: Patří nejen do sushi, využít je můžeme i do mnoha dalších pokrmů
1. 11. 2022 Vaření
Mořské řasy jsou u nás stále spíš exotickou potravinou, kterou vnímáme hlavně jen jako jakýsi „obal“ na sushi rolky. Díky množství živin v nich obsažených se však řasy dají směle označit za super potravinu. Není proto od věci je zařadit do jídelníčku i v jiné formě. Možností je spousta.
Mořské řasy jako super potravina
Pří zmínce o mořských řasách si většina lidí představí vylisovaný plát ve tvaru obdélníku, do něhož se balí rýže a další pochutiny při přípravě u nás nejznámějších maki rolek. Ve skutečnosti je ale řas mnoho druhů, přičemž se používají nejen ty mořské ale i sladkovodní. Kromě již zmiňovaných nori využívaných na sushi si možná vybavíte ještě známou chlorellu či spirulinu, prodávané ve formě tabletek nebo prášku jako potravinový doplněk. Není divu, řasy jsou totiž přímo nadopované spoustou živin.
Mořským řasám se občas říká mořská zelenina, co do množství přínosných látek jsou na tom ale mnohem lépe než zelenina běžná. Jsou přímo úžasným zdrojem široké škály vitaminů a minerálů, vlákniny i bílkovin. Nejvíc vynikají jako dokonalá zásobárna jódu, železa a vápníku. To z nich dělá vynikající potravinu vhodnou pro vegetariány, vegany nebo lidi s různými alergiemi. Pomocí řas totiž mohou doplnit živiny, které by jim jinak mohly chybět.
Mohlo by vás zajímat
Japonská kuchyně se bez řas neobejde
Mořské řasy nejsou jen zelené. Kromě nich totiž existují i hnědé nebo červené. Zbarvení přitom vychází z toho, jak moc byly vystaveny působení světla. Mořské řasy jsou oblíbenou surovinou asijské kuchyně. Zatímco u nás se stále používají jen zřídka, na Dálném východě se konzumují odpradávna a jsou důležitou ingrediencí, bez níž se neobejde mnoho specialit různých asijských zemí. Jednou z jejich mnoha předností totiž je, že jsou nositeli páté chuti umami, která dokáže zvýraznit všechny další chutě pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít různé druhy řas?
U nás se obvykle řasy prodávají v sušené podobě. Stačí je ale jen namočit a krásně změknou. Občas ovšem můžete ve specializovaných asijských obchodech narazit i na řasy čerstvé chlazené nebo mražené. Použití řas se pak odvíjí od druhu řasy. A jak řasy se u nás běžně prodávají?
Nori – jde o nejznámější a nejpopulárnější řasy v japonské kuchyni. Při přípravě sushi se bez této zelené řasy neobejdete, oblíbené japonské specialitě dodává typickou chuť. Nori se prodávají ve formě plátů, ty je ale možné i nadrtit a použít jako koření. Posypat jím můžete třeba pečenou nebo smaženou rybu. Jako koření se dá využít při vaření zeleninových polévek nebo luštěnin. Vhodné jsou i jako ozdoba třeba rizota s mořskými plody.
Wakame – patří k nejpoužívanějším mořským řasám vůbec. Má lehce nasládlou a výraznou chuť. Prodává se buď čerstvá nebo nasušená ve formě proužků, které se musí namočit, aby změkly a nabyly na objemu. Wakame řasy jsou krásně křupavé a svou strukturou připomínají zeleninu. Často se proto upravují jako salát ochucený sójovou omáčkou, zázvorem, česnekem, octem a sezamovými semínky. Tradičně se wakame přidává i do japonských polévek miso či ramen.
Kombu – řasa tmavě zelené barvy má podobu pruhů širokých 2-3 cm. U nás je známá také jako kelp. Používá se podobně jako wakame, často se přidává do polévek, např. do japonské miso polévky. Jen malý proužek řasy povařený v polévce jí dokáže dodat delikátní chuť. Navíc můžete řasu používat opakovaně. Pokud se rozemele na prášek, můžete ji také přidat do hrnce, když budete vařit luštěniny. Urychlí dobu vaření a luštěniny budou s její pomocí i lépe stravitelné. Zvýrazní i chuť mnoha zeleninových pokrmů.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak upéct brownies, ideální moučník pro čokoholiky. Ten dokonalý může být i poměrně dietní
Brownies je pro čokoholiky symbolem moučníku nabitého intenzivní čokoládovou chutí. Podle některých zdrojů jde o hnědou variantu moučníku blondies,… Číst více
Tipy, čím nahradit smetanu: Poradíme vám, jaké jsou alternativy ke šlehačce
Smetana se používá v kuchyni k dochucení omáček, které zjemní. Ušlehanou šlehačkou zdobíme dorty a zákusky. Někdy však zapomeneme šlehačku koupit… Číst více
Nemaso, nemléko, nemed, nesýr: S názvy rostlinných alternativ je potíž, úředníkům totiž vadí a rozdávají za ně tučné pokuty
Dáte si raději mléko nebo sojové „nemléko“? Už… Číst více
Retro: Plumlovský řízek zažene hlad i bez přílohy a kdysi stál 15 Kčs stejně jako biftek. Typické pro něj jsou tři zvláštní ingredience
Pohostinství v dobách předrevolučních… Číst více
Skvělé aprílové žertíky: Falešnými čoko vajíčky, sladkým volským okem nebo slanou colou napálíte koledníky
Baví vás žertíky na prvního apríla a snažíte se… Číst více
Jak připravit sázená vejce neboli volská oka? S námi je i začátečníci zvládnou dokonale
Jak na dokonalá sázená vejce (volská oka) Potřebujeme nepřilnavou pánvičku, vejce a trochu tuku, nejchutnější je máslo, ale poslouží i olej… Číst více
Majonéza: Jak ji odlehčit, aby si zachovala chutnost
Rádi byste alespoň trošku odlehčili kupovanou majonézu a udělali ji o něco málo zdravější? Přinášíme vám tipy, jak s ní naložit a odlehčit svému… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit želatinu: Názorné video vám nabídne hned tři možnosti
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Japonský recept na dlouhověkost? Sushi! Poznáte všechny jeho druhy?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 11 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 19 hodinami