Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce v Německu: Na stole nesmí chybět bramborový salát s cibulí a okurkami. Příprava je snadná, chuť osvěžující
Zdroj: zdroj: Pixabay, kalhh

Asi nikoho nepřekvapí, že německé Vánoce se podobají těm českým. Čerstvě upečené perníčky a cukroví voní v mnoha domácnostech, na adventních trzích se popíjí punč nebo svařené víno. Přestože každý z německých regionů má svoje tradice, nejoblíbenějším pokrmem na Štědrý den je bramborový salát.

Po půstu následoval lehčí pokrm

Dříve se podle starokřesťanské tradice dodržoval půst od svátku svatého Martina (11. listopadu) do 24. prosince. Proto se pak na Štědrý večer podával jednoduchý pokrm, například kapr, protože ryba je symbolickým postním jídlem.

Kapra nebo jinou smaženou rybu mají některé německé rodiny na talíři převážně v jižních částech Německa. Konzumují k ní buď bramborový salát, nebo vařené či pečené brambory a kyselé okurky.

Kapr i mořské ryby

Kapr se také připravuje tzv. namodro, naložený do octa a dušený v osolené vodě se jí z omáčkou ze smetany, strouhaného křenu a jablka, podává se s vařenými a petrželkou sypaným brambory. Když se druhý den kosti z ryby uloží pod ovocný strom, podle pověry se urodí hodně ovoce.

V přímořských oblastech nejsou výjimkou mořské ryby a mořské plody.

Bramborový salát s klobásou

Na základě průzkumu z loňského roku je nejčastějším štědrovečerním jídlem v Německu bramborový salát s klobásou, na kterém si na základě průzkumů z roku 2021, jak uvádí web deutschland.de, pochutnává 34 procent Němců. Tento poměrně prostý pokrm má připomenout chudobu Marie a Josefa v noci Kristova narození. I když se uzeniny do postní doby příliš nehodí, pro mnoho rodin je to praktické jídlo bez velkých příprav.

Jak se připravuje německý bramborový salát?

Německý bramborový salát je kyselejší než český a nedávají se do něj vařená vejce jako u nás. A jak se připravuje? Budete potřebovat (na 4 porce):

  • 800 g brambor, varný typ A
  • 1 cibule
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce hořčice
  • 80 g majonézy
  • sůl
  • 120 g kyselých okurek
  • 2 lžíce nálevu z okurek

A jak salát připravit? Brambory se slupkou omyjte, vložte do kastrolu s vroucí vodou, přikryjte je a vařte cca 20 minut doměkka (dávejte ale pozor, aby se nerozvařily) a pak je sceďte. Zatím naloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Cibuli dejte do mísy, zalijte vroucí vodou a nechte 1 minutu odstát. Pak vodu slijte a cibuli nechte okapat v sítu.

Ve velké míse smíchejte 100 g jogurtu, 1 lžíci hořčice, 80 g majonézy a sůl podle chuti. Nakrájejte na malé kousky okurky, a smíchejte je s 2 lžícemi nálevu z okurek a přidejte cibuli.

Vychladlé brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a smíchejte s jogurtovou omáčkou. Bramborový salát nechte marinovat alespoň 1 hodinu. Pokud je bramborový salát příliš suchý, jednoduše přidejte nálev z okurek.

Vypečená husa nebo kachna

Tradičním vánočním jídlem je také pečená husa s bramborovým knedlíkem a červeným zelím. Většinou se podává 25. nebo 26. prosince, ale není výjimkou servírovat ji o Štědrý večer. Příprava je však časově velmi náročná. Před pečením se husa plní cibulí, jablky a kaštany a koření se majoránkou.

Někdy se místo husy peče kachna, která se  také může plnit jablky či kaštany a podává s pomerančovou nebo višňovou omáčkou.

Výbornou husu si můžete upéc také podle našeho videoreceptu:

Raclette a sýrové fondue

Méně tradiční, ale stejně slavnostní jsou raclette a fondue, což jsou švýcarské pokrmy. Proto jsou oblíbené především v jihozápadní části Německa – v blízkosti hranic se Švýcarskem. Rozpuštěný sýr raclette se podává s bramborami, zeleninou a kukuřicí. Sýrové fondue nejčasněji s bílou bagetou.

Své místo ve štědrovečerním menu má i vepřové maso, které se některých rodinách podává jako štědrovečerní jídlo, většinou jde o klasický vepřový řízek.

Zdroje informací: 

weihnachtszeit.net

deutschland.de

speisekarte.de

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více