Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Umíte si představit Vánoce bez cukroví? My v redakci ne. Pokud se nechystáte letos péct sami, ale přemýšlíte o koupi, tak se připravte, že sáhnete hlouběji do peněženky. Tak jako všechno i kupované cukroví podražilo.

Sladké svátky

Cukroví k českým Vánocím neodmyslitelně patří a odjakživa patřilo. Dříve se hospodyňky snažily upéct devatero druhů, protože devítka byla považována za magické šťastné číslo. Později stejnou roli převzala sedmička a v druhé polovině 20. století zase některé ženy trhaly rekordy s 15, 20 nebo více druhy cukroví a v množství, které se obvykle, vytažené z mrazáku, dojídalo ještě o Velikonocích. A jak to bude letos, když většina surovin od mouky přes cukr až po rum podražila a dražší jsou i energie? 

Rozhodnutí záleží na každém z nás. Ale pokud víte, že letos péct nechcete nebo nemůžete, třeba z časových důvodů, zmapovali jsme za vás ceny v obchodech, soukomých cukrárnách i u amatérských domácích výrobců. Jak se dalo očekávat, oproti loňsku cukroví podražilo.A to o 14-30 procent, podle toho, kde nakupujete. Jsou místa, kde se cena kila sladkých dobrot "vyšplhala" až na neuvěřitelných 1200 Kč. 

Cukroví z cukrárny i z trhu

„Loni jsem kilo cukroví prodával za 450 Kč, letos jsem musel zdražit na 650 Kč. Zdražilo všechno a už se mi ty suroviny ani nevyplatí kupovat v Německu, které mám za rohem,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz František Dlask, majitel cukrárny Dlask Café v severočeském Varnsdorfu. Dříve si mnoho surovin koupil v Německu, ale i na Němce dopadla ruka inflace (byť ne v takové míře jako na Čechy) a také obchody zavedly omezení množství kusů na jeden nákup. Letos si tak František stanovil limit, že upeče 450 kg cukroví. V každé krabičce je 13 druhů cukroví. Cukrář je velmi aktivní na sociálních sítích a tak každoročně vozí objednávky nejen do okolí Varnsdorfu, ale třeba i do Prahy.  

A když už jsme v hlavním městě, pak na farmářském trhu na náměstí Jiřího z Poděbrad se ceny pohybují od 800 Kč do 1000 Kč za kilogram. Nedaleko odtud pražská Erhartova cukrárna nabízí mix cukroví ve dvou baleních - 1 kg za 1200 Kč a poloviční balení za 600 Kč. Loni kilovou krabičku cukroví prodávali za 1090 Kč. 

Rodinná cukrárna Buchalovi v pražských Čakovicích letos zdražila cukroví o 20 %. Kilové balení cukroví prodává za 1190 Kč.

Online supermarket Rohlík nabízí aktuálně kilo cukroví z Merhautova pekařství za 1208 Kč, vlastní Rohlíkovo cukroví za 1 159,80 Kč/kg a směs cukroví z pekárny Kabát za 891 za kilogram.

Letos najdete cukroví i na Slevomatu. Ke kilovce cukroví za 1149 Kč dostanete i jednu VIP vstupenku do Šiklandu. 

Cukroví z velkopekárny

Pražské Pekařství Kabát, které jsme zmiňovali už výše, zvedlo ceny cukroví v průměru o 14 procent. Nabízí jak mix cukroví tak i několik jednodruhových krabiček – linecké kytičky, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, pracny i ořechy s kakaovou náplní. „Nejvíc si zákazníci připlatí za kokosky. Krabička o hmotnosti 150 gramů loni vyšla na 59 Kč, letos si připravte 78 Kč. Kupodivu se však cena nezměnila u vanilkových rohlíčků," uvedl pro web Seznamzprávy.cz majitel pekárny Kabát Richard Kabát. I přes zdražení jim však počet objednávek stoupl.

Podobně hovoří i Jizerské pekárny, které dodávají balené cukroví do několika obchodních řetězců. „Zvedly se nám ceny surovin i energií, takže jsme museli zdražit. Objednávky předpokládáme zhruba ve stejné výši jako v minulém roce,“ uvedla pro Toprecepty.cz obchodní ředitelka Marie Kovářová a doplnila, že v podnikových prodejnách mají 3kilové balení hladké mouky za výhodnou cenu, aby si lidé mohli cukroví upéci doma.

Jablonecká Vaše pekárna má v nabídce kilovku cukroví za 890 Kč a půlkilové balení za 490, nebo si můžete zakoupit i jednodruhová balení. Cukroví můžete buď zakoupit na prodejnách nebo si objednat na e-shopu. 

A pochopitelně, cukroví koupíte i v supermarketech či hypermarketech. V Globusu vás krabička o hmotnosti 330 g vyjde na 139 Kč.

Pečené na zakázku

Pokud nebazírujete na hygienických normách, můžete si cukroví objednat od soukromníků. Kdejaká maminka či důchodkyně si na konci roku takto vylepšuje rozpočet. Ve svém okolí jich určitě najdete několik, nabídky obvykle inzerují i na Facebooku, například na Marketplace. Cenový rozptyl je velmi výrazný, od 300 Kč do 2000 Kč. Někdo si počítá i práci, jiný ne. Nabízí se jak jednodruhé krabice, tak mixy cukroví.

Pokud si však budete cukroví objednávat z Facebooku, pořádně si prohlédněte fotky a zkuste zapátrat po recenzích. Rozdíl v kvalitě může být přímo viditelný. Petra z Mladé Boleslavi peče každročně 25 až 30 druhů. „Nejvíc jsem pekla asi 300 kg cukroví. Letos je to jen 95 kg cukroví, což je asi nejmíň za celých 17 let, co cukroví peču,“ uvedla pro Toprecepty.cz Petra s tím, že na jejím cukroví si pochutnávají i lidé v cizině. Loni počítala za kilovou krabici 490 Kč, letos zdražila na 680 Kč. Nabízí jak jednodruhové krabice, tak mix dle přání zákazníka.

Martina z Prahy pekla podmácku loni za 600 Kč za kilogram, letos zdražila na rovnou tisícovku. "Na objednávkách se to ale neprojevilo," uvedla pro Toprecepty.cz s tím, že vyprodáno dopředu měla již začátkem listopadu, ostatně jako každý rok. 

Doma pečené

A na kolik vyjde domácí pečení? Jedonznačně je to nejlevnější varianta, a to i přes zvýšené ceny vstupních surovin a energií. Naše šéfredaktorka Šárka letos na zkoušku upekla 6 druhů cukroví, což dalo dohromady asi 750 g cukroví. Za suroviny v běžné nákupní ceně zaplatila 130 Kč. Za elektrickou energii 15 Kč. Podrobný článek o tom najdete zde: 

Zdá se, že letos se tedy vyplatí vyšetřit si čas a upéci si vlastní cukroví, ale je to zdánlivé, protože většina žen si samozřejmě nepočítá hodnotu práce, kterou přípravou cukroví stráví, jinak by se strávníci ani nedoplatili... 

Tip: Na přehled cen se můžete podívat i v naši galerii: 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více