Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

medové trubičky
Zdroj: Toprecepty, Irule

Med nemusí být jen do perníčků. Medové trubičky jsou výborným cukrovím, které navíc snadno upečete i bez formiček. Mohou mít různou náplň a i přestože je jejich příprava pracnější, budete je milovat.

Jak připravit další druh cukroví s medem

Trubičky jsou oblíbené v cukrárnách, ale připravit si je můžete doma. Mají spoustu variant, co se týká těsta a ty medové patří k těm nejvyhledávanějším. Vánoční pečení je v plném proudu a možná vám mezi nejrůznějšími druhy chybí ještě právě medové trubičky. Patří k pracnějšímu cukroví, ale ve výsledku budete vy i strávníci zcela nadšeni. Můžete je připravit, kdy se vám to hodí. Nepotřebují odležet, pouze naplnit den předem. Lahodné trubičky voní medem a karamelem, a to je kombinace, která slibuje výborný výsledek.

Co potřebujete na medové trubičky

Máte rádi štramberské uši? Medové trubičky je tak trochu připomínají, jen jsou zatočené, plněné a ještě třeba máčené v čokoládě (vždy na konci). Na přípravu medových trubiček využijete medové těsto, které se skládá z hladké mouky, vajec, moučkového cukru. Důležitou ingrediencí je med, který, kromě jiného, slouží k tomu, aby těsto nepraskalo. Lahodnou a voňavou variantou je, když mezi ingredience přidáte mleté ořechy. Ideální jsou vlašské, hodí se ale i lískové, nebo mandle. U tohoto těsta je důležité odležení. Minimem je hodina, ale delší doba, třeba přes noc, stavu těsta prospěje. Důležitou roli u trubiček hraje i jejich náplň. O té si povíme něco více později.

Na co nezapomenout

Pokud budete připravovat trubičky na formičkách, v tomto případě na rourkách, předem je pomažte máslem a posypte moukou. Pak bude sundávání upečené trubičky mnohem snazší. Hotové trubičky z obou stran namočte do misky s rozehřátou čokoládou. Trubičky bez náplně vydrží i 4 týdny, plněné pak podle trvanlivosti másla. Trubičky s náplní je třeba skladovat v lednici v dobře uzavřené nádobě. 

Jak upéct trubičky bez speciálních formiček

Tento případ je snadný a někomu dokonce vyhovuje mnohem více, než ten s formičkami. Vykrájíte totiž kolečka o průměru zhruba 6 cm. Pokud nemáte kulaté vykrajovátko, podívejte se po menší skleničce, se kterou půjdou kolečka vykrojit. Hotová kolečka upečte na plechu vyloženém pečicím papírem a po upečení je ještě horké namotejte na konec vařečky a tvarujte trubičky. Je důležité pracovat rychle. Vychladlá kolečka totiž ztvrdnou, a pak z nich trubičku neuděláte. Proto je lepší péct kolečka po pár kusech, abyste je ještě horké stačili natočit na vařečku.

Čím naplnit medové trubičky

Medové trubičky jsou lahodnost sama, po naplnění krémem jsou ještě lepší. A tady si můžete vybírat. Základní podobou je máslový krém, dodejte mu zajímavější chuť třeba přidáním alkoholu. Hodí se rum, whiskey, ale například i likér (ořechový, čokoládový i pomerančový). Další možností je i pařížská šlehačka nebo krém. Skvělou variantou je kramelový krém, který je navíc snadný na přípravu. Stačí na něj karamelové Salko, které spojíte s jedním povoleným máslem. Pokud se vám do žádné z těchto variant nechce, bude stačit obyčejná šlehačka.

Jak plnit trubičky

Na plnění trubiček potřebujete cukrářský zdobicí sáček (variantou je i pevný mrazicí sáček s ustřiženým rohem). Trubičky stačí plnit den předem, krásně změknou. Neplňte je příliš dopředu, aby nebyly rozmáčené, obzvlášť v případě šlehačkových variant. Máslové pár dnů v lednici vydrží. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit medové trubičky

Na přípravu medových trubiček potřebujete: 500 g hladké mouky, 200 g cukru moučka, 200 g rozehřátého medu, špetku jedlé sody, 3 žloutky, 4 lžíce mléka, na ozdobu rozehřátou čokoládu a zvolený krém. Jak na to? Ze všech surovin na těsto dobře vypracujte hmotu, zabalte ji do igelitu a nechte v chladu odpočinout. Po odležení, ideálně přes noc, si připravte plech a vyložte ho pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. Kovové trubičky pomažte tukem a posypejte moukou. Připravte si vál, těsto rozválejte na obdélníčky 4 x 6 cm, natočte je na trubičky, a dejte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 6-7 minut. Teplé trubičky sundejte a počkejte, až vychladnou. Rozehřejte si čokoládu a vychladlé trubičky do ní namáčejte jedním koncem, nechte ztuhnout, a pak namočte druhý konec. Trubičky uložte do plechové nebo plastové krabice, aby nenavlhly, a den před tím, než je budete podávat, je naplňte krémem.

Náš tip: Připravte si medové trubičky podle tohoto videoreceptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více