Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 nejlepších krémů do vánočního cukroví: Jemný máslový, snadný karamelový nebo luxusní čokoládový krém zvládne každý
Zdroj: Toprecepty

Už jste se pustili do pečení? Jestliže nic neponecháváte náhodě, pravděpodobně již máte těsta a různé tvary upečené. Nyní však přichází na řadu to nejdůležitější, a sice slepování zdobení a plnění cukroví krémem. Pokud nemáte žádný ověřený, můžete si inspirovat našimi tipy.

Krémy pro lepší chuť vánočního cukroví

Krémy jsou ozdobou vánočního cukroví. Obyčejné korpusy z těsta chuťově pozvednou k dokonalosti, krásně je zvláční a udělají z nich malé sladké cukrářské klenoty. Krémy se obvykle vybírají podle druhu cukroví a s cílem podpořit jeho chuť. Ořechovým korpusům tak svědčí ořechové krémy, chuť čokoládového těsta zvýrazní krém s čokoládou či kakakem a pokud máte rádi svěžejší chutě, oceníte třeba citronový krém.

Krémy se hodí do košíčků, plněných ořechů, můžete jimi slepit linecké cukroví nebo naplnit různé trubičky. Existuje jich celá řada a často se liší jen lehce poměrem surovin a pak samozřejmě příchutí.

Kdy naplnit cukroví?

S plněním je třeba začít dostatečně včas, aby se cukroví s krémem stihlo uležet a krém tak korpus zvláčněl, nesmí to být ale příliš brzo, což platí hlavně pro krémy s čerstvými vejci, které by se mohly při dlouhodobém skladování zkazit. V každém případě je nutné krémové cukroví uchovávat v chladu, a i tak je nejlepší se do plnění pustit tak týden před Vánoci. Případně si můžete připravit trochu krému a naplnit jen část cukroví a zbytek doplnit až těsně před Štědrým dnem. V nejhorším, kdybyste nestíhali, můžete místo krému sáhnout i po obyčejné nebo ochucené šlehačce. Třeba v košíčcích nebo trubičkách je také vynikající.

Zlatá máslová klasika

Asi nejjednodušším krémem vůbec, je obyčejný máslový. Jeho příprava je opravdu snadná, máslo jen stačí nechat povolit a vyšlehat s moučkovým cukrem do hladkého krému. Na tento krém je dobré použít kvalitní čerstvé máslo. Nejčastěji se dochucuje vanilkou, můžete do něj ale vmíchat třeba mleté ořechy.

Myslete na to, že všechny ingredience, které budete do krému přidávat, musí mít pokojovou teplotu. Krém se hodí nejen do cukroví, ale třeba i na ozdobu dortů nebo na cupcakes. V minulosti se tento krém často nastavoval moukou uvařenou v mléce. Na takový krém budete potřebovat: 150 g másla, 150 g práškového cukru, 1 žloutek, 500 ml mléka a 2 lžíce hrubé mouky.

Postup: Mouku vsypte do mléka a za stálého míchání uvařte hustou kaši. Za občasného promíchávání ji nechte vychladit. V misce pak utřete máslo s cukrem, přidejte žloutek a po lžičkách zapracujte do krému kaši, až je směs krásně hladká. Výhodou tohoto krému je, že je krásně pevný.

Pudinkový krém

Pudinkový krém je další klasikou mezi náplněmi moučníků. Jde vlastně o odlehčenou verzi máslového krému, která se dá použít do košíčků, ale třeba i na slepování lineckého cukroví. Použít na něj můžete jakýkoliv pudink, výsledný krém tak snadno může mít jakoukoliv příchuť – třeba pistáciovou, malinovou nebo citronovou. Na základní pudinkový krém budete potřebovat: 1 hrnek mléka, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce moučkového cukru, 125 g másla a 1 žloutek.

Postup: Pudinkový prášek promíchejte s krupicovým cukrem a nechte rozpustit v třetině mléka. Zbylé mléko přiveďte do varu, přilijte k němu rozpuštěný pudink, uvařte hustou směs a nechte ji vychladnout. V misce utřete změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny a pak směs postupně vmíchejte do vychladlého pudinku. Dbejte na to, aby obě směsi měly stejnou teplotu, jinak se krém srazí.

Lehký bílkový krém

Pokud nemáte rádi hutné máslové krémy, možná vás osloví i jeho odlehčená verze, která je v poslední době v cukrařině hodně v módě a využívá se hlavně při zdobení dortů. Výhodou bílkového krému je, že je krásně bílý, pevný a na dortu i na cukroví dobře drží. Snadno jej také můžete obarvit gelovými barvami. A jak jej připravíte?
Budete potřebovat: 4 bílky, 210 g cukru krupice a 300 g změklého másla.
Postup: Ve větší nerezové misce míchejte nad horkou párou bílky s cukrem, dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne. Dejte si pozor, aby se bílky nesrazily. Správná konzistence je matná a lepkavá. Směs krátce prošlehejte nad párou a pak sundejte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Nechte stát při pokojové teplotě asi hodinku. Pak vešlehejte hodně změklé máslo. Krém je možné i ochutit čokoládou nebo třeba kávou.

Nugátový krém 

Pokud milujete nutellu, určitě vám zachutná i vynikající nugátový krém, který se přímo báječně hodí do košíčků, které nakonec můžete ozdobit celým lískovým oříškem. Navíc jím můžete slepovat i různé vykrajované tvary a vytvoříte tak výbornou alternativu ke klasickému lineckému cukroví. Jeho příprava je neskutečně jednoduchá. Budete potřebovat: 250 g nutelly, 100 g másla a 2 lžíce vaječného koňaku (lze vynechat). Máslo nechte povolit a společně s nutellou a koňakem ušlehejte do hladkého krému. Naplňte jím cukrářský sáček a můžete se pustit do zdobení. 
 

Univerzální krém do cukroví

V případě, že nemáte čas připravovat si na každý druh cukroví jiný krém, určitě oceníte náš univerzální, na který vám budou stačit pouhé tři suroviny: vejce, moučkový cukr a změklé máslo. Konzistencí se podobá pudinkovo-máslovému a je úžasné jemný a hladký. Má ovšem ještě jednu přednost, v chladu vám vydrží až tři týdny. Připravit si ho pak můžete podle našeho jednoduchého receptu, který uvádíme níže.

Jak krém dochutit? Tento univerzální krém je vynikající sám o sobě, můžete jej ale ještě trochu dochutit a hned máte jiné krémy:  

  • Vanilkový – stačí přidat špetku vanilky, vanilkový cukr nebo esenci.
  • Čokoládový - vmíchejte do krému rozpuštěnou či nastrouhanou čokoládu nebo kakao.
  • Ořechový – do základu vmíchejte najemno nasekané nebo namleté vlašské či opražené lískové ořechy, cca 4 lžíce.
  • Kokosový – přidejte do krému nastrouhaný kokos. Exotickou chuť můžete podpořit i kokosovým likérem.  
  • Rumový – základ ochuťte trochou rumu (stačí 2-3 lžíce), krém bude díky alkoholu i trvanlivější a nádherně voňavý.

Karamelový krém

Velmi jednoduchý a velmi oblíbený krém. Jak na něj? Stačí smíchat karamel a máslo. Případně můžete využít karamelové Salko a to vyšlehat s máslem. Krém docela dlouho vydrží a dají se jím plnit košíčky i ořechy nebo slepovat linecké. 

Čokoládová ganache 

Luxusní dobrota pro "čokoholiky", která se snadno připravuje jen ze dvou surovin. Stačí vám jen čokoláda a smetana. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a smíchejte se smetanou. Podrobný návod na ganache najdete v našem předchozím článku

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více