Jak zužitkovat odřezky z kuřete? Připravit voňavé a křupavé kuřecí škvarky a sádlo zvládne i úplný začátečník
23. 1. 2023 Domácnost
Přemýšlíte, jak využít odřezky tuku a kůží z kuřete po jeho naporcování? Nastřádejte si jich do mrazáku zásobu a vyzkoušejte výborné křupavé kuřecí škvarky. Jako vedlejší produkt získáte také kuřecí sádlo vhodné třeba na přípravu omáček nebo rizota.
Potřeby na výrobu kuřecích škvarků
Kromě samotné hlavní suroviny, kterou jsou tuk získaný z odřezků kuřete a kůže, budete potřebovat ostrý nůž, nepřilnavý hrnec s tlustým dnem, vařečku, cedník, čisté plátýnko a hodně trpělivosti. Kuřecí škvarky totiž potřebují velmi nízkou teplotu, aby se tuk nepřepaloval a výsledek byl rovnoměrně křupavý.
Vzhledem k delší době, po kterou je třeba škvarky tepelně upravovat, nevyplatí se je dělat z hrstky tučných částí. Ideální je při každém čištění kuřete tuk odebrat, zmrazit a vyrábět až když máte dostatečné zásoby (min. 500 g odřezků).
Mohlo by vás zajímat
Jak na křupavé kuřecí škvarky?
Připravujete-li kuřecí škvarky ze zmrazených tučných částí, nechte je nejprve asi hodinu povolit a poté je nakrájejte na kousky asi 2x2 cm velké. Pokud chcete dělat škvarky z čerstvé suroviny, nejprve ji na půl hodiny dejte do mrazáku. Usnadníte si tak práci s krájením gumovější kůže.
Nakrájené kousky propláchněte v cedníku, vložte do nepřilnavého hrnce a zalijte vodou. Vody dejte pouze tolik, aby byly odřezky ponořené. Přiveďte k varu a teplotu stáhněte na minimum. Je důležité, aby voda jen slabě probublávala a pomalu se odpařovala. Během té doby se bude uvolňovat tuk, který během pomalého vaření nahradí odpařenou vodu. Tento proces trvá poměrně dlouho – přibližně 2 hodiny. Není třeba po tuto dobu hrnci věnovat zvláštní pozornost, pouze občas promíchat vařečkou. Čas na větší pozornost nastane ve chvíli, kdy z tekutiny zbyde v hrnci jen tuk a kousky se začnou škvařit a slabě prskat.
Jakmile nastane proces škvaření, můžete mírně zvýšit teplotu a za častějšího míchání a především kontrolování stavu nechat škvarky dodělat do zlatavé barvy.
Hotové kuřecí škvarky přeceďte a tuk nezapomeňte zachytit do čisté nádoby. Následně ho ještě přeceďte přes čisté plátýnko a vychladlý uložte do lednice v uzavřené nádobě. Kuřecí sádlo nemá tak dlouhou trvanlivost, jako vepřové, ale minimálně měsíc ho lze bez obav používat při vaření.
Kuřecí škvarky osolte a vychutnejte si je s čerstvým chlebem nebo z nich připravte škvarkovou pomazánku stejným postupem, jako se dělá z vepřových škvarků. Skvěle chutnají v kombinaci s vejci nebo bramborami. Přidat se mohou také nadrobno nakrájené do paštiky z kuřecích jater.
Jak využít kuřecí sádlo?
Vyškvařený tuk lze použít například do základu nejrůznějších omáček, rizota nebo omaštění slabé polévky. Kuřecí sádlo je vhodné i pro děti, které zdravé tuky potřebují pro svůj vývoj a růst. Vznikne-li škvařením větší množství tuku, lze jej využít pro konfitování neboli pomalé dlouhé pečení v tuku. Touto úpravou dostanete velmi šťavnatý a křehký pokrm, který se takto zároveň zakonzervuje a prodlouží se jeho trvanlivost. Konfitovat lze maso, ryby, zeleninu a dokonce i vnitřnosti.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Z kuřecích skeletů na polévku můžete připravit několik dalších pokrmů
Jak zužitkovat odřezky z kuřete? Připravit voňavé a křupavé kuřecí škvarky a sádlo zvládne i úplný začátečník
Co s přebytkem banánů? Připravte z nich smoothie či banánové pyré
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 24 minutami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 2 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 4 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 15 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 17 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bavorská kuchyně a její speciality: Dáte si škvarkovou pomazánku, eintopf nebo franckou klobásu?
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Býkům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty