

Dršťková polévka z kuřecích kůží
Suroviny
- Uvařené kuřecí kůže
- cibule
- česnek
- majoránka
- jíška z hladké mouky (třeba z kuřecího sádla-viz pozn.)
- sůl
- pepř
- mletá sladká červená paprika
- sádlo (třebas to vyvařené kuřecí-viz pozn.)
- kmín
Postup přípravy receptu
Uvařené kuřecí kůže nakrájíme na slabé proužky. Vývar si necháme na zalití polévky.
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme mletou papriku, nakrájené kůže, zalijeme vývarem, přidáme česnek, majoránku a zahustíme jíškou.
Podle chuti osolíme a opepříme, kdo má rád, přidá do vývaru i kmín.
Poznámka od kuchařky
Kuřecí kůže jsou hodně tučné! Ale levné!!! Proto je vezmeme (vcelku!) a dáme uvařit do většího hrnce spolu s vodou. Dáme hrnec vychladit, třebas i do lednice (vystydlý!) a s povrchu sebereme sestydlé kuřecí sádlo, je ho silná vrstva. To uschováme a můžeme z něj udělat třeba jíšku do zásoby (do lednice).
Kuřecí kůže vyjmeme z vývaru, necháme okapat a dále zpracujeme podle receptu. Recept poskytla a sama vyzkoušela (a donesla i na košt) naše "matka představená", paní Naďa Schw., výtečná to kuchařka ze staré školy.
Kilo kuřecích kůží stojí pák kaček a jestli se chcete před výplatou levně "nadlábnout", pořídíte hrnec dršťkovky za desetikačku.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dršťková polévka z kuřecích kůží
-
No nevím právě ji dodělávám, tu z kuřecích kůží, a chutná, akorát jsem měl slabý vývar tak to spravila trocha bujónu. A chutná, jsem se svým pokusem spokojený.
-
Tak jeden talíř snězen, většinou si u polévek přidávám, kor držkovou, protože jí mám fakt rád, a přemejšlim nad tim že to půjde do záchodu. A to nejsem žádnej začátečník a jsem fakt zvyklej vařit jak se řiká i z toho co dům dal, případně i z ho*na, díky těžšímu životnímu období. Ale pokud máte někdo chuťový buňky na jiný úrovni než pašík co zdlábne všechno, tak tuhle polévku fakt nedělejte
Samozřejmě, je to jen můj osobní názor.
-
dršťky, ne držky, myšlenkama někde jinde z toho jak to chutná
-
Tak jsem si řekl že to zkusim, dostal jsem kůže, že prej na tuhle polívku dobrý. Slyšel jsem o tom už od Hrušky, ale neviděl, a Hrušku nesnášim stejně jako Babicu. Tvl, to je hnus, nebo asi takhle, vim co to je mít hlad a nemít prachy. V případě že by mi zbejvalo 50kč a do výplaty třidny dny a fakt bych neměl jinou možnost, ok, dostanete něco do žaludku, ale jinak. Gulášovka vyjde jen o prá korun víc a jste úplně někde jinde. Anebo prostě pravou držkovou. Nejsem žádnej věčnej kritik nebo tak, ale po prá soustech jsem se fakt vyjádřit tentokrát musel
Někde tady v komentářích jsem tu četl že je jedno jestli držky, nebo kůže, že jde jen o koření. Vůbec! A pokud někdo nerozeznáte držky od kůží, pak je to opravdu polívka asi přesně pro vás.
-
Polévka je velmi dobrá a kdo neví,že je z kůží,pozná prd
+ foto
-
velmi chutná
-
Polévka je božíííí.
, klidně se dá třeba nazvat Falešná dršťková, ale nemění to nic na tom, že je s originélem téměř identická. to není o mase, to je o kořenění...
-
Zase remcají ti, co neochutnali. Vytahuji staré recepty po babičce, je mi 62 let, tak už něco pamatuji. I "chudá" jídla byly dobroty. Ani toto není novinka.
-
Tak tohle by mi doma neprošlo !
-
jarda Kadic: Souhlas,vařívám ji taky.Moje drahá polovička tu "pravou" nejí,ale z kuřecích žaludků občas vyžaduje.
-
Já dělám občas polévku,na způsob dršťkové z kuřecích žaludků,taky je dobrá
-
Jitkas: Kuřecí sádlo,i vyškvařené,je dobré. Pokud se nepletu,používá se např. v židovské kuchyni běžně.
-
Já kupuji na polévku kuřecí kostry a obvykle na nich bývá kůže z celého kuřete. Kůže oddělím a nakonec z nich vytrhám pokud možno všechno sádlo - to pak vyškvařím a sádlo používám stejně jako vepřové. Kůži uvařím s kostrami v polévce.
Takto upravené kůže už nejsou tak tučné, takže je lze i sníst, pokud je má někdo rád. Samozřejmě že upečené hezky do křupava jsou nej.... - mňam.
-
Tuhle"drškovku"jsem také kdysi vařívala a vždy byla moc dobrá
+3
Mě osobně název nijak netlačíPolévka vzhledově i chuťově tu dršťkovou připomíná
-
spagetka: ty nehaňbo, víš jak je to o tom plotě a pírku