Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trojlístek nejoblíbenějších českých jídel
Zdroj: Foto koláž: Toprecepty/freepik.com/eliza/Reneels

Přemýšlíte, na co pozvat svoje zahraniční kamarády? Rozhodně je nezklamete, když připravíte pečenou kachnu nebo svíčkovou a jako dezert si dopřejete valašské frgály. To jsou pokrmy, které si v roce 2022 oblíbili cizinci v české kuchyni.

Láká tradice

Cestování je o poznávání chutí a přiznejme si, že jednou za čas neuškodí ani hutná, ale lahodná česká kuchyně. A to je i to, co sem cizince přitahuje. Teda ideálně ve spojení s řízným českým pivem, které usnadní trávení těžkých českých jídel.

Na síti najdete hned několik webů, které se věnují hodnocení restaurací a jídel. Třeba web TasteAtlas, který je zážitkový cestovní průvodce tradičním jídlem. Najdete tam autentické recepty, recenze potravinových kritiků a najdete tu i interaktivní globální mapu jídla V závěru roku 2022 vydal žebříček stovky nejoblíbenějších jídel na světě a Česko tam má hned dva zástupce: 26. místu vévodí pečená kachna s knedlíkem a se zelím. Na 86. místě trůní národní česká svíčková.

Podle webu se tradiční pečená kachna ochucuje kmínem a majoránkou a nejlepší je pomalu pečená v troubě do zlatova. Nejčastěji se podává s bramborami, houskovým knedlíkem a dušeným červeným zelím spolu s omáčkou z výpeku zahuštěnou moukou. I u nás na webu toprecepty.cz najdete několik receptů na luxusní pečené kachny. Základem je pod křupavou kurčičkou zachovat šťavnaté maso. Nejlépe toho docílíte, pokud maso nejprve pečete přikrytou víkem pekáče případně alobalem. Odkryté ho pečeme až poslední hodinu, tím získáme křupavou kůrku. Tradičně se kachna peče většinou jen s kmínem, ale můžete třeba zkusit náš recept na kachnu pečenou na víně s jablky

 
Podívejte se, jak připravit tu tradiční kachnu. 

Svíčkovou web představuje jako jeden z nejznámějších výtvorů české kuchyně, který je sice běžně k dostání v restauracích, ale v domácnostech se podává spíše při slavnostnějších příležitostech u rodiných setkáních. Recept popisuje jako marinované dušené hovězí maso podávané ve smetanové zeleninové omáčce z mrkve, celeru a kořene petržele, okořeněné tymiánem, bobkovým listem a novým kořením. Obvyklou přílohou jsou měkké české houskové knedlíky a nemůže chybět ani tradiční brusinkový terč.

Přečtěte si, jak název svíčková vlastně vznikl: 

Se svíčkovou je to složité. Každá rodina má svůj vlastní recept a často mezi sebou i soupeří, který je lepší. Někdo má rád zeleninu rozmixovanou, jiný ne. Někdo podává svíčkovou spolu karlovarským knedlíkem a někdo se obejde bez terče. Poctivá svíčková vyžaduje čas, spoustu času. Nejčastěji se pro její přípravu využívá řádně prošpikované hovězí zadní, které se na pánvi rychle zatáhne a spolu s kořenovou zeleninou a kořením se nechává odležet naložené v másle. Tím maso získá jemnou chuť. Následně se maso se zeleninou dusí přikryté v troubě. Na omáčku pak stačí zeleninu rozmixovat a zjemnit smetanou. Žádné zahušťování většinou není třeba. Chuť můžete ozvláštnit třeba hořčicí nebo vínem či portským. 

Nejoblíbenější čtenářský recept z našeho webu na domácí svíčkovou najdete tady:

Dobrota z Valašska

Druhý žebříček se týkal nejoblíbenějších evropských dezertů. Valašskému frgálu patří páté místo. Frgál, tak se dříve na Valašsku označovalo něco nepovedeného. Postupem času si toto pojmenování však získal tenký dozlatova upečený koláč o průměru asi 30 cm, bohatě naplněný lahodnou nádivkou a navrchu posypaný lahodnou drobenkou a hustě pokapaný máslem.

Nejoblíbenější náplní jsou hrušková povidla nebo náplň ze sušených hrušek, ale pochutnáte si i na jablečných, tvarohových, makových, ořechových nebo marmeládových frgálech. Setkat se však můžete i se slanou náplní – zelnou, kedlubnovou nebo mrkvovou, ale ty nejsou tak obvyklé.

Frgál je v žebříčku v dobré společnosti, vévodí mu polský sernik (tedy by se dalo říct, že tvarožník), ale najdete tam i německý Käsekuchen případně ruský medovník.

Mapa oblíbených jídel

Web Tasteatlas.com založil v roce 2015 chorvatský novinář a podnikatel Matijou Babić a zaměřuje se především na tradiční jídla. Tím se liší jak od michelinského průvodce, který se zaměřuje především na vysokou gastronomii, tak od Tripadvisoru, ve kterém najdete oblíbená turistická místa. Web spoluvytváří gastronomičtí profesionálové a food kritici. Nenajdete na něm hodnocení běžných uživatelů.

Jeho součástí jsou i různé infografické mapy, které vás seznámí s tradičními jídly i surovinami v různých regionech i v různých koutech světa. Zajímá vás, jaké sýry se jedí v jednotlivých regionech? Najdete tam například i olomoucké syrečky či jihočeskou Nivu. Dozvíte se tam, který sýr je ve Francii považován za nejlepší nebo taky kam v Evropě zajít na tu nejlepší pizzu, kde si dát tu nejlepší paellu či v které zemi je jaký oblíbený dezert. To všechno mapuje Tasteatlas.  

Podívejte se jak se připravuje ořechový frgál: 

Zdroj: 

www.tasteatlas.com

Recepty k tomuto článku

Komentáře

ZdenekZL

12. 2. 2023 18:12

Frgál není v žádné případě česká specialita ale jedině tak valašská tedy moravskoslezská když Valašsko je na území Moravy ze Slezskem a ne v Čechách. Z tohoto důvodu nemůže být Frgál nikdy česká specilita ale maximálně specialita z České republiky kromě označení valašská specialita nebo moravskoslezská specialita.

zujali

19. 1. 2023 20:18

Děkuji. :-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více