Valašský frgál

Reneels Kuchařka: Reneels

Moučníky , Kynuté 18 názorů

Suroviny

Ingredience
600 g hladké mouky
400 g hrubé mouky
250 g másla
250 g mletého cukru
60 g droždí
4 žloutky
2 dcl vlažného mléka
špetka soli
žloutek na potření
100 g másla
100g rumu na pokropení
50 g moučkového cukru na posýpání
Hrušková náplň
300 g sušených hrušek
200 g sušených jablek
100 g švestkových povidel
150 g cukru
100 g nastrouhaného perníku
skořice
tlučený hřebíček
badyán
100 g rumu
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si hruškovou náplň: sušené ovoce uvaříme s kořením ve vodě do měkka, scedíme a na masovém mlýnku pomeleme, přidáme povidla, cukr, perník a rum podle chuti a promícháme. Je-li náplň příliš hustá, dolijeme ji rumem nebo vývarem z ovoce.

  2. Frgály: z poloviny mléka, droždí, trošky mouky a cukru připravíme kvásek, který dáme do tepla nakynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, žloutky a sůl. Vše zalijeme vykynutým kváskem a podle potřeby doléváme mléko tak, aby vzniklo pěkně hladké těsto tužší konzistence, které necháme dobře vykynout.

  3. V průběhu kynutí můžeme ještě propracovat, budou se tak tvořit menší bubliny. Těsto pak rozdělíme na 4 stejné díly, zpracujeme do bochánku a pomocí válečku z nich vytvoříme kola na stéblo silné.

  4. Okraje potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody. Od středu natíráme hruškovou náplň k okrajům, necháme ještě na pomaštěném plechu nebo koláčové formě nakynout a pak pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

  5. Hotový koláč vyjmeme z trouby a pokropíme rozpuštěným máslem a rumem - ne celou dávku najednou. Rozdělíme si ji asi na 3x, aby kropení probíhalo postupně, tak se lépe máslo a rum stejnoměrně vsáknou. Potom pocukrujeme.

  6. Jeden koláč krájíme na 8 dílů. Pokud chceme připravit jen jeden frgál, dělíme dávku surovin čtyřmi.

Poznámka

Pokud nenáme sušené ovoce, můžeme těsto potřít rozšlehaným tvarohem s cukrem, rumem a rozinkami

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 747 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Valašský frgál

  • casino casino

    (KikcA):
    Také mi přijde toho mléka v rcp málo:-O Do podobného těsta dávám 400 ml.

    Odpovědět

  • (KikcA) (KikcA)

    Tak dnes jsem je upekla. Jsou opravdu výborné:-p. Jen na toto mnoství jsem dala 5dcl mléka. Já dělala dva povidlové a dva tvarohové které jsem posypala boruvkama. Jinak děkuji za recept a u nás se budou péct hodně často.:yes:

    Odpovědět

  • smiskova.z smiskova.z

    včera upečené - návštěvě se dělaly boule za ušima :)) moc děkuji za úžasný recept , povidla byla ůžasná sama o sobě :))

    Odpovědět

  • Bobina Bobina(neregistrovaná)

    pekla jsem frgály na Sibiři, když jsem tam byla na 3 měsíce, mohli se po nich utlouct a musela jsem místním ukázat, jak jsem to dělala. Jestli je tam dnes sami pečou nevím, ale vzpomínají s láskou nejen na frgály!:-)

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Dnes jsem koláče upekla.Jsou výborné.:yes:Dovolím si přidat fota.

    Odpovědět

  • MaruskaB MaruskaB

    Dneska jsem upekla další a mňamka! :-K:yes: Přidávám fotku :-)

    Odpovědět

  • jajine jajine

    Dobrota všech dobrot:yes:A to znám pouze ty kupované z různých jarmarků a ty se jistě s tím tvým ?Renatko, nedají srovnat:yes:Ráda bych ho zkusila, ale nemám sušené hrušky, tak když si rozvařím čerstvé, jako na povidla, tak by to taky šlo, ne?:-8

    Odpovědět

  • MaruskaB MaruskaB

    Podle vašeho receptu jsem dělala svůj vůbec první frgál a musím říct, že se mi povedl :-) S těstem se pracovalo jedna radost...dávám bod :yes: a přidávám fotku

    Odpovědět

  • babrli babrli

    Lopaťák je lopaťák:-p:-K.Ten žádný hambáč nenahradí:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Lucca43 Lucca43

    Zkusila jsem a je to ňam, i když jsem to polévání máslem a rumem nahradila žmolenkou. Do těsta dám příště asi méně cukru, bylo dost sladké.

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Bože, mám hlad, až mne paty zebou!:-(:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Taky je dělávám s různými náplněmi :yes: http://www.toprecepty.cz/recept/2863-valasske-frga...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    tak to se těším, až to udělám :-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Reneels Reneels(autorka receptu)

    děvčata, tohle je valašská místní specialitka,brzy bude chráněná značkou:-)
    opravdu je to posypané cukrem né prosátým, a jelikož se to kropí máslem s rumem, vzniknou tyhle žmolky;-)

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    mne sa to trochu podoba ako keby tobolo posypane tvarohom...

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: frgál recept valassky frgal frgal valassky frgal recept recept na frgál recept frgal recept na valašský frgál tvarohový frgál tvarohový frgál recept borůvkový frgál kolac frgal recept valassky frgal frgál recept na 4 frgale borůvkový frgál recept domácí frgál frgál recepty valašský frgál recept s borůvkami valašský frgál recept s borůvkami těsto na frgál recepty frgál

Zapomněl/a jsem heslo