Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně s knedlíkem a brusinkovým terčem
Zdroj: Toprecepty

Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že jednu porci oblíbené omáčky s knedlíkem budeme spalovat stejně dlouho, jako bychom se dívali na dva standardně dlouhé filmy. Přitom je důležité vědět, že pomocí normální chůze můžeme našemu tělu hodně ulevit. Kolik nás to bude stát času záleží na tom, jak se budeme stravovat. Nabízíme lehké srovnání spalování oblíbených potravin.

Domácí kuchyně 

Většina našinců si potrpí na kvalitní českou gastronomii, založenou na poctivém kuchařském umění. Už málokdo ovšem přemýšlí nad tím, jak na tradiční pokrmy reaguje organismus. Tak třeba porce hovězího guláše, která má zhruba 796 kcal, si vyžaduje na spálení 19740 kroků. Musíte si tak udělat čas na 2 hodiny a 49 minut chůze. Vepřový řízek s bramborovým salátem (2460 kcal) se rovná 61 tisícům kroků a 6 hodinám a 43 minutám procházky. Svíčková s knedlíkem (800 kcal) se spálí po téměř 20 tisících kroků, čili 170 minutách chůze.

Pečené kuře o hmotnosti 1,2 kilogramu člověk rozhodně nesní sám. Pokud by to ovšem zvládl, dostal by do těla asi 479 kcal. Aby se jich organismus zbavil, potřeboval by na to 11880 kroků, tedy zhruba 102 minut. Porce kynutých knedlíků s povidly (380 g) je už o něčem jiném. Při 1130 kcal musíte počítat se spalováním při čtyřhodinové chůzi, která vychází na zhruba 28024 kroků.

Výlet za hranice

Mezi oblíbené pokrmy, které mnoho Čechů zařazuje do svého jídelníčku, patří například ty italské. Klasická šunková pizza se 406 kcal vyžaduje ke spálení deset tisíc kroků, což byste měli zvládnout za zhruba 86 minut. Boloňské špagety (531 kcal) spálíte při 13169 krocích, tedy téměř dvouhodinové procházce. Populární sushi s lososem (Nori maki) má pouhých 20 kcal a vaše tělo jednu porci spálí při 496 krocích, tedy během necelých pěti minut. Kdo si však dá jen jeden kousek?

Fastfood

Stavování v restauracích s rychlým občerstvením či u takzvaného “okénka” se stalo koloritem dnešní uspěchané doby. Proto zahraniční fastfoodové řetězce stále lákají velké množství lidí, kteří se chtějí v rychlosti najíst. Zajímavé je srovnání tří největších společností u nás v souvislosti s časem, který musíme věnovat spálení kalorií z jídel, která prodávají.

Na klasický hamburger v Burger Kingu (253 kcal) budete potřebovat ujít 6299 kroků, což byste měli zvládnout do hodiny. Cheeseburger z KFC (262 kcal) si stojí podobně. Zato Big Mac z McDonald’s se svými 526 kcal řadí mezi “větší hráče”. Na jeho spálení počítejte se 112 minutami, tedy 13045 kroky. Pokud si dáte i bramborové hranolky (231 kcal) připočítejte si k burgerům dalších 49 minut a 5729 kroků. Pro staromilce - párek v rohlíku (265 kcal) budete spalovat zhruba 56 minut. Stačí tak udělat 6572 kroků.

Ovoce a zelenina

Zdaleka lepší čísla nabízí plody zahrad a polí. Například jablko, obsahující 52 kcal spálíte během jedenáctiminutové chůze, stejně tak je to s pomerančem. Sto gramů hroznového vína (72 kcal) si vyžádá patnáctiminutovou procházku, tedy zhruba 1786 kroků. Když zvolíte trochu exotiky a dáte si mrkev a hummusem (170 kcal), počítejte, že po čtyřech tisícovkách kroků bude tento pokrm spálen.

 

Zdroje informací:

The Sun

Kalorické tabulky

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více