Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rakouský knedlík Germknödel
Zdroj: Toprecepty, Jurgen.k

Nejen u nás jsou oblíbené sladké knedlíky. Také naše sousední rakouská kuchyně nabízí varianty sladkých knedlíků. Které to jsou? Připravte si je podle našich tipů.

Jaké zná rakouská kuchyně sladké knedlíky

Je znát, že máme naše kuchyňská historie je provázaná. Také rakouská kuchyně je plná knedlíků, včetně těch sladkých. Pokud do Rakouska jezdíte lyžovat, nebo zavítáte na horské chaty při turistice, určitě tu potkáte tu největší lahodu. Největší je nejen podle chuťových zážitků strávníků, ale také podle velikosti. Kynuté knedlíky Germknödl. To ale není vše. V této kuchyni se setkáte i s bramborovými knedlíky, které jsou o poznání menší a podobné těm našim. 

Jak se připravují Germknödl 

Ty největší se jmenují Germknödel (Germ se překládá jako droždí), což je velmi oblíbený tradiční rakouský knedlík. Co je pro něj typické? Velký (skutečně velký přes celý talíř) kulatý kynutý knedlík, kterému se někdy říká i Alpský knedlík, se plní povidly, navrchu posypává mákem s cukrem. Jako to nejlepší na konec je zalití vanilkovým krémem nebo alespoň pořádným množstvím rozpuštěného másla.

Báječný nadýchaný knedlík připomíná naše ovocné kynuté knedlíky. Rakouský kynutý knedlík s povidly s voňavým krémem si můžete snadno připravit jako jinou variantu: dovnitř můžete zvolit i borůvky s cukrem. Teď v nadcházející borůvkové sezóně je to skvělá volba.

Při přípravě by se vám mohly hodit tyto tipy: po tom, co do každého kousku těsta dáte trochu povidel, těsto okolo uzavřete a vytvořte knedlíky. Ty pak položte na pomoučněnou desku, přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat. Vždy myslete na to, že nakynuté knedlíky se hned musí vařit, aby nepřekynuly, a pak se nerozvařily. Mějte proto připravené dostatečně velké hrnce s vroucí vodou, nebo připravujte knedlíky postupně.

Na vaření máte dvě možnosti. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a odpočinuté knedlíky dejte do osolené vody a vařte na mírném ohni 15 minut pod pokličkou. Po 10 minutách knedlíky otočte dnem vzhůru a nechte zbývající dobu provařit. Druhou a tak trochu lepší možností je připravovat knedlíky na pařáčku v páře. Až budou hotové, vyjměte je a ihned je propíchněte párátkem nebo dlouhou špejlí, aby vyšla pára a knedlíky se nesrazily.

Rakouská

Rakousko je dnes poměrně malou zemičkou, v minulosti ovšem tvořilo obrovskou mnohonárodnostní monarchii. Rakouská kuchyně je tedy výrazně ovlivněna těmi, kdo do této říše patřili, tedy i kuchyní…

Jak se připravují rakouské bramborové knedlíky

Další velmi oblíbenou variantou sladkých knedlíků jsou bramborové. Můžete si je dopřát v meruňkové, jahodové, višňové nebo švestkové knedlíky. Kromě toho, že uvnitř najdete ovoce, jsou tyto knedlíky obalené osmaženou strouhankou smíchanou se skořicí. Co budete na tyto knedlíky potřebovat? 1 kg brambor, 500 g ovoce, 270 g hrubé mouky, 30 g krupice, 50 g strouhanky, 60 g sádla nebo másla, 80 g másla, lžička skořice, 1 vejce, sůl a cukr na posypání.

Nejprve dejte vařit brambory ve slupce. Uvařené je nechte trochu vychladnout a oloupejte. Rozmačkejte je a přidejte 60 g sádla/másla, mouku, vejce a krupici. Rychle zpracujte těsto, aby bylo hladké. Vytvořte dlouhý váleček a nakrájejte plátky silné jako palec. Každý plátek rozmáčkněte, dejte do něj ovoce a rukama vytvořte knedlík. Těsto musí být hezky spojené, nesmí v něm být otvory.

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a do osolené vody vhoďte postupně všechny knedlíky. Vařte zhruba 5 minut, dokud nevyplavou, pak by měly být hotové, můžete zkusit jeden rozpůlit. Připravte si na pánvičce strouhanku, kterou zpěníte na másle. Nasypte tam trochu skořice a promíchejte. Uvařené knedlíky vyndejte děrovanou naběračkou na knedlíky a nechte odkapat. Dejte stranou do mísy. Postupně je odebírejte, obalte ve strouhance se skořicí, posypte cukrem a podávejte.

Pokud budete chtít ozvláštnění třeba v případě meruňkových nebo švestkových knedlíků, pokud vyndáte pecku, můžete místo ní vložit do ovoce kousek marcipánu. Postaráte se o skvělý chuťový zážitek.

Zdroje informací:
https://www.vienna-unwrapped.com/de
https://www.gutekueche.at/oesterreichische-knoedelvarianten-artikel-2825

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více