Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdá se to nedávno, ale víte, že za pár dní to bude už 30 let, co se otevřela první restaurace McDonald’s v Česku? Mohli jsme poprvé ochutnat Big Maca, nechat si napadat všechny kousky zeleniny na košili a pak to vše završit shakem z kelímku s dvěma oblouky písmene M. Vraťte se s námi do minulosti!

První pobočka ve Vodičkově

Dnes je pro nás McDonald’s běžným občerstvením, když se tady ale 20. března 1992 otevřela v pražské Vodičkově ulici jeho první česká pobočka, byla to velká sláva. Jak uvádí kniha Devadesátky, při slavnostním otevření tekla Bohemka proudem a první „hambáče“ a hranolky rády ochutnávaly i české celebrity. Mezi pozvanými hosty byli třeba herci Jiří Bartoška nebo Josef Abrhám či zpěvačka Lenka Filipová. Nechyběla ani dřívější velvyslankyně Spojených států amerických v České republice a bývalá dětská filmová hvězda Shirley Temple. Jak uvádí Vitalia.cz, při otevření pražské pobočky stálo frontu na nefalšovaný americký hamburger dokonce 11 000 lidí. Při slavnostním otevření ostravské pobočky pro změnu na ulici před provozovnou hrála kapela a vystupovaly mažoretky. Do Mekáče chtěl tehdy zkrátka zajít skoro každý. Bylo to něco nového a po všech novinkách byl po revoluci obrovský „hlad.“

A co děti, mají si kde hrát? 

Tuhle otázku si rodiče klást nemuseli. Děti zde mohly poprvé ochutnat menu určené jen pro ně, tedy dnes už dobře známý Happy Meal s hračkou podle výběru. Zároveň si děti v restauracích mohly nejen hrát, ale dokonce i velkolepě oslavit narozeniny. Všechny tyto atributy byly do té doby u nás nevídané. V McDonald’s ovšem měli i další esa v rukávu. Již tehdy se objevovaly první reklamy, které lákaly nejen na „mekáčové“ speciality, ale vyzdvihovaly taky, jak řetězec funguje. Mimo jiné se zákazníkům zaručovalo rychlé obsloužení a dokonalá čerstvost surovin. Pokud by hamburger nebyl prodán do 10 minut od vyrobení a hranolky do sedmi minut, mělo jídlo skončit v odpadu. Zákazníky lákal i originální interiér. Například ve vstupním prostoru McDonald’s na pražském Andělu byly k vidění kapoty dvou pražských tramvají, na něž navazovaly jídlení stoly. Naproti totiž býval závod na výrobu tramvají ČKD Tatra. 

Big Mac na slavnostní večeři?

V současnosti si můžeme do McDonalda skočit kdykoliv a cheeseburger si dáváme jako běžnou svačinku. V roce 1992 byl ale „Mekáč“ poměrně drahou restaurací, kterou si člověk určitě nemohl dovolit každý den. Třeba oblíbený hamburger stál tehdy 19 korun, což se může zdát v porovnání se současnými 35 korunami poměrně málo, stejně jako v případě Big Maca, jenž stál místo dnešních 89 korun jen 48 Kčs. Musíme ale přihlédnout k faktu, že průměrný plat byl v roce 1993 podle informací Českého statistického úřadu jen 5900 Kč. Současná průměrná mzda ale podle webu Finance.cz činí 38 911 Kč. Z tohoto porovnání vyplývá, že tehdejší cena za Big Mac by odpovídala dnešním 317 Kč. Obyčejný Big Mac tak byl vlastně poměrně luxusním zbožím.

Není tedy divu, že se tehdy do „Mekáče“ chodilo jen při výjimečných příležitostech na sváteční obědy nebo večeře a návštěva McDonalda se dětem dávala jako odměna za vysvědčení. I nabídka se v mnohém proměnila, hlavně tedy rozšířila. Rodina burgerů se rozrostla třeba o McRoyal či Veggie Burger, máme kuřecí nugety Chicken McNuggets a další limitované nabídky. Zato jsme ale přišli o McFilé či legendární McBůček, kterým se dříve McDonald snažil nalákat české zákazníky, zvyklé na poctivou českou stravu. Některé stálice se udržely dosud. Stále máme jablečnou taštičku nebo shaky ve třech příchutích – jahoda, čokoláda a vanilka. To jsou jistoty, na které se zkrátka můžeme spolehnout vždy.

Zdroje informací:
Mcdonalds.cz
Czso.cz
Finance.cz
kniha Devadesátky 
web Vitalia.cz - 
Na otevření prvního McDonald's stálo frontu jedenáct tisíc lidí
Český statistický úřad

 

Recepty k tomuto článku