Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá domácí pařížská šlehačka: Pro přípravu stačí jen dvě suroviny, jeden krok se však nesmí podcenit
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Pařížskou šlehačku si sice můžete koupit, ale ne vždy je k dostání. Není však žádný problém si ji vyrobit doma. A mnohem lepší. Dá se to dokonce připravit více způsoby a určitě stojí za to se je naučit. Šlehačka s chutí kakaa či čokolády je základem mnoha klasických zákusků, ale výborná je například i samotná s čerstvými jahodami.  

Šlehačka do dortů i rohlíčků

Bez pařížské šlehačky se neobejdou klasické pařížské rohlíčky, pařížský dort nebo třeba hit českých cukráren dort Harlekýn. Proč se jí ale říká pařížská, vlastně nikdo neví. I když by se nabízelo, že název získala právě od pařížského dortu nebo rohlíčků, zřejmě to bylo přesně obráceně, a právě tyto zákusky byly pojmenovány po šlehačce s chutí kakaa či čokolády. Jisté však je, že ve Francii tuto šlehačku pod názvem pařížská neznají, a třeba v angličtině je označována jako cream chocolate tedy čokoládová šlehačka. 

Šlehačka nebo krém?

Pařížská šlehačka se k nám dostala zřejmě z Rakouska, jako nedílná součást poctivé vídeňské cukrařiny. U našich sousedů se však označuje jako pařížský krém a pod stejným názvem ji najdeme i ve Velké kuchařce významné osobnosti české gastronomie Viléma Vrabce

Pařížská šlehačka se od té klasické liší hlavně tím, že se do ní přidává právě kakao či čokoláda. Jejím základem je ovšem klasická tučná smetana ke šlehání, která se po spojení s kakaem šlehá stejně jako ta bílá. Jen příprava je trochu zdlouhavější, neboť se kakaová či čokoládová smetana musí nejdřív nechat nejméně 12 hodin vychladit a teprve pak se vyšlehá. Tento krok se nesmí podcenit ani nijak ošidit. Šlehačka totiž potřebuje uzrát a kdybyste jí ten čas nedopřáli, nepovedla by se vyšlehat.

Ta pravá pařížská šlehačka je s kakaem

Pařížská šlehačka se dá připravit několika způsoby. Ta pravá by měla být jen ze smetany ke šlehání, cukru a kakaa. Postup přípravy je snadný. Smetana se přivede v kastrůlku k varu, nasype se do ní kakao (na 200 ml stačí asi 5 lžic kakaa) a cukr podle chuti. Vše se dobře promíchá metličkou a nechá přejít varem. Poté se smetana stáhne z ohně, nechá vystydnout a vychladit v lednici alespoň 12 hodin.

Nakonec už se jen klasicky vyšlehá dotuha. Použít na ni můžete buď běžné holandské kakao, pokud ale netrváte na hodně tmavé šlehačce, můžete zvolit raw kakao, které je světlejší a má ovocnější chuť. Chcete-li něco více neobvyklého, nabízí se zkusit i černé kakao (takové, které dává barvu sušenkám Oreo). Dá se sehnat běžně v obchodech a získáte s ním krásně tmavou netradiční šlehačku. 

Vylepšená čokoládou

Druhým způsobem přípravy pařížské šlehačky je místo kakaa použít čokoládu (na 250 ml smetany se dává 100 g čokolády). Ta může být hořká či mléčná, čím kvalitnější čokoládu použijete, tím lepší bude výsledná chuť šlehačky. S čokoládou je však smetana hutnější a i již zmiňovaný kuchař Vilém Vrabec ji označoval jako pařížský krém.

Stejným názvem se však nazývá i pařížská šlehačka s máslem. Tento krém je pak pevnější a v chladu vydrží delší dobu než samotná pařížská šlehačka. Příprava krému z čokolády je ještě jednodušší než v případě pařížské šlehačky. Čokoládu jen stačí v kastrůlku rozpustit ve smetaně, dobře promíchat a pak nechat pořádně vychladit v lednici. Hotovou čokoládovou šlehačku pak už jen vyšleháte jako v prvním případě dotuha jako klasickou šlehačku.  

Náš tip: Pařížskou šlehačku můžete využít třeba k přípravě oblíbeného zákusku - pařížských rohlíčků. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více