Znojemská omáčka s vepřovým masem: Pro typickou sladkokyselou chuť kromě okurek potřebujete ještě jednu ingredienci
4. 5. 2023 Vaření
Česká kuchyně je plná skvělých omáček. Jednou z nich je i znojemská omáčka. Připravte si ji k obědu s vepřovým masem. Víte, jak omáčku dochutit, aby byla lehce nakyslá a malinko pikantní?
Co je znojemská omáčka
Znojemská omáčka patří vedle svíčkové a koprové a mezi nejoblíbenější omáčky české kuchyně. Je známá svou nakyslou chutí, kterou dodávají kyselé okurky. A právě díky nim získal pokrm název. Připravuje se z nakládaných sladkokyselých okurek, které tolik proslavily Znojmo.
Pokud bychom chtěli být přesní, museli bychom připravovat znojemskou s hovězím masem, konkrétně z hovězího zadního masa. Podobně zavádějící název je i u svíčkové, kdy se nesprávně uvádí svíčková omáčka, a přitom se jedná o část masa.
Znojemská se připravuje s omáčkou z kyselých okurek. Právě tato omáčka zlidověla a podává se v nejrůznějších variantách: s kuřecím masem, krůtím, ale i s vepřovým masem.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do znojemské omáčky
Na dobrou znojemskou omáčku budete potřebovat cibuli, maso, slaninu, hořčici, sůl, pepř a samozřejmě kyselé okurky. Omáčka se zahušťuje nejlépe světlou jíškou.
Jak dochutit znojemskou omáčku?
Základem je dobře osmažená cibulka, spojená s chutí masa a slaniny. Pikantnost dodává hořčice. Znojemská omáčka chutná hlavně po okurkách, pro větší kyselost můžeme přikápnout i trochu láku z okurek. Je lepší přidávat okurky ke konci vaření, budou pak křupavější. Velikost nakrájené zeleniny není tak důležitá, je to jen na našich zvyklostech a chuti, mohou tam být i větší kousky.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na znojemskou omáčku s vepřovým masem
Na znojemskou budete potřebovat: 1 větší cibuli, 600 g vepřové kýty (nebo plecka), 200 g libové slaniny, 2 lžíce plnotučné hořčice, 5-6 kyselých okurek, sádlo, pepř a sůl, asi 1-1,5 l masového vývaru. Jíška na zahuštění: 30 g másla a 40 g hladké mouky.
Jak na to: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Nadrobno nakrájejte i slaninu. V hrnci se silným dnem rozpalte sádlo a slaninu a cibulí na něm osmažte, dokud nebude cibule sklovitá. Maso nakrájejte na malé kousky a přidejte k cibuli. Nechte maso zatáhnout, pak přidejte hořčici, směs opepřete a osolte, promíchejte a zalijte vývarem. Stačí nejdříve tak 2-3 naběračky, aby se maso dusilo. Zbytek dolijete později. Zakryjte maso pokličkou a nechte dusit, dokud není téměř měkké.
Okurky nakrájejte na kousky. Pak si na másle připravte jíšku. V menším hrnku nechte rozehřát máslo a rozmíchejte v něm mouku. Vytvořte světlou jíšku. Jíšku vmíchejte k masu a dobře propojte s tekutinou. Dolijte vývar dle potřeby. Pozvolna dál vařte 20 minut. Ke konci vaření přidejte okurky a případně přikápněte lák. K tomuto pokrmu se hodí rýže, těstoviny, případně knedlíky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak naporcovat kapra? Poradíme, jak připravit filet z kapra krok za krokem
Kapr je naším tradičním vánočním pokrmem. Bohužel mnoho lidí jí kapra jen jednou ročně a když toto období nastane, nevědí si s rybou pořádně rady.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Banana split
Přidáno před 16 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat domácí jíšku a vyhnout se chybám při její přípravě. Potřebujeme na ni kvalitní tuk. Pro pozdější využití ji snadno zmrazíme
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži
Komentáře
31. 5. 2023 18:27
Jinak recept dobrej, tedy bez vajíčka