Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indiánky jako z cukrárny připravíte snadno. Aby sněhová náplň byla vláčná, jemná a nadýchaná, stačí ji vylepšit o jednu důležitou ingredienci
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Indiánky patří k tradičním zákuskům českých cukráren. Víte ale, že podobné moučníky se dělají i mnoha jiných místech světa a všude se jim říká jinak? Všeříkající je anglický název „chocolate coated marshmallow treats“, tedy marshmallou obalené čokoládou. Právě bonbóny marshmallow totiž hmota uvnitř zákusku nejvíc připomíná. 

Sladký čokoládový polibek

Sladkost s bílým středem pokrytá tmavou čokoládou se v nejjednodušší verzi dokonce jen z bonbónů marshmallow připravuje. Jde o pěnové nadýchané bonbóny nabodnuté na špejli a ponořené do čokoládové polevy, která se pak na marshmallow nechá zaschnout, čím vznikne úžasný kontrast měkkého bonbónu a křupavé vrstvy.

Pravá cukrovinka se však skládá ze sněhové náplně umístěné na sušence, oplatce nebo piškotu a je přelitá čokoládovou polevou. Právě protiklad bílé a hnědé dal cukrovince některá z jmen. V mnoha zemích je v názvu ekvivalent anglického slova negro, které označuje lidi afrického původu. Právě černý princ, respektive čierny princ (neboť tak se zákusku říká na Slovensku) je toho dokonalým důkazem, stejně jako negerzoenen v Nizozemsku nebo třeba négercsók (černošský polibek) v Maďarsku.

Proč máme u náš indiánka?

Indiánek se od ostatních pojmenování trochu odlišuje, i když není ojedinělý, třeba ve Slovinsku se používá indijančki. O vzniku názvu se dokonce traduje příběh z 19. století, v němž maďarský vévoda Pálfy pozval do svého divadla ve Vídni indického kouzelníka. A protože chtěl hostům zajistit intenzívnější zážitek, připravil jeho kuchař speciální zákusek, který měl kouzelníka připomínat. Pojmenoval ho indianer, z čehož posléze vznikl indiánek. Tehdy se však uvnitř čokolády ukrývala jen šlehačková vrstva. Obecně se však má za to, že zákusek vznikl v 19. století, ovšem ne v Rakousku, ale v Dánsku. Zajímavostí však je, že v samotném Rakousku se mu říká úplně jinak, a sice Schwedenbombe. 

Dortíky s marshmallow

Základem pravých indiánků nebo spíš marshmallow dortíků je speciální sladká hmota, která svou konzistencí připomíná oblíbené bonbony marshmallow Houbovité bonbóny mající většinou tvar válečku se vyrábějí také převážně z cukru, vody a našlehaných bílků. Původně se do nich dával i kořen slézu (mallow), který dal bonbonům i jejich jméno. Pro větší pevnost se do cukrovinky vmíchává i želatina. Ta se do našich indiánků většinou nepřidává, do těch zahraničních však mnohdy ano.

Jak na domácí indiánky neboli dortíky s marshmallow?

Pokud vás tedy tento malý nadýchaný sněhový zákusek zaujal, můžete si ho připravit podle následujícího receptu, který je vylepšený arašídovými sušenkami, jež slouží jako základ sladkosti. Díky želatině navíc lépe drží a budou se vám jednodušeji připravovat. Jak na to?

Budete potřebovat: 40 g másla pokojové teploty, 30 g křupavého arašídového másla, 2 lžíce světlého třtinového cukru, 2 lžíce cukru, 85 g hladké mouky, špetku soli, ¼ lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky skořice v prášku, ¼ lžičky zázvoru v prášku, ¼ lžičky mletého nového koření. Na domácí mashmallow si připravte: 4 plátky želatiny, 6 středně velkých bílků, 200 g cukru krupice, ½ lžičky prášku do pečiva a 1 lžičku vanilkové esence. Na polevu: 200 g čokolády s vysokým podílem kakaa, 30 g kakaového másla nebo jiného tuku. 

  1. Nejprve si připravte sušenky z arašídového másla. Do mísy dejte máslo a oba druhy cukru. Prošlehejte mixérem do pěny. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici, zázvor a všechno koření. Moučnou směs přidejte do směsi másla a cukru a míchejte, dokud se nespojí. Poté rukama uhněťte  těsto. Zabalte do fólie a dejte asi na 30 minut do lednice odležet.
  2. Předehřejte troubu na 165 °C . Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 5 cm. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 12-14 minut. Vyjměte z trouby a nechte sušenky vychladnout na mřížce.
  3. Želatinu dejte rozpustit do hrnku naplněného ledovou vodou. Odstavte asi na 5-10 minut. Do velké mísy dejte bílky a cukr. Misku položte na hrnec s horkou vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny, a vyšlehejte tzv. švýcarský sníh, to znamená šlehat sníh ve vodní lázni asi 3-4 minuty nebo dokud se cukr úplně nerozpustí a směs nedosáhne teploty 65 °C. Poté stáhněte z ohně, přidejte vymačkané a okapané plátky želatiny a prášek do pečiva. Mixujte asi 10 minut elektrickým mixérem nebo dokud směs nezhoustne a nezíská lesklou konzistenci. Přidejte vanilkovou esenci, promíchejte a spojte.
  4. Marshmallow směs přendejte do cukrářského sáčku opatřeného 1 cm širokou obyčejnou špičkou. Pomocí sáčku naneste na sušenku sněhový bochánek. Na první kopeček naneste ještě druhý nechte vše nechte ztuhnout asi 30 až 60 minut. 
  5. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. V misce nad vodní lázní rozpusťte čokoládu s tukem, nejprve jen 150 g čokolády, pak přidejte zbytek a promíchejte dohladka. Čokoláda by měla být i krásně lesklá a měla by po zaschnutí křupat. Bílou část dortíků pak namočte do polevy, nechte odkapat a ztuhnout na mřížce 30 až 60 minut.

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Chocolate-coated marshmallow treatsMarshmallow
Jernejkitchen.com: Chocolate covered marshmallow cookies
Zserbo.com: Indiáner

Mohlo by vás zajímat

Marie