Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bývalá britská královna Alžběta II. ráda vyráběla čerstvé palačinky.
Zdroj: Iain Cameron / Wikimedia Commons / CC BY 2.0 a freepik/koláž Toprecepty

Spojené království žije korunovací nového krále Karla III., přesto se myšlenky mnohých Britů stále vrací k milované Alžbětě II. Zesnulá panovnice totiž měla ke svému lidu blízko a často ho překvapila tím, jak „obyčejná“ dokázala být. To dokládá i recept, na který upozornil například The Daily Mail, v němž bývalá britská královna učí prezidenta USA, jak připravit dokonalé palačinky.

Slib prezidentovi

Britská panovnice poskytla recept Dwightu D. Eisenhowerovi v roce 1960, uvádí britský deník The Daily Mail. Americký prezident se totiž, společně se svou manželkou Mamie, s Alžbětou II. setkal rok před tím na jejím zámku Balmoral. Zde se nejmocnější muž a žena světa bavili o palačinkách, na které královna slíbila poslat recept.

Přísná dieta vs. sladké

„Když jsem v dnešních novinách viděla vaši fotografii, jak stojíte před grilem a připravujete křepelky, připomnělo mi to, že jsem vám nikdy neposlala recept na palačinky, který jsem vám slíbila,“ napsala v dopisu 34. americkému prezidentovi Alžběta II. Nezapomněla zdůraznit, že se jedná o recept na 16 porcí a je velmi důležité „hodně šlehat“. Zvláštní je, že se královna, držící přísnou dietu, podělila s prezidentem USA zrovna o rady, týkající se sladkého pokrmu.

Královniny tipy

Královna například radila Eisenhowerovi i s tím, na co si má dát při přípravě těsta pozor. „Když palačinek připravuji menší počet, dávám zpravidla méně mouky a mléka, ale ostatní přísady používám tak, jak je uvedeno,“ napsala v dopise do Bílého domu. „Zkoušela jsem také místo cukru použít zlatý sirup (vyrábí se svařením třtinové cukrové šťávy - pozn. red.) nebo třtinovou melasu a bylo to také velmi dobré,“ dodala.

Queen Elizabeth's own pancake recipe (drop scones)
by u/AncalagonArt in PotasticP

Alžbětiny královské palačinky

Na přípravu palačinek podle britské královny budete potřebovat: 4 hrnky hladké mouky, 4 lžíce cukru krupice, 2 hrnky mléka, 2 celá vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky vinného kamene a 2 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla.

Jak na to?

  1. Rozšlehejte vejce, cukr a asi polovinu mléka, přidejte mouku a dobře promíchejte.
  2. Podle konzistence těsta přidejte zbytek mléka, jedlou sodu a vinný kámen. Vmíchejte rozpuštěné máslo.
  3. Po důkladném vyšlehání můžete začít smažit palačinky na rozpálené pánvi s troškou oleje po obou stranách dozlatova. Hotové palačinky naplňte marmeládou nebo ovocem či čokoládou, dle své chuti.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více