Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Soukenický řízek podle normy ČSN: Základem úspěchu je pěkně prorostlý bůček, skvělou vláčnost zajistí i mléko
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Pamětníci si jej možná pamatují z restaurací, na jídelních lístcích dřív totiž soukenický řízek figuroval poměrně často. Připravoval se z bůčku, což z něj dělalo levnější alternativu telecího řízku. Navíc se vše pomlelo, což umožňovalo využít i zbytky, a řízek díky tomu spíš připomínal karbanátek. 

Vynikající řízek z bůčku

Klasický řízek je sice ten vídeňský, milovníci smažených masových specialit ale toho mají na výběr mnohem víc. Někdo upřednostňuje nejpopulárnější z českých řízků, tedy ten z vepřové krkovičky, jiní dávají přednost „zdravějšímu“ kuřecímu nebo krůtímu, další delikátnějšímu z vepřové panenky. Oblíbené jsou i řízky z mletého masa – třeba sekaný nebo holandský vylepšený sýrem.

K nim má poměrně blízko i řízek soukenický, neboť i ten se dělá z mletého nebo nasekaného masa. Speciální je však tím, že jeho základem je pouze vepřový bůček (např. do sekaného či mletého řízku se přidává i hovězí). Dietka to sice žádná není, ale tučné maso zajišťuje dokonale šťavnatou, křehkou a krásně propečenou masovou pochoutku

Trochu záhadný řízek

Původ soukenického řízku není moc známý, což platí i pro jeho název. V každém případě, za minulého režimu šlo o oblíbenou specialitu – dělal se hlavně v dobách, kdy jiné maso bylo hůře sehnatelné. To, zda si na něm pochutnávali v minulosti soukeníci nebo jestli získal název podle podobnosti masové směsi se suknem, není jasné. Jisté však je, že se tento řízek uchoval v paměti mnohých kuchařek a kuchařů až do dnešních dob a stále se v mnoha domácnostech připravuje. 

Směs na řízek je třeba vychladit

Stejně jako běžný řízek se i ten soukenický dělá normálně v trojobalu. Masová směs by měla být před tvarováním řízků důkladně vychlazená, pak se z ní tvarují oválné placičky, které se obalují v mouce, rozšlehaném vajíčku a ve strouhance. I soukenický řízek vyžaduje smažení v dostatečné vrstvě oleje nebo klidně i sádla, aby se podpořila chuť vepřového.

Výborně se k němu hodí vařené brambory, bramborová kaše nebo jej můžete podávat jen zcela jednoduše se zelným salátem. I tento řízek se někdy vylepšoval sýrem. Strouhaný tvrdý sýr se však nepoužíval jako náplň, ale rovnou se vmíchal do masové směsi.

Soukenický řízek podle normy

V minulosti se pokrmy v restauracích, bufetech, ale i cukrárnách nebo mléčných barech připravovaly podle jednotné ČSN. Receptury na ně byly přesně dané a mělo to tu výhodu, že chutnaly všude stejně. Pokud tedy na nějaký pokrm z minulosti vzpomínáte s nostalgií, můžete si jej připravit právě podle ČSN a pravděpodobně bude chutnat tak, jak jej máte uložený ve vzpomínkách. A jak tedy na pravý soukenický řízek?

Na 5 porcí budete potřebovat: 500 g vepřového bůčku s kostí (pěkně prorostlého), 0,5 g soli, 1 menší vejce nebo polovinu (20 g), 100 g mléka (cca 100 ml). Na obalení si připravte: 50 g hladké mouky, 1 vejce (40 g), 50 g mléka (cca 50 ml), 100 g nastrouhané housky, olej na smažení. 

  1. Opláchnutý vepřový bůček pečlivě vykostěte, zbavte chrupavek a kůže, jemně umelte, mírně osolte, přidejte mletý pepř a vejce prošlehané s mlékem. Směs pečlivě promíchejte a dejte vychladit do ledničky. 
  2. Z prochladlé směsi tvarujte ploché 7-10 mm vysoké oválné řízky, postupně je obalte v prosáté mouce, vejcích rozmíchaných s mlékem a osolených, v prosáté strouhané housce a usmažte v horkém oleji dozlatova. Podávejte s bramborami nebo se zeleninovým salátem.

Náš tip: Máte-li v oblibě řízky z vepřového masa, můžete vyzkoušet také třeba tento vepřový řízek naruby podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Syrový F., Nestával A.: Receptury teplých pokrmů

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Krellion

17. 5. 2023 10:13

Na 500g masa (po vykoštění třeba 400) dát jenom 0,5g soli?!
Běžně se do díla dává od 15 do 22g na kilo mletého masa, tohle bude zoufale bez chuti, nebo ne?

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více