Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňský řízek

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Meszarosovabolya Meszarosovabolya

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Na tenko rozklepané telecí maso v křupavé, dozlatova osmažené strouhance. Řeč není o ničem jiném, než o výborném vídeňském řízku, který se řadí mezi speciality rakouské kuchyně. Jakou přílohu k němu zvolíte, je jen na vás.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 058 kJ /
4 555 kcal
Bílkoviny113,39 g
Tuky408,40 g
Vláknina36,00 g
Cholesterol 528 mg
Sodík 199 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy88,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rezne naklepeme, najlepšie pod mikroténom, po obvode narežeme, aby sa pri vysmážaní nekrútili. Krok 2: Nasolíme, obalíme v múke, v osolených vajciach rozšľaných s mliekom a napokon v strúhanke. Krok 3: V hlbšom širokom hrnci rozpálime vyššiu vrstvu oleja, vložíme rezne, prikryjeme pokrievkou a plameň stiahneme hned na polovicu. Krok 4: Vysmážame pomaly po oboch stranách do zlato-červenej farby. Krok 5: Vyberieme, dáme odsať prebytočný tuk na papierovej utierke. Krok 6: Pri servírovaní položíme na každý rezeň tenký plátok čerstvého masla a koliesko citrona. Krok 7: Podávame so zemiakovou kašou, majonézovým zemiakovým šalátom, opekanými zemiakmi, s dusenou ryžou - čo kto rád a s ľubovoľným šalátom alebo kompotom. Prekvapilo ma, že som tu tento klasický recept nenašla.

Zveřejněno 7. 11. 2010

Poznámka autorky Meszarosovabol…

Zdroj: Rakúsko - inak všeobecne známy recept v strednej Europe. Pôvod tohto receptu je v talianskom Miláne. Rezne sa vyklepávajú na tenko, asi na veľkosť panvice a vysmážajú sa na 2x. V prvej panvici vo veľmi rozpálenom oleji niekoľko sekúnd a v druhej panvici so strednou teplotou oleja sa dosmažia z oboch strán. Pravý Viedenský rezeň sa pripravuje zásadne z teľacieho mäsa.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňský řízek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vZE5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňský řízek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vZE5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Hned bych si dala <3

Obaluji zásadně v polohrubé mouce, pak je to daleko vzdušnější. Jo a zkuste bez mouky: napřed strouhanka, pak vajíčko a šup do másla na pánvi!

Martin:
No, a pokud bez mouky a napřed do vajíčka a posléze do strouhanky, tak se pomaličku dostaneme ke kotletě po milánsku (rozdíl je v přípravě masa) :-)

Vlasta Pecka 6. 7. 2016 23:29
Jedna drobná vada v návodu. Pravý vídeňský řízek se smaží zásadně na přepuštěném másle!!!!

Pravda je že valná část Vídeňských receptů pochází z našich kuchyní a naopak za tolik let se v císařské kuchyni vystřídalo neskutečné množství kuchařů , kuchařek a hospodyní že dnes se vůbec neví jestli je to s tama a nebo s tama , jedno je jisté žrádýlka jsou to velice chutné a tenkrát se mazalo jen máslem a sádlem -- teda šmalcem šnycl je jidlo nedělního stolu a slavnostního stolování ze svojí hystorií ať je telecí nebo králíčí <3 u nás na moravě se říká že mlsná huba hotové neštěstí ale nebýt mlsných hub tak jíme zemáky s mlékem tak dobrou chuť kolgové:-p

Uvádza sa aj vyprážanie Viedenských rezňov na horúcej bravčovej masti, na zmesi masti a masla, dokonca na dvoch panviciach na 2x pri vysokej teplote, rezeň má byť vyprážaný, nemá byť dusený či varený v tuku,tenký kúsok masla sa dáva na rezeň pri servírovaní:yes:

No, jak píše rebeka: tak echt Wiener Schnitzel se opravdu smaží na přepuštěném másle.
Vyzkoušejte a nebudete litovat :-)

...a tady je slušně popsaná příloha: http://www.toprecepty.cz/recept/39034-vidensky-bra...

toto nemá chybu :yes:

asi poprvé jsem jedla telecí řízek:-8 je to stráášně dobré:-p:-p každý víkend, vzhledem k ceně telecího ořechu,:-// bychom ho asi mít nemohli, ale jednou za čas.. parááda:-K:-K:yes::yes::yes:
posílám bodík a foto;-):-K
P.S. smažila jsem na přepuštěném másle, bylo to krásně máslově voňavé:-p

Dakujem za každý bodík,ktorý ešte pribudol:-K

Hello, v Nemecku jsem pro zmenu dostala rizek s cervenym zelim a bramborovymi noky:-D:-D:-D, to vis, jiny kraj, jiny mrav. Musim ale uznat, ze to bylo prekvapive dobre.:-D

Špagetko díky za informaci. Já o tom také četla, ale chtěla jsem vědět, jestli jste se s tím někdo setkal. ;-)

Helli, prý občas ano, je to prostě varianta podávání. Ptala jsem se jak tady sousedky, která tam žila ve Vídni a jednak jsem i na šla na internetu - mrkni http://rakousko.travelon.cz/kuchyne/
http://www.maggi.cz/Magazin/Svetova-kuchyne/Rakous...
http://gastronom.blogerka.cz/_/Rakouske-speciality

Já jsem svým dotazem nechtěla rozpoutat diskuzi o velikosti řízku. Já jsem chtěla vědět, zda se skutečně v Rakousku servíruje s volským okem. Máte někdo tu zkušenost?

Telacie stehno stoji u nas 5,29€/kg, nemyslim si ze je to drahe. Inak telaci rezen je skutocne to najlepsie .):yes: Inak ano rezen ma byt cez cely tanier a klasicka gramaz v Rakusku je 250gr.

Žížalka, Hella, ani u nás to nie je s dôchodcami ružové. Väčšinou žijú skromne a po zaplatení mesačnej réžie im toho veľa neostáva, prípadne im vypomáhajú potomkovia. Asi ako u vás.
Ja som bola na jar v rakúskych Alpách, Zell am See, v reštaurácii, kde podávali Big rezeň, u nás by ho dali asi štyrom - piatim hosťom...(hmotnosť si nepamätám) Bol z bravčového mäsa. Rezne sú proste - rezne, ktože by ich nemal rád, smažia sa v každej rodine...

Načíst další komentáře (10)

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
teleci rizek, telecí řízek podle pohlreicha, vídeňský řízek podle pohlreicha, videnske řizky, telecí řízky, telecí řízek recept, telecí řízky podle pohlreicha, telecí řízky recept, vídenský telecí řízky, telecí rizek recepty, videnske telecí řízky, vídeňských rizek, vídeňský vepřový řízek, recept na telecí řízek, telecí řízky recepty, vídeňský řízek podle pohlreich, vídeňský vepřový plátek, vídeňský plátek, pravý holanský řízek, vídeňské řízky recept

Suroviny:
ořechy, máslo, citron, mouka, mléko, vejce, strouhanka, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu