Vídeňský řízek

Meszarosovabolya Kuchařka: Meszarosovabol…

Doba přípravy: 20 minút + príprava 4 porce Hovězí maso 25 názorů

Suroviny

600 g telecího ořechu pokrájeného
4 malé a tenké plátky masla
4 platky citronu
mouka
mléko
2 vejce
jemná strouhanka
olej
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rezne naklepeme, najlepšie pod mikroténom,po obvode narežeme, aby sa pri vysmážaní nekrútili.

  2. Nasolíme, obalíme v múke, v osolených vajciach rozšľaných s mliekom a napokon v strúhanke.

  3. V hlbšom širokom hrnci rozpálime vyššiu vrstvu oleja, vložíme rezne, prikryjeme pokrievkou a plameň stiahneme hned na polovicu.

  4. Vysmážame pomaly po oboch stranách do zlato-červenej farby.

  5. Vyberieme, dáme odsať prebytočný tuk na papierovej utierke.

  6. Pri servírovaní položíme na každý rezeň tenký plátok čerstvého masla a koliesko citrona.

  7. Podávame so zemiakovou kašou, majonézovým zemiakovým šalátom, opekanými zemiakmi, s dusenou ryžou - čo kto rád a s ľubovoľným šalátom alebo kompotom. Prekvapilo ma, že som tu tento klasický recept nenašla.

Poznámka

Zdroj: Rakúsko - inak všeobecne známy recept v strednej Europe. Pôvod tohto receptu je v talianskom Miláne. Rezne sa vyklepávajú na tenko, asi na veľkosť panvice a vysmážajú sa na 2x. V prvej panvici vo veľmi rozpálenom oleji niekoľko sekúnd a v druhej panvici so strednou teplotou oleja sa dosmažia z oboch strán. Pravý Viedenský rezeň sa pripravuje zásadne z teľacieho mäsa.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 667 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vídeňský řízek

  • casino casino

    Martin:
    No, a pokud bez mouky a napřed do vajíčka a posléze do strouhanky, tak se pomaličku dostaneme ke kotletě po milánsku (rozdíl je v přípravě masa) :-)

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Obaluji zásadně v polohrubé mouce, pak je to daleko vzdušnější. Jo a zkuste bez mouky: napřed strouhanka, pak vajíčko a šup do másla na pánvi!

    Odpovědět

  • Vlasta Pecka Vlasta Pecka(neregistrovaná)

    Jedna drobná vada v návodu. Pravý vídeňský řízek se smaží zásadně na přepuštěném másle!!!!

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Pravda je že valná část Vídeňských receptů pochází z našich kuchyní a naopak za tolik let se v císařské kuchyni vystřídalo neskutečné množství kuchařů , kuchařek a hospodyní že dnes se vůbec neví jestli je to s tama a nebo s tama , jedno je jisté žrádýlka jsou to velice chutné a tenkrát se mazalo jen máslem a sádlem -- teda šmalcem šnycl je jidlo nedělního stolu a slavnostního stolování ze svojí hystorií ať je telecí nebo králíčí <3 u nás na moravě se říká že mlsná huba hotové neštěstí ale nebýt mlsných hub tak jíme zemáky s mlékem tak dobrou chuť kolgové:-p

    Odpovědět

  • evaebertova evaebertova

    Uvádza sa aj vyprážanie Viedenských rezňov na horúcej bravčovej masti, na zmesi masti a masla, dokonca na dvoch panviciach na 2x pri vysokej teplote, rezeň má byť vyprážaný, nemá byť dusený či varený v tuku,tenký kúsok masla sa dáva na rezeň pri servírovaní:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    No, jak píše rebeka: tak echt Wiener Schnitzel se opravdu smaží na přepuštěném másle.
    Vyzkoušejte a nebudete litovat :-)

    ...a tady je slušně popsaná příloha: http://www.toprecepty.cz/recept/39034-vidensky-bra...

    Odpovědět

  • max max (neregistrovaný)

    toto nemá chybu :yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    asi poprvé jsem jedla telecí řízek:-8 je to stráášně dobré:-p:-p každý víkend, vzhledem k ceně telecího ořechu,:-// bychom ho asi mít nemohli, ale jednou za čas.. parááda:-K:-K:yes::yes::yes:
    posílám bodík a foto;-):-K
    P.S. smažila jsem na přepuštěném másle, bylo to krásně máslově voňavé:-p

    Odpovědět

  • Dakujem za každý bodík,ktorý ešte pribudol:-K

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    Hello, v Nemecku jsem pro zmenu dostala rizek s cervenym zelim a bramborovymi noky:-D:-D:-D, to vis, jiny kraj, jiny mrav. Musim ale uznat, ze to bylo prekvapive dobre.:-D

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Špagetko díky za informaci. Já o tom také četla, ale chtěla jsem vědět, jestli jste se s tím někdo setkal. ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Helli, prý občas ano, je to prostě varianta podávání. Ptala jsem se jak tady sousedky, která tam žila ve Vídni a jednak jsem i na šla na internetu - mrkni http://rakousko.travelon.cz/kuchyne/
    http://www.maggi.cz/Magazin/Svetova-kuchyne/Rakous...
    http://gastronom.blogerka.cz/_/Rakouske-speciality

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Já jsem svým dotazem nechtěla rozpoutat diskuzi o velikosti řízku. Já jsem chtěla vědět, zda se skutečně v Rakousku servíruje s volským okem. Máte někdo tu zkušenost?

    Odpovědět

  • Moshe Moshe

    Telacie stehno stoji u nas 5,29€/kg, nemyslim si ze je to drahe. Inak telaci rezen je skutocne to najlepsie .):yes: Inak ano rezen ma byt cez cely tanier a klasicka gramaz v Rakusku je 250gr.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Žížalka, Hella, ani u nás to nie je s dôchodcami ružové. Väčšinou žijú skromne a po zaplatení mesačnej réžie im toho veľa neostáva, prípadne im vypomáhajú potomkovia. Asi ako u vás.
    Ja som bola na jar v rakúskych Alpách, Zell am See, v reštaurácii, kde podávali Big rezeň, u nás by ho dali asi štyrom - piatim hosťom...(hmotnosť si nepamätám) Bol z bravčového mäsa. Rezne sú proste - rezne, ktože by ich nemal rád, smažia sa v každej rodine...

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: teleci rizek telecí řízek podle pohlreicha vídeňský řízek podle pohlreicha videnske řizky telecí řízky telecí řízek recept telecí řízky podle pohlreicha telecí rizek recepty telecí řízky recept videnske telecí řízky vídenský telecí řízky vídeňský vepřový řízek recept na telecí řízek vídeňských rizek telecí řízky recepty vídeňský řízek podle pohlreich vídeňský vepřový plátek vídeňský plátek pravý holanský řízek recept telecí řízek

Zapomněl/a jsem heslo