Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Konfitovaný česnek
Zdroj: Toprecepty, holka ze severu

Konfitování je prastará metoda konzervace, díky které docílíme nejen delší trvanlivosti, ale také jemné a bohaté chuti nejen masa. Konfitovat se dá i zelenina nebo ovoce a v případě česneku získáte přísadu do mnoha pokrmů od pomazánek až po luxusní polévky a omáčky.

Francouzi vždy věděli, co je dobré

Mohlo by se zdát, že pojem konfitování se ve světě vyšší gastronomie používá posledních pár let. Ve skutečnosti jde o prastarou metodu, která má své kořeny v tradiční francouzské kuchyni stejně jako mnoho dalších kulinářských objevů využívaných nejen předními šéfkuchaři po celém světě.

Termín confit pochází ze starofrancouzského slova confire, což by se dalo v tomto kontextu přeložit jako zachovat nebo naložit. Konfitování se v dobách kdy ještě neexistovaly lednice využívalo jako způsob dlouhodobého uchování masa, především husího nebo kachního, jejich pomalým vařením a uchováním ve vlastním tuku nebo oleji. Tuk, ve kterém je maso naloženo, zabrání přístupu vzduchu a také bakterií, které se zde nemohou množit.

Konfitované maso bylo a je dodnes považováno za delikatesu pro svou jemnou a bohatou chuť, šťavnatost i konzistenci. V současné době se však tato metoda neomezuje pouze na maso, ale používá se také pro konzervování a zvýraznění chuti různých druhů zeleniny a dokonce i citrusových plodů.

Kupříkladu konfitování česneku je skvělý způsob, jak nejen obohatit pokrmy o skvělou chuť, ale také zmírnit obtíže, které u některých osob konzumace čerstvého česneku může vyvolat.

Konfitování česneku

Konfitování v olivovém oleji sice zabere nějaký čas, výsledek ovšem bude vynikající a česnek upravený tímto způsobem lze také déle uchovávat v lednici nebo spíži. Jak na to?

Stroužky česneku oloupejte, ale ponechte jim poslední tenkou vrstvu slupky. V kastrolku stroužky zalijte olivovým olejem a zahřejte pod bod varu (na 75-80 °C). Kastrolek vložte do trouby vyhřáté na 80 °C na 1 hodinu. Zahřívání na sporáku lze vynechat, doba pobytu v troubě se však prodlouží asi o 30 minut.

Pro dokonalý výsledek je důležité, aby olej nezačal vřít, proto je ideální hlídat jeho teplotu kuchyňským teploměrem.

Vychladlý česnek i s olejem přemístěte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici. Česnek musí být v oleji celý ponořený, podle potřeby tedy případně olej přidejte. Aby konfitovaný česnek vydržel co nejdéle, musí být sklenice, víčko i nástroj, kterým česnek odebíráte, perfektně čisté, aby bakterie neměly šanci obsah znehodnotit. Při dodržování těchto pravidel vydrží česnek minimálně 4 měsíce.

Před použitím se česnek jednoduše vyloupne z tenké slupky, která mu rovněž prodlužuje trvanlivost.

Ochucený konfitovaný česnek

Do oleje se dají přidat i další ingredience, díky kterým bude konfitovaný česnek i olej jemně ochucený. Skvěle se k němu hodí rozmarýn, tymián, bobkový list nebo chilli, ale dá se experimentovat i s olivami nebo sušeným ovocem. Je ovšem třeba myslet na to, že přidají-li se do oleje čerstvé bylinky a další suroviny, znatelně zkrátí svou přítomností trvanlivost konfitovaného česneku.

Kam použít konfitovaný česnek?

Využití konfitovaného česneku je opravdu široké. Dá se jednoduše namazat na čerstvé či opečené pečivo s trochou soli místo másla i použít jako hlavní ingredience do netradiční česnekové pomazánky. Skvěle ochutí jakékoli směsi, ať už jde o ty s masem nebo zeleninou. Česnečka s konfitovanou základní surovinou by obstála i v luxusní restauraci stejně jako libovolné pesto, do kterého se takto upravený česnek přidá místo syrového.

Konfitovaný česnek obohatí také různé druhy příloh. Dá se přimíchat například dětem do bramborové kaše, skvěle chutná i s pohankou nebo kroupami a také může ozvláštnit studené či teplé saláty.

LeMagret.fr: Le confit, qu’est-ce que le confit?
AcademieDuGout.fr: Ail Confit

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více