Burgundské hovězí podle francouzské kuchařky - Boeuf bourguignon

Suroviny 6 porcí

1,25 g hovězí kýty
25 g uzeného vepřového bůčku
20 malých cibulek (ideálně šalotky)
bouquet garni
lžíce sádla
1 láhev dobrého červeného vína ideálně z oblasti Burgundska
2 lžíce polohrubé mouky
sůl
pepř
muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolku bez jakéhokoli tuku necháme škvířit na kostičky nakrájený bůček s celými cibulkami. Když oboje zezlátne, vyjmeme je.

  2. Do kastrolu dáme sádlo a maso nakrájené na velké kostky. Opékáme na nepříliš prudkém ohni (sádlo se nesmí přepalovat), maso opečeme dozlatova.

  3. Pak zasypeme moukou, kterou necháme zasmahnout, zalijeme červeným vínem a podle potřeby dolijeme vodou, aby maso bylo právě potopeno. Posolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, bouquet garni a přivedeme k varu.

  4. Pak okamžitě snížíme teplotu, vhodíme kostičky bůčku a necháme bublat 1 a půl až 2 hodiny. Před ukončením, tj. asi 20 minut, dáme zpět k masu cibulky.

  5. Podáváme s vařenými brambory, případně hranolky.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem našla ve staré kuchařce, kterou mi věnovala babička, a protože tu takový ještě není a mohl by někoho inspirovat, dovolila jsem si jej přidat. Takže: (zatím) bez fotky, ale brzy se na hovězí po burgundsku chystám, tak ji pak přidám .-)

Bouquet garni: svazeček z petrželové natě, bobkového listu, tymiánu, někdy i majoránky a česneku svázaný nití a vložený do nádoby, v níž se vaří maso.

Citováno: http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/bo... .

Komentáře k receptu Burgundské hovězí podle francouzské kuchařky - Boeuf bourguignon

  • Kaill Kaill

    a když už tak od nejlepší autorky Francouzské kuchařky Julie Child http://www.apetitonline.cz/recepty/6449-boeuf-bourguignon-podle-julie-child.html

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    Pietro : Super, tak se s námi podělte, za recept budeme všichni rádi. :-)

    Odpovědět

  • Kaill Kaill

    Pietro : pravda pravdoucí

    Odpovědět

  • Pietro Pietro (neregistrovaný)

    Lidi az si date nekdy Francouzky original tak recepty vasich babicek pujdou do kose a uz nic jineho nebudete chtit nepocestujte jidla ktera nepochazeji od nas! Ja sem varil tri roky s francouzem ve francouzke kuchyni. Tak vim o cem mluvim. recept dobry ale na original to nema.

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    Eliza: Eli, děkuji za vyzkoušení i pěkné fotky:-K:yes:.
    P.S. Mrkev dávám taky, i když v původním receptu psaná není ;-);-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Tak Daní, je to dobrota.:-p Jen jsem podle zvyku přidala kolečka mrkve, máme ji tam rádi. Posílám bod a obrázky.:-):yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    danielle72: tedy, čtyřicet, protože dvacet by bylo málo - Pepo, promiň, já se spletla!!! :-))

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    :yes::yes: dobrota :-p:yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autor receptu)

    1974andrea: Oloupu, všech dvacet:-! - předpokládám totiž, že to uděláš z dvojnásobného množství, aby na mě zbylo:-D;-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Burgunda ,jedině s vínem a svazkem bylinek.:yes: Pomalé dušení a úspěch zaručen.:-K

    Odpovědět

  • jana jana(neregistrovaná)

    Děvčata díky za vyčerpávající komentáře k receptu! :-D:-)):-O

    Odpovědět

  • zizala zizala

  • spagetka spagetka

    maris: ještě ty si ze mě dělej srandu :-//:-//:-D:-D:-D:-D, ano richtig :-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    spagetka: špagi, Burgundská s párečkama určitě ne, ale asi myslíš Frankfurtskou;-):-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Dani, Burgundské hovězí miluju, no vidíš a já tam mám malinko něco jiného - párečky, recept taky po babce a teď se budem hádat, kterej je pravej, chááá :-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: burgundské hovězí hovězí burgundské na víně hovězí bourguignon hovězí burgundské burgundske maso hovězí kýta po burgundsku burgundská vepřová kýta hovězi bourgignon boeuf bourguignon burgunskě hovězí hovězí po burbunsku boeuf bourguignon recept francouzská kuchařka julie child hovězí burgignon hovězí burgundská burgunské hovězího masa hovězí po francouzku burgundske burgundská hovězí burgundske hovězí maso