Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušená mrkev podle receptu redaktorky Hanky: Na moravskou delikatesu je potřeba hodně másla, kuřecí vývar a zakysaná smetana
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

"Moravská" verze dušené mrkve podle rodinného receptu redaktorky Hanky je důkazem toho, že na první pohled obyčejné jídlo se může stát chuťově výjimečným pokrmem. Hodí se jako příloha k masu, nejlépe ale chutná jen samotná s vařenými bramborami.

Dušená mrkev jako delikatesa

Dušenou mrkev zná většina z nás ze školních jídelen a mnozí k ní nechovají ty úplně nejvřelejší vztahy. Dřív byla mrkev tou nejobyčejnější oblohou, byla totiž levná a připravená za okamžik. Vzhledem k tomu, že mrkev seženete v obchodech po celý rok, můžete si dušenou mrkev připravit kdykoliv.

Z té jarní, svěží, křehké a šťavnaté je ale nejlepší, neboť ta vyniká nejen čerstvostí, ale i příjemně nasládlou chutí. Vždy je lepší vybírat menší a tenčí mrkve, které se lépe podusí doměkka. Pokud máte ještě staré zásoby, je lepší mrkev předem povařit. Vývar z povařené mrkve pak lze využít na dušení.

Jak vylepšit dušenou mrkev?

Dušená mrkev se dá dělat na mnoho způsobů. Většinou se mrkev krájí na větší kousky nebo rozpůlené plátky, stejně tak ji ale můžete i nastrouhat buď najemno nebo nahrubo. Příprava je pak snadná, v nejjednodušší verzi stačí mrkev jen zalít v hrnci vodou a podusit doměkka, přičemž nakonec se pokrm obvykle ještě zahušťuje moukou. I toto prosté zeleninové jídlo se dá ale mnoha způsoby vylepšit, a to dokonce natolik, že taková dušená mrkev zachutná i zapřisáhlým masožravcům. 

  • Základem lepší chuti je především tuk, nejlépe máslo, ale může být i olivový olej pro dietnější variantu. Tuk je totiž nositelem chuti a navíc pomáhá lépe vstřebávat všechny živiny z mrkve.  
  • Pokud chcete mrkev povýšit na něco víc, než jen dušenou zeleninou podávanou při zažívacích obtížích s rozvařenou rýží, je vhodné přidat i cibulku a také nějaké koření
  • K dušené mrkvi se báječně hodí například muškátový oříšek. Vhodné jsou i další druhy koření, třeba skořice v kombinaci s medem.
  • Pro delikátnější chuť můžete mrkev podusit s trochu vína, pro osvěžení chuti lze rovněž přidat i nastrouhané jablko
  • Dobře se k dušené mrkvi hodí i spojení česnek s čerstvými bylinkami, jako jsou petržel nebo tymián. Pokrm pak bude mnohem aromatičtější a delikátnější. 
  • K dušení je třeba použít nějakou tekutinu. Lepší chuti dosáhnete pomocí vývaru - zeleninového nebo kuřecího. Použít ovšem lze i voda z předvařené mrkve. 
  • Hotový pokrm se doporučuje i trochu okyselit, nejlépe citronovou šťávou. Můžete přidat i trochu cukru.
  • Pro exotičtější chuť přidejte do dušené mrkve šťávu z jednoho pomeranče a jemně nastrouhaný zázvor.

Dokonalá dušená mrkev na moravský způsob

Svůj ověřený recept na dušenou mrkev mají i v rodině redaktorky Hanky: „Dušenou mrkev dělám zásadně jako moje maminka s kysanou smetanou a nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Recept je to moravský a původně je od mé babičky (maminčiny tchyně) z Hranic na Moravě. Mamince prý nikdy klasická dušená mrkev moc nechutnala, ale tahle ji už kdysi dávno na Moravě zaujala a od té doby vaří už jen tu. A já ji od ní ráda přebrala, i když mně v dětství chutnala i ta dušená mrkev s mletým masem ze školní jídelny.“ 

Pokud moc klasické dušené mrkvi nefandíte a rádi byste vyzkoušeli právě tu moravskou, která má díky zakysané smetaně hezky svěžejší chuť, můžete si ji připravit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 200-300 g mrkve, 200 ml zakysané smetany, 1 cibuli, 1-2 lžíce másla, sůl, pepř, 1 lžičku hladké mouky, vývar podle potřeby, sůl a pepř, petrželku nebo jiné bylinky na ozdobu. 

  1. Mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Cibulku oloupejte a nasekejte najemno. 
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a cibulku na něm nechte zesklovatět. Pak přidejte nastrouhanou mrkev, podlijte vývarem a dejte dusit. 
  3. Zaprašte lžičkou hladké mouky a nechte provařit. Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany a už nevařte, jen nechte prohřát. Mrkev dochuťte solí a pepřem a nakonec posypejte velkým množstvím nasekané hladkolisté petrželky.
  4. Místo petrželky můžete použít i pažitku nebo libeček. Případně je možné pokrm i trochu dokyselit citronovou šťávou. Podávejte s vařenými ranými bramborami. Můžete ji přidat i jako přílohu k pečenému masu, nejlépe chutná s vepřovým, hodí se ale i ke kuřeti. 

Náš tip: Vynikající dušenou mrkev si také můžete snadno připravit podle následujícího video receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více