Mrkev dušená na víně

hosta Kuchařka: hosta

Bezmasá jídla 7 názorů

Suroviny

svazek mrkve
1 cm plátek másla
3 lžíce oleje
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce dijon hořčice
1 dcl bílého vína
1/2 najemno nastrouhaného jablka
1/2 lžičky zázvoru
sůl
pepř
hrst posekané petrželky
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev očistíme a nakrájíme na drobné nudličky. V kastrole nebo na hlubší pánvi rozehřejeme olej s máslem, mrkev na něm ze všech stran opečeme - no - k opečení to má daleko, spíše se trochu podusí. Až se vypaří tekutina, přidáme cukr, promícháme a necháme trošku zkaramelizovat.

  2. Potom do mrkve přijde vše ostatní - hořčice, jablko, víno (pokud máte k dispozici jablečné víno nebo cider, není třeba jablko přidávat). Přiklopené dusíme zhruba dalších 10 minut. Tekutina se musí skoro všechna odpařit, zůstane jen lehce zahoustlá šťáva.

  3. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme špetku zázvoru. Promícháme s posekanou petrželovou natí a může se podávat - jako příloha k masu, jen tak s bramborem a nebo vůbec JEN TAK.

Poznámka

Proč je mrkev oranžová? Přidávám z Designreaderu vyčtenou zajímavou, pro mne novou informaci:

"Překvapivě se jedná o politický design, propagandu. Ještě před pár sty lety byla mrkev škaredá a nažloutlá. Dnes se nám doma válí čerstvě geneticky nadesignovaná hypermrkev. Kde se vzala její příjemně teplá barva? V 17. století se nizozemští pěstitelé rozhodli vykultivovat mrkev oranžovou, aby vzdali hold Vilému Oranžskému, vůdci revoluce a osvoboditeli od španělskému režimu. A tak byla vymazána tisíciletá tradice fialových, bílých a žlutých mrkví."

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 207 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mrkev dušená na víně

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    :-)) :-)) :-)) Ja by som musela mať toho vína 10-násobne viac , aby som ochutnala. :-)), ale vyzerá to neskutočne a že je to chutné napochybujem. ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tohle mi uniklo, no, rozhodně budu realizovat :-p:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    chocolate: to mám radost, že ti chutná - u nás je dnes taky;-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Mrkev je vyborna, musim se krotit, abych ji nesnedla na posezeni:-8.Kombinace s vinem, jablkem a zazvorem nema chybu.
    Posilam zaslouzeny bod a dekuji za dalsi skvely recept, ukladam.

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p Mrkev mám ráda v jakékoliv úpravě, určitě vyzkouším;-):-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    JEN TAK!!!:yes::-))

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Jitu, mrkev je moje oblíbená zelenina, ani dětem se nikdy nepříčila a ve Tvém podání ji určitě vyzkouším :-p:yes::-K +1. bodík:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: dušená mrkev mrkev recepty dušená mrkev recept mrkev na víně recept na dušenou mrkev recepty na dušena mrkev recepty dušená mrkev recepty z mrkve recepty na dušenou mrkev mrkev v receptech recepty mrkev dušená mrkev recepty mrkev dušena recept dušená mrkev na červeném víně dusena mrkev na cervenem vine recept dušená zelenina na víně mrkev vino mrkev dusena mrkev - recepty recept mrkev