Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hnědé máslo se hodí do dezertů i slaných pokrmů. Aby mělo typickou oříškovou chuť, je třeba ve správný okamžik vypnout sporák
Zdroj: Wikimedia Commons, By H. Alexander Talbot - BrownButterPouring, CC BY 2.0

Hnědé máslo je specialita hojně využívaná ve francouzské kuchyně a najdete ji v receptech na různé speciality. Podobá se trochu přepuštěnému máslu. Hnědé máslo se ale připravuje déle, zkrátka až do té doby, než jeho barva bude připomínat karamel. Jen pozor, abyste ho nespálili. 

U hnědého másla záleží na každé vteřině

Zní to sice jako nějaké výjimečná specialita, ale na přípravu potřebujete jen obyčejné máslo, které koupíte v každém obchodě. Není nutné ani žádné speciální náčiní, vystačíte si jen s rendlíkem a nějakou metličkou. Jediné, co si musíte opravdu hlídat, je čas. V případě hnědého másla je totiž třeba vychytat tu pravou chvíli, aby mělo tu pravou barvu a chuť a nepřepálilo se příliš. Stačí jen vteřina, máslo se spálí a chutná pak hořce. 

Máslo s chutí oříšků

Na hnědé máslo můžete narazit v mnoha receptech francouzské kuchyně, kde se mu říká beurre noisette neboli oříškové máslo podle výrazné chuti po oříšcích –ty v něm ovšem žádné nejsou. Díky této výjimečné vlastnosti je hnědé máslo ideální ingrediencí do moučníků, třeba do pravých francouzských palačinek crépes, do populárního moučníku french financiers podobného makronkám, o němž jsme psali nedávno, nebo do banánového chlebíčku. Kromě toho je můžete použít na další druhy pečiva, ale i do omáčky na maso či těstoviny. Oživí a ořechovou chutí obohatí každý recept, který vyžaduje běžné rozpuštěné máslo. 

Aby máslo správně zkaramelizovalo

Kouzlo přípravy hnědého másla spočívá v tom, že se mléčná sušina v másle nechá zkaramelizovat. Při dlouhém zahřívání a rozpouštění másla se mléčná sušina usazuje na dně rendlíku, kde pak pomalu hnědne. Doba vaření závisí na tom, kolik másla použijete, na množství tepla (nejlepší je rozpouštět máslo při střední teplotě) a na velikosti dna hrnce nebo pánve. Nejlepších výsledků dosáhnete při použití robustní a silné pánve, která zajistí rovnoměrný ohřev. Pokud chcete, aby se máslo rozpustilo rychleji, před přidáním do pánve ho nejprve nakrájejte.

Jak připravit hnědé máslo

Příprava hnědého másla je jednoduchá, ale vyžaduje trpělivost a pozornost. Jak tedy nejlépe postupovat?

  1. Na přípravu použijte kvalitní neochucené a nesolené máslo s vysokým obsahem tuku.
  2. Máslo dejte do hrnce a při mírné teplotě je pomalu zahřívejte, dokud se nezačne rozpouštět a vařit. Během rozpuštění se na jeho povrchu začne vytvářet pěna. Příležitostně míchejte, aby se zamezilo připálení.
  3. Postupně, jak se voda z másla odpařuje, máslo začíná hnědnout. Při vaření si všimnete výrazné oříškové vůně. Můžete také sledovat, jak se během procesu hnědé máslo postupně změní z tekutého stavu na hustší konzistenci.
  4. Jakmile dosáhne hnědé barvy, okamžitě odstraňte hrnec z ohně. Hnědé máslo se může rychle přepalovat, takže je důležité sledovat proces a odstavit ho včas.
  5. Hotové hnědé máslo přeceďte přes jemné sítku nebo gázu, abyste odstranili tmavší usazeniny, který se vytvořily během hnědnutí. Tak získáte jemnější a čistší hnědé máslo.
  6. Stejně jako každé rozpuštěné máslo i to hnědé ztuhne, jakmile je nějakou dobu při pokojové teplotě. Po ztuhnutí skladujte hnědé máslo dobře přikryté v lednici po dobu 5 dnů. Případně je můžete zabalit do plastové krabičky a skladovat v mrazáku až 3 měsíce.

Náš tip: Hnědé máslo zajímavě ochutí čerstvá šalvěj. Šalvějové máslo se hodí třeba na těstoviny nebo domácí noky. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více