Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

French financiers: Vláčné francouzské koláčky chutnají skoro jako makronky. Jsou jednodušší a specifickou vůni jim dodá hnědé máslo
Zdroj: Toprecepty, dvevtroube

Drobné pečivo zvané french financiers nebo zkráceně financiers patří k méně známým francouzským druhům pečiva. Možná není tak slavné jako populární makronky, z hlediska chuti se jim ale určitě vyrovná. Báječné spojení másla a mandlí v křupavé krustě určitě stojí za vyzkoušení. 

Koláčky jako zlaté cihličky

French financiers je ve Francii oblíbené pečivo s poměrně dlouhou historií. Tyto rozkošné malé kousky mají většinou podobu podlouhlých cihliček (dokonce jsou k dostání i speciální formy na financiers, které se dají koupit i u nás), jimž koláčky zřejmě vděčí za svůj název. Říká se totiž, že svým tvarem měly připomínat cihly zlata, odtud právě pramení název odkazující k financím. Na tvaru se ale dnes již tak nelpí a mnozí pekaři je pečou třeba i ve formách na muffiny. Ostatně možná to i s tím názvem bylo úplně jinak. 

Druhý příběh totiž praví, že podobné malé koláčky ovšem oválného tvaru prý vymyslely jeptišky řádu Navštívení Panny Marie v 17. století. Podle nich pak byly nazývány visitandines neboli vizitantky – právě tak se totiž tomuto ženskému řeholnímu řádu říkalo. Zajímavé je, že dodnes některé pekárny ve Francii pečivo pod tímto názvem prodávají. Později se na financiers zapomnělo, recept pak až v 19. století oživila jedna pekárna v Paříži nacházející se poblíž pařížské burzy a místní finančníci si je velmi oblíbili, neboť se bez problémů daly přenášet v kapse, aniž by se poškodily, a snadno dodaly energii během náročného dne.  

Moučník na jedno či dvě sousta

Financiers jsou ideální malou chuťovkou, když máte chuť opravdu na něco sladkého. Jsou totiž akorát tak jednou do pusy a vzhledem k tomu, jak jsou sladké, je to pro mnohé ideální velikost. Pokud jde o ingredience, jsou financiers hodně podobné již zmiňovaným francouzským příbuzným makronkám. I ony jsou křehké tak, že jejich povrch připomíná vaječnou skořápku. Od makronek je však odlišuje jedna ingredience, která je však u financiers nesmírně důležitá, a tou je tzv. hnědé máslo neboli beurre noisette, jemuž koláčky vděčí za příjemnou oříškovou chuť. Oproti makronkám jsou hlavně méně složité na přípravu a nevyžadují tak technologicky náročné postupy. 

Křehké citronové financiers

Pokud vám tedy doma zbydou bílky a na makronky si netroufáte, jsou financiers ideálním moučníkem, který uspokojí vaše chutě na sladké a křehké bílkové pečivo. Financiers se dělají buď obyčejné jen mandlové, nebo se zdobí ořechy, třeba pistáciemi, a někdy i ovocem podle sezony. Výborně se na ně hodí hlavně jahody. Dochutit se mohou i vanilkou, případně můžete vyzkoušet také svěžejší citronovou variantu podle originálního francouzského receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 100 g mandlové mouky nebo mletých mandlí (pro ještě výraznější mandlovou chuť můžete mandlový prášek na plechu několik minut opékat, aby trochu zhnědly), 100 g másla, 120 g cukru, 50 g hladké mouky, 3 bílky, 1 citron a několik plátků mandlí. 

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte cukr, mouku a mandlovou mouku. Pak přidejte kůru a šťávu z citronu. 
  2. Máslo rozpouštějte při mírné teplotě, dokud nezačne hnědnout a barevně nepřipomíná světlejší karamel. Průběžně promíchejte, aby se máslo nepřipálilo. Máslo by mělo nakonec krásně vonět po oříšcích. Z bílků ušlehejte tuhý sníh
  3. Ke směsi mouky a cukru přilijte rozpuštěné máslo a vmíchejte sníh z bílků.
  4. Malé formičky na financiers nebo madlenky či muffiny naplňte do dvou třetin a před vložením do trouby je posypejte plátky mandlí. Vložte je do předehřáté trouby a pečte asi 12 minut při teplotě 180 °C. Nechte je trochu vychladnout, pak je vyjměte z formiček a před podáváním nechte zcela vychladnout. Nakonec je můžete posypat moučkovým cukrem. 

Náš tip: Ze zbylých bílků se můžete připravit i tento vynikající bílkový chlebíček podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Financier 
Gourmandisesansfrontieres.fr: L’histoire et la recette des financiers
Thespruceeats.com: French Financiers

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více