Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Broskvová klevela: Ovocná pomazánka podle receptů babiček nepotřebuje moc cukru, hodí se na lívance i na maso a je rychle hotová
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Klevela je speciálním druhem ovocné pomazánky, kterou s oblibou připravovaly naše babičky, v průběhu let se na ni ale trochu pozapomnělo. Recepty naštěstí zůstaly, a tak si ji místo marmelády můžete připravit i dnes, třeba právě v broskvové variantě. 

Trochu jiná marmeláda

Klevela byla dříve oblíbenou pochoutkou, která se dělala z mnoha druhů ovoce. Její název pochází z německého slova kleben, které znamená lepidlo. Náhodná však možná není ani podobnost se slovem klevetit. Říká se, že klevelu prý dřív vařily ženy v chalupách společně, a aby jim lépe ubíhal čas, vykládaly si u toho neboli klevetily. Příprava klevely ovšem byla snadná a rychlá a nebylo na ni potřeba mnoho ingrediencí.

Ovoce stačilo jen trochu rozvařit, ne nadarmo se jí proto říkalo i rozvářka. Šlo vlastně jen o ovocnou omáčku, kterou se přelévaly knedlíky nebo škubánky, mazala se na lívance či palačinky a občas i na chleba, když nebyla až příliš tekutá. Milovaly ji hlavně děti, u nichž uspokojila jejich chutě na sladké, když je honila mlsná. Někdy se podávala i k masu, nejčastěji k uzenému, ale i k rybě. K nim se dávala kořeněná verze ze švestek, která tak vlastně trochu připomínala povidlovou omáčku k uzenému, která je populární hlavně na Moravě, nebo omáčku, která se servírovala k vánočnímu kaprovi. 

V klevele musí být kousky ovoce

I když klevela byla vlastně jen takovou rychlou variantou, jak zpracovat ovoce, určenou k přímě spotřebě, často se i plnila do sklenic a pak se sterilovala, aby bylo možné si na ni pochutnat i později. Předností klevely je nejen to, že do ní nepotřebujete žádné želírovací přípravky, ale i to, že se k rozvařenému ovoci přidávalo jen menší množství cukru, což z ní dělá vlastně dietní pochoutku.

Do klevely bylo také možné upotřebit i trochu horší přezrálé ovoce. Nesmělo být však až příliš měkké, aby se nerozvařilo úplně na kaši. Klevela se totiž vyznačuje hlavně tím, že jsou v ní kousky ovoce. S oblibou se její chuť často vylepšuje i kořením, jako jsou skořice nebo hřebíček. Pro prodloužení trvanlivosti se do ní přidával i rum a ocet, které klevele rovněž dodávaly zajímavější a lehce pikantní chuť.  

Recept na broskvovou klevelu

Švestky však nebyly jediným druhem ovoce, z něhož se klevela vařila, k rozvaření se výborně hodila i jablka, hrušky, meruňky nebo právě broskve. Pokud máte zrovna na zahrádce dostatek broskví, můžete klevelu připravit podle tohoto starého receptu. 

Budete potřebovat: 2,5 kg broskví, 500 g cukru a 5 lžic octa. 

  1. Broskve omyjte, nařízněte slupku, spařte je horkou vodu, pak vložte do studené a oloupejte je. Poté je rozpulte, vyndejte pecky a ovoce nakrájejte na menší kousky. 
  2. Broskve dejte do mísy, zasypejte cukrem a přidejte ocet. Nechte odležet do druhého dne.
  3. Pak ovoce po částech (cca necelé kilo) přendejte do hrnce, přiveďte k varu a krátce povařte jen tak, aby ovoce trochu změklo. Nesmí se ale úplně rozvařit. 
  4. Hotovou klevelu ihned přelijete do čistých vysterilizovaných sklenic a otočte je dnem vzhůru. Nechte vychladnout. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více