Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestková dobrota se skořicí - džem

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Snadný

Doba přípravy 22 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 7 min

22 min (15 min příprava + 7 min tepelná úprava)

Vychutnejte si sladký a aromatický domácí džem s příchutí skořice, který spojuje šťavnaté ovoce s teplým kořeněným nádechem. Tento lahodný džem je ideální na pečivo, do jogurtu nebo jako náplň do dezertů.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 095 kJ /
2 891 kcal
Bílkoviny9,75 g
Tuky3,00 g
Vláknina37,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy687,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do velkého hrnce vložíme na drobné kousky nakrájené čerstvé i sušené švestky. Přidáme kyselinu citronovou a Gelfix Extra, rozmíchaný se 2 lžícemi cukru. Kyselinu citronovou lze vypustit, nebo nahradit citronovou šťávou. Promícháváme a asi 1 minutu povaříme. Přidáme zbytek cukru a skořicový cukr, přivedeme k varu a za stálého míchání provaříme 5–7 minut. Krok 2: Provedeme zkoušku tuhosti – na talířek kápneme trochu džemu a pokud po vychladnutí není tuhý, přidáme ještě rovnou lžičku kyseliny citronové a promícháme. Krok 3: Horkou hmotou plníme připravené sklenice a uzavřeme víčkem. Naplněné uzavřené sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme takto 5 minut stát na víčku. Potom obrátíme a máme hotovo.

TIP: Top 7: Marmelády a džemy - oblíbené recepty

Zveřejněno 9. 8. 2014

Poznámka autorky jahoda

Zdroj: Báječné recepty, podzim 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestková dobrota se skořicí - džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G7oQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestková dobrota se skořicí - džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G7oQ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

:yes: :yes: :yes: Moc se mi recept líbí, určitě vyzkouším :-)

1/2 balíčku kyseliny citronové to je velký pojem,nebylo by lepší napsat ve lžicích nebo lžičkách.Balíčky prodávají od 70 g do 1 kg.

Dzem je vynikajici, susene svestky a skorice v nem delaji divy. Jen jsem vynechala kys. citronovou, diky za recept.

Spagi, diky, ja ten zelirovaci cukr pro diabetiky radsi, nevim jestli ho tady sezenu, kdyby ne, pockam az budu u nas. O receptu nepochybuju, jen jsem zkousela jeden televizni recept, varili to jen v cukru, ale ne tak dlouho jako ja. Byl to muj prvni pokus, tak jsem nevedela co delam, neverila jsem ze to ztuhne. Ted je to tak tuhy, ze to musim skoro strihat:-D:-D

zuzun: Juj, hodinu džem fakt néé. Já přidávám diaželírovací cukr pro diabetiky. Švestky potřebují želírovací cukr, nemají moc pektinu, takže si kup buď želírovací cukr, nebo gelfix nejlépe 3:1, ušetříš cukr a postupuj přesně podle návodu. A fakt sváříš tak 5 minut. Postup v receptu je správný, takže se ho drž.

Fakt staci tak kratce varit? Delala jsem letos poprve dzem, a varila jsem ho na padrt, skoro hodinu. Ale nepridavala jsem nic krome cukru, protoze prvni pokus s kyselinou byl moc kyselej a dostala jsem vynadano:-D. A taky jsem nedezinfikovala sklenici, jen jsem ji vymyla varici vodou. Obratit na vicko jsem nemohla, pulka sklenice byla prazdna, a jeste mela umely vicko...nevim jak dlouho dzem vydrzi takhle:-/. Chtela bych jeste vyrazne odebrat cukr nebo udelat se sladidlem, ale to by se asi kazilo, zejo? Asi jsem zpackala co jsem mohla:-S ale dzem chutna skvele:-O

Také jsem moc ráda, že se tu jahůdka po dlouhé objevila a s výborným receptem navíc...i já mám její recepty moc ráda a tento určitě vyzkouším také:yes::yes:+

No jahůdko, hodně dlouho jsem tě tu neviděla :-K:-K a tahle kombinace se mi moc líbí. Pro diabetiky je skořice výborná, takže ihned zrealzuju, jen dám diaželírovák, moc děkuju :yes::yes::yes:

...asi by to stálo za zkoušku:yes:

:-KJsi hodná, že ses rozhodla dát recept. Ty tvoje mám skutečně ráda:-K. U nás ještě švestky neví, jestli mají dozrát, nebo spadnout, ale určitě jej vyzkouším.:yes::yes:

Tématické fráze:
švestková marmeláda se skořicí, švestková marmeláda se skořicí - recepty, svestkovy dzem, švestková marmeláda, švestková marmeláda bez cukru, svestkova dzem, švestková marmeláda se skořicí recept, švestková marmeláda recept, svestkovy dzem recept, švestkový džem se skořicí, recept na švestkovou marmeládu se skořicí, svestkova pochoutka se skorici, švestková marmeláda top recept, svestka dzem, švestková zavařenina se skořicí, švestková marmeláda s bananem, rychlá švestková marmeláda, švestkové džemy, švestková povidla s kyselinou citronovou, gelfix švestková

Suroviny:
švestky, švestky sušené, cukr, kyselina citronová, cukr skořice, gelfix extra

Přidat fotografie receptu